ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

ΕΛΟΪΖΑ ΚΑΙ ΑΒΕΛΑΡΔΟΣ
ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΩΤΑ, ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ
Μετάφραση από τα Λατινικά, Εισαγωγή και Σχόλια: Ν. Ε. Καραπιδάκης

Ο άτυχος έρωτας του φιλοσόφου Αβελάρδου και της µαθήτριάς του Ελοΐζας τον 12ο αιώνα διατηρήθηκε στη συλλογική µνήµη ως θρύλος χάρη στη λογοτεχνική παράδοση που στους δυο τους είδε τους µοιραίους εραστές που µένουν ενωµένοι ακόµη και µετά τον θάνατό τους, µια αναπαράσταση του αιώνιου έρωτα. Ωστόσο, δεν ήταν λογοτεχνικοί ήρωες· επρόκειτο για πραγµατικά πρόσωπα. Ο Αβελάρδος σφράγισε τη φιλοσοφική και τη θεολογική σκέψη και θεωρείται ο «πρώτος διανοούµενος της νεότερης ιστορίας»· η Ελοΐζα ήταν από τις πιο µορφωµένες γυναίκες της εποχής της. Αγαπήθηκαν µε πάθος, αλλά οι συνθήκες και το κοινωνικό τους περιβάλλον, πανεπιστηµιακό και εκκλησιαστικό, τους επέβαλε τον χωρισµό και τους οδήγησε στη µοναστική ζωή.
Στις επιστολές τους αναδεικνύεται η σύγκρουση δύο διαφορετικών θεωριών περί έρωτα, η θεωρία των φιλοσόφων και η θεωρία των κοσµικών. Πρόκειται για εµβληµατικά κείµενα ερωτικού και λυτρωτικού λόγου, που τους κατατάσσουν στους σηµαντικούς συγγραφείς της εποχής τους.
Η αλληλογραφία τους, που ενέπνευσε και εξακολουθεί να εµπνέει τη λογοτεχνία και την τέχνη, είναι γραµµένη στα µεσαιωνικά λατινικά και µεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον µεσαιωνολόγο Ν. Ε. Καραπιδάκη, οµότιµο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο Αβελάρδος (1079-1142) υπήρξε ένας από τους σηµαντικότερους φιλοσόφους της δυτικής σκέψης. Καθηγητής σε διάφορες σχολές της Γαλλίας και κυρίως στο Παρίσι, έγινε µοναχός µετά από µια σειρά δυστυχιών που τον υποχρέωσαν, εκτός των άλλων, ν’ αποχωριστεί και την αγαπηµένη του σύζυγο Ελοΐζα.
Η Ελοΐζα (τέλη 11ου αι.-1164) ήταν µια ξεχωριστή γυναίκα της εποχής της, σοφή και πανέµορφη, που θαυµάστηκε για τη σοφία της ακόµα και από τους αντιπάλους του συζύγου της Αβελάρδου. Στην αλληλογραφία της µαζί του, διατυπώνει έναν διαφορετικό λόγο περί γάµου και εκφράζει το δικαίωµα της γυναίκας για µια ερωτική επιλογή πέρα από τη συµβατική σχέση του γάµου.
ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ISBN: 978-960-16-6331-9 ΣΧΗΜΑ:14×20 ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,70€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΑΝΑΛΗΨΗ
Συγγραφέας: ΗΛΙΑΣ Λ. ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΣ

Η Περιστέρω, ένα βενζινοκίνητο ταχύπλοο, κάνει το παρθενικό της ταξίδι στη λίµνη της Καστοριάς. Είναι 13 Ιουνίου του 1929, ανήµερα της Αναλήψεως, κι απ’ το ξηµέρωµα µεταφέρει προσκυνητές στο Δισπηλιό, το λεγόµενο Νησί. Εκεί, κάθε χρόνο τέτοια µέρα, αφού τελεστεί λειτουργία στον ναό της Αναλήψεως, γίνεται πανηγύρι. Το τρίτο δροµολόγιο της Περιστέρως δε θα φτάσει ποτέ.
Ο θνησιγενής έρωτας ενός δασκάλου για µια ψυχοκόρη, το µαταιωµένο όνειρο ενός εφήβου για µια καλύτερη ζωή στην Αµερική, η άγουρη ζωή ενός βρέφους, αλλά και µια άλλη που κυοφορείται σε µήτρα τραγική, αφού βυθίσουν στο πένθος την πόλη, οδηγούν σε µια κάθαρση που πλαταίνει την ορφάνια και επιτείνει τη λιµναία ερηµιά.
ΣΕΙΡΑ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ISBN: 978-618-07-0477-8 ΣΧΗΜΑ:14×20 ΣΕΛΙΔΕΣ: 240 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 13,30 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ
Αυτοβιογραφία – Ιστορία
Βιβλίο Δεύτερο

Συγγραφέας: ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Το μουλάρι του Καραμανλή, το ντουέντε του Ανδρέα, τα εικονίσματα του Χαρίλαου, τα σφυρίγματα του Λεωνίδα, οι Γιαπωνέζοι του Μητσοτάκη. Η Αυτοβιογραφία στη Μεταπολίτευση, συμβολή στις βιογραφίες των άλλων. Προσωπογραφίες, σκηνές, δράματα και ευτράπελα από την παράξενη επιτυχία-αποτυχία της Μεταπολίτευσης. Εξομολόγηση: Η ζωή μου με Χαρίλαο και Μίκη. Οι περιπέτειες της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το αίνιγμα Ανδρέας Παπανδρέου. Τα μυστικά του διπλού «’89». «Ε, Χαρίλαε, πέφτει το Τείχος!» Τα άγνωστα στην περιδίνηση του Γκορμπατσώφ και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το «σύνδρομο σκαντζόχοιρου» χτυπά. Μέρες διάσπασης ΚΚΕ-Συνασπισμού. Από το ΜΕΤΑ ο ανέστιος Μίμης στην πυρά του Μν το 2000. Ό,τι σιγοκαίει Κάτω από τις στάχτες.
ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ISBN: 978-618-07-0565-2 ΣΧΗΜΑ:14×20 ΣΕΛΙΔΕΣ: 624 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
Συγγραφέας: ΜΙΤΣΙΚΟ ΑΟΓΙΑΜΑ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΕΛΙΟΥ

«Η ερώτηση: “Τι ψάχνεις;” συχνά φέρνει δάκρυα στα μάτια των ηρώων της Μίτσικο Αογιάμα, αλλά και του αναγνώστη. Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη ερώτηση που μπορεί να θέσει μια βιβλιοθήκη, ένα βιβλίο, ενδεχομένως και η ίδια η ζωή».
New York Times

«Η Αογιάμα ξετυλίγει με ευαισθησία και χάρη τις ιστορίες των επισκεπτών της βιβλιοθήκης προσφέροντας ελπίδα και χαρά σε όσους βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους».
Kirkus

«Το απολαμβάνεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα! Ένα βιβλίο γεμάτο ελπίδα, όπου όλα τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν».
Daily Mail
ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ISBN 978-960-16-5700-4 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 264 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,40 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023