Σειρά: Παγκόσμιο Θέατρο · Νο 193

ΖΩΡΖ ΦΕΝΤΩ

ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ

ΤΙΜΗ: 9,54 E ΣΕΛΙΔΕΣ: 200
ISBN: 978-960-558-308-8

Δείτε σχετικά: https://www.dodonipublications.gr/product/15015/psylloi-st-aytia.html

Ο ήρωας του έργου Ψύλλοι στ’ αυτιά είναι ένας αστός, διευθυντής μιας ασφαλιστικής εταιρείας· σωσίας του ένας υπηρέτης ξενοδοχείου αμφιβόλου ηθικής. Ο ίδιος ηθοποιός, δηλαδή, παίζει δύο πρόσωπα που προέρχονται από δύο τελείως διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Όταν η γυναίκα του ασφαλιστή, τον υποψιάζεται για εξωσυζυγική σχέση, οι καταστάσεις εξελίσσονται όλο και πιο αστεία. Μια αμφιβολία φωλιάζει στο μυαλό της όταν λαβαίνει, μέσω ταχυδρομείου, ένα ζευγάρι τιράντες από ένα συγκεκριμένο μέρος. Αυτό βάζει ψύλλους στ’ αυτιά της κυρίας, η οποία θεωρεί τον εαυτό της κερατωμένο. Με την καλύτερή της φίλη πλέκουν ένα σχέδιο με αποτέλεσμα να μπλέξουν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Η απιστία στον γάμο, γενικά, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον άνθρωπο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. Το ιδιαίτερο στο έργο του Φεντώ είναι ότι η αντιμετώπιση της απιστίας είναι ίδια σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Αστοί και υπηρετικό προσωπικό ζουν τις ίδιες περιπέτειες. Και όλες αυτές οι περιπέτειες δημιουργούν την αίσθηση μιας καταχθόνιας μηχανής που τους οδηγεί σε έναν συνεχή στρόβιλο.
ΖΩΡΖ ΦΕΝΤΩ: Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1862, γιος του συγγραφέα Ερνέστ Φεντώ και της Λεοκαντί Ζαλέφσκα, εβραίας από την Πολωνία. Ζωηρό παιδί, έχασε όμως την ξεγνοιασιά του πολύ νωρίς. Ο πατέρας του έπαθε ημιπληγία το 1869 και πέθανε το 1873, όταν ο Ζωρζ ήταν 11 χρονών. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε με τον Ανρί Φουκέ (1838-1901).
Πολύ νέος προσπάθησε να γίνει ηθοποιός αλλά σύντομα εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με το γράψιμο. Για να κερδίζει τη ζωή του έγραφε στη θεατρική στήλη της εφημερίδας του πατριού του. Πρώτο του μεγάλο έργο Ο ράφτης κυριών το 1887 ‒ που έγινε δεκτό με πολύ ενθουσιασμό και χειροκροτήθηκε από τον Λαμπίς. Ακολούθησαν πολλά έργα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και παίζονται μέχρι σήμερα τόσο στη Γαλλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.


Ο Φεντώ, εκτός από το γράψιμο, αγαπούσε πολύ τη ζωγραφική. Και μάλιστα έκανε για μεγάλο διάστημα μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Καρολύς-Ντυράν και άφησε σημαντικούς πίνακες τους οποίους φιλοτέχνησε τα δύο χρόνια που απείχε από το θέατρο.
Το 1889 παντρεύτηκε την κόρη του Καρολύς-Ντυράν από έρωτα. Παρ’ όλ’ αυτά, ο γάμος ναυάγησε, αλλά του άφησε μια κόρη και τρεις γιους. Το 1919 ο Φεντώ παθαίνει τις πρώτες ψυχολογικές κρίσεις που οφείλονταν στη σύφιλη από την οποία είχε προσβληθεί κάποια χρόνια νωρίτερα. Λίγο αργότερα οι γιοι του Ζακ και Μισέλ τον έκλεισαν σε ψυχιατρική κλινική, όπου πέθανε το 1921, στα 58 του χρόνια.