Τα νέα βιβλία που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
Συγγραφέας: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΒΑΝΟΖΗΣ

Εξετάζοντας το μυθιστόρημα τεκμηρίων (nonfiction novel), η παρούσα μελέτη πραγματεύεται το πώς η αληθινή ζωή επιδρά στη μυθοπλασία και το αντίθετο· πώς η πραγματι­κότητα άλλοτε συγκαλύπτει κι άλλοτε αναδεικνύει τη λογοτεχνική της διάσταση, πώς το μη λογοτεχνικό υλικό αποκτά μυθοπλαστική υπόσταση, πώς τελικά η σύζευξη της λογοτεχνίας με την εξωλογοτεχνική πραγματικότητα είναι κάτι που, αναπόφευκτα, μας αφορά όλους.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο ΚΑΒΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ
Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ


Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου έχει αμέτρητες ιστορίες να διηγηθεί: μάχες, έρωτες, ναυάγια, αποχωρισμούς, απώλειες. Στο μεγάλο ανθρώπινο χωνευτήρι του βιβλίου χωράνε κλέφτες και αγωνιστές της ελευθερίας, γυναίκες θαυμαστές που επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες, αριστοκράτες και απλοί βιοπαλαιστές. Με ποιητική γραφή και λόγο άμεσο, η συγγραφέας μάς κάνει κοινωνούς στα μυστικά, στα πάθη και στους καημούς του θρυλικού Κάβου του Αγίου Αγγέλου.

ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (Ανατύπωση)
Συγγραφέας: ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ-ΣΟΥΡΕΛΗ


Οι στερνές στιγµές της καταρρέουσας Σµύρνης.
Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες απλών ανθρώπων, που ζουν στο επίκεντρο του φοβερού χαλασµού, δίνεται µε έξοχη δύναµη αναπαράστασης ο επιθανάτιος σπασµός της φλεγόµενης πόλης. Η συγγραφέας βλέπει τις φλόγες, αλλά δε σταµατά σ’ αυτές: προχωρεί στο ψυχικό ολοκαύτωµα των πρωταγωνιστών της µεγάλης καταστροφής. Της δίνεται, έτσι, η ευκαι­ρία να δηµιουργήσει τύπους αυθεντικούς, που υψώνουν το ατο­­­µικό σε πανανθρώπινο, το επικαιρικό σε αιώνιο.
Λόγος µεστός, εικόνες καθαρές, χαρακτήρες υπαρκτοί, γλώσσα πλούσια, διάλογος ουσιαστικός, αίσθηµα βαθιάς ανθρωπιάς κάνουν τις Μνήµες της Σµύρνης αλησµόνητες.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Συγγραφείς ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ & ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΠΑΝΤΕΛΗ


«Στη ζωή μας περνάμε πολλές εξετάσεις και μάλιστα χωρίς οδηγίες χρήσεως. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, γράφτηκε για όσους είναι αποφασισμένοι να τα καταφέρουν με το σχολείο και τις εξετάσεις και χρειάζονται μερικά κόλπα. Το βιβλίο προσφέρει στα παιδιά ένα πλαίσιο γνωριμίας με τον εαυτό τους, πολλές στρατηγικές ανάγνωσης, τεχνικές αποτελεσματικής μελέτης, συμβουλές οργάνωσης του χρόνου και του χώρου της μελέτης τους, αλλά και τεχνικές χαλάρωσης. Οι συγγραφείς μοιράζονται την εμπειρία τους βοηθώντας παιδιά και γονείς να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις του σχολείου όχι σαν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά σαν μία διαδρομή μέσα από την οποία αποκτούν σημαντικές δεξιότητες ζωής».
Β. Νίκα, εκπαιδευτικός, MA, PhD