Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα θέμα που συγκινεί, αναγνώστες και συγγραφείς, σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που απαντούν στη σχετική θεματολογία. Βιβλία μυθοπλασίας αλλά και αληθινών ιστοριών που αφορούν στην πιο τραγική περίοδο του 20ου αιώνα, στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του πολέμου που στιγμάτισε την ανθρωπότητα.

«ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ-ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» LAURENCE REES Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Ο Laurence Rees είναι σεναριογράφος και παραγωγός πολλών ντοκιμαντέρ του BBC με θέματα από τη σύγχρονη ιστορία, ιδίως για τo Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Στη χώρα μας το έργο του έφεραν οι εκδόσεις Πατάκη όταν το 2006 κυκλοφόρησε το Άουσβιτς- Οι Ναζί και η “τελική λύση.” Ακολούθησαν το 2015 Οι ναζί, το 2016 Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ και φέτος το Το ολοκαύτωμα- Μια νέα ιστορία.

Μια νέα ιστορία που προσπαθεί να απαντήσει στα Γιατί και τα πώς; για αυτήν τη μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, αυτόν τον θλιβερό και αξιοθρήνητο τόπο μνήμης. Μια έρευνα χρόνων για το πώς συνέβη το ολοκαύτωμα του συγγραφέα, με την οποία καταγράφεται όχι μόνο η φρίκη αυτών των στρατοπέδων όπως το Ράινχαρντ, το Άουσβιτς, το Μπέργκεν-Μπέλσεν, το Σομπίμπουρ και η Τρεμπλίνκα, αλλά και η αποκλειστική τους λειτουργία να βασανίζουν και να σκοτώνουν ανθρώπους, αλλά και οι ρίζες κάποιων δεκαετιών πριν, που οδήγησαν στην ναζιστική κατάληψη της εξουσίας στην Γερμανία, την προέλευση του αντισημιτισμού, καθώς και τα τελικά συμπεράσματα που αφορούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αδημοσίευτες μαρτυρίες από θύματα-επιζώντες αλλά και δράστες, αναφορές στους θαλάμους αερίων, τον πιο στυγερό τρόπο μαζικής θανάτωσης ανθρώπων μαζί με τους πυροβολισμούς και τα ιατρικά πειράματα σε συγκεκριμένες «κατηγορίες» ανθρώπων, ομιλίες, και ένα πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε μια πολυτελή έκδοση που πρέπει να διαβαστεί από όλους τους λαούς της γης.

«Το έργο-ορόσημο του Rees απαντά σε δύο από τα σημαντικότερα ερωτήματα της ιστορίας: Πώς και γιατί συνέβη το Ολοκαύτωμα;
Επί είκοσι πέντε χρόνια ο Rees συναντούσε επιβιώσαντες και δράστες του Ολοκαυτώματος. Στο βιβλίο αυτό συνδυάζει τις μαρτυρίες τους, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά, με την πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα και προτείνει μια νέα ιστορία για το Ολοκαύτωμα. Μέσα από μια συγκλονιστική αφήγηση ο συγγραφέας εξετάζει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από το ναζιστικό καθεστώς και αποκαλύπτει τις διαδοχικές κλιμακώσεις που δημιούργησαν σωρευτικά τη φρικαλεότητα του Ολοκαυτώματος. Επιπλέον, ο Rees εξετάζει τον χάρτη της θηριωδίας σε όλη την Ευρώπη και υποστηρίζει ότι, ενώ το μίσος για τους Εβραίους κατείχε πάντα κεντρική θέση στη σκέψη των ναζί, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το Ολοκαύτωμα, αν δεν εξετάσουμε παράλληλα με την εξόντωση των Εβραίων τις ναζιστικές πολιτικές εναντίον άλλων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ομοφυλόφιλοι, οι Τσιγγάνοι, οι ψυχικά ασθενείς και τα άτομα με σωματικές αναπηρίες.»

«ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ» – ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ – Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ «Είναι ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες, και επέστρεψε το 1945. Την εμπειρία του αυτή την κατέγραψε στο μοναδικό του πεζογράφημα, “Μαουτχάουζεν” (1963»).
Το λογοτεχνικό αριστούργημα –αντίστοιχο του έργου του Primo Levi- μιλάει για την εμπειρία του ίδιου στο Άουσβιτς.

«Στις 5 του Μάη, λίγο πριν απ’ το μεσημέρι, ένα θεόρατο αμερικάνικο τάνκ, καπνισμένο και σημαδεμένο απ’ τον πόλεμο, γκρέμισε την πύλη του Μάουτχάουζεν και μπήκε στον περίβολο. Κι αυτό το θεόσταλτο άρμα της ελευθερίας ήταν, λέει, ένα από τα αμέτρητα κι ακατανίκητα της ενδεκάτης ταξιαρχίας αρμάτων της τρίτης αμερικανικής Στρατιάς που διοικούσε κάποιος σπουδαίος στρατηγός ονόματι Τζώρτζ Πάττον!…Τι ωραία λόγια, τι ουράνιες ειδήσεις… Οι πολεμιστές μας κοίταζαν σαστισμένοι, περήφανοι, περίλυποι….Καλά που κάνανε και μείνανε εκεί ψηλά, στη ράχη του τάνκ. Γλιτώσανε από τόσες μάχες. Απ’ τη χαρά μας δε θα γλιτώνανε. Ουρλιάζαμε, ξεσκίζαμε τα ρούχα μας, ταρακουνιόμαστε σα διαμονισμένοι. Στριμωχνόμαστε, ποδοπατιόμαστε, για να φτάσουμε κοντά στο τανκ. Πολλοί πέφτανε πάνω και φιλούσανε τα καπνισμένα σιδερικά κι άλλοι χτυπούσανε τα κεφάλια τους και κλαίγανε».

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη»

«ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ», ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

«ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ».Η νεαρή κοινωνική λειτουργός που έσωσε 2.500 παιδιά στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ένα βιβλίο-αναμέτρηση με την ιστορική συγκυρία του πιο βίαιου πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Πρόκειται για το ιστορικό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Ένα μυθιστόρημα για την ζωή μιας γυναίκας που άφησε το στίγμα της στην ιστορία του Β παγκοσμίου πολέμου μέσα από την πένα του συγγραφέα που με το έργο του αυτό, αποτίνει φόρο τιμής στο ηρωικό πρόσωπο της Ιρένα δίνοντας παράλληλα την εικόνα της φρίκης του πολέμου με την φτώχεια, τον πόνο την εξαθλίωση και την υποβάθμιση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

«Από το 1942, με κίνδυνο της ζωής της, η Ιρένα Σέντλερ, υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Βαρσοβία, κατάφερε να φυγαδεύσει περίπου δυόμισι χιλιάδες παιδιά από το εβραϊκό γκέτο, ενώ φυλάσσονταν νύχτα και μέρα από τους Ναζί. Ξεγελώντας τις Αρχές, κατάφερε να τα περάσει μέσα από υπόγεια ή υπονόμους, μέσα σε κουτές από χαρτόνι, σε βαλίτσες, σε σακίδια, σε μαξιλαροθήκες, κάτω από σκουπίδια. Το 1965 ανακηρύχθηκε “Δίκαιη των Εθνών”.
Μέσα από τη γλαφυρή του γραφή, ο Ζιλμπέρ Σινουέ φέρνει στο φως την άγνωστη για πολλούς αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που αψήφησε τον φόβο και τον θάνατο και ανέδειξε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.»

ΕΚΤΡΟΠΗ – LUCE D’ ERAMO- Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Η Λούτσε ντ’ Έραµο (Γαλλία, 1925 – Ρώµη, 2001) ήταν Ιταλίδα συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας. Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι η ΕΚΤΡΟΠΗ η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1979. Στην χώρα μας κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Mια ξεχωριστή, διαφορετική και συνάμα συγκλονιστική αυτοβιογραφία. Η αληθινή ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μεγάλωσε με τον φασιστικό μύθο σε μια αστική οικογένεια. Το εθελοντικό της ταξίδι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για την αναζήτηση της αλήθειας όταν ακούει για το Νταχάου και την δράση του Ράιχ, ένα ταξίδι που θα της αλλάξει ολόκληρη τη ζωή. Ένα σκληρό ανάγνωσμα όσο σκληρό και το θέμα που πραγματεύεται. Το έργο είναι χωρισμένο σε 4 κύρια μέρη. Η φυγή από τα Λάγκερ, Κάτω από τις πέτρες, Πρώτη άφιξη στο τρίτο Ράιχ και Εκτροπή και γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με αφηγήτρια την Λουτσία. Το έργο θα λέγαμε πως δεν ακολουθεί συγκεκριμένη και χρονολογική σειρά των γεγονότων. Η συγγραφέας γράφει σαν να γράφει για τον εαυτό της, ανασύρει τις μνήμες της. Γεγονότα που τη σημάδεψαν και καταγράφηκαν στην πορεία του χρόνου και αυτό φαίνεται προς το τέλος του έργου που η πρωτοπρόσωπη αφήγηση εναλλάσσεται με την τριτοπρόσωπη σαν να μιλάει κάποιος άλλος για την Λουτσία. Μια κατάθεση ψυχής από μια διαφορετική σκοπιά που αφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ολοκαύτωμα.

«”Μερικές φορές, όταν ξεστρατίζοντας αγγίζεις τον πάτο ξεμυτίζει τελικά από την άλλη μεριά.”
Η Λουτσία είναι μια νεαρή γυναίκα με αστική καταγωγή, κόρη υφυπουργού της Δημοκρατίας του Σαλό, η οποία μεγάλωσε μέσα στους μύθους του φασισμού και είναι απολύτως πεπεισμένη πως οι αγριότητες στα στρατόπεδα εργασίας είναι ψέματα. Αποφασίζει να το διαπιστώσει προσωπικά και μπαίνει εθελοντικά στο Νταχάου, σίγουρη ότι μπορεί να διαψεύσει αυτές που θεωρεί συκοφαντίες για τους τρόπους αντιμετώπισης των “εργατών” από το μεγάλο Ράιχ του Χίτλερ. Θα ακολουθήσει μια κατάβαση στα τάρταρα, περίπλοκη και βίαιη, όπου η Λουτσία βιώνει τη φρίκη – την κάνει δική της κυριολεκτικά σαν να “εκτίει την ποινή της”.
Η Λούτσε ντ’ Έραμο, ως Λουτσία, διατρέχει μια ολότελα δική της διαδρομή προς την ωριμότητα και τη διάπλαση του χαρακτήρα της, η οποία ηχεί ως περιπέτεια της συνείδησης, πειστήριο και κραυγή συναγερμού. Η Εκτροπή είναι μια ιστορία για τον κόπο που απαιτείται προκειμένου να πετάξεις από πάνω σου τα ψέματα, με τα οποία η μνήμη, ατομική και συλλογική, διηγείται το παρελθόν της, θίγει την πλάνη των ιδεολογιών και περιγράφει το μαρτύριο με απώτερο σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας. Όταν κυκλοφόρησε το 1979, η Εκτροπή γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία και εκδόθηκε σε όλον τον κόσμο.

“ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ”, ΤΕΣΥ ΜΠΑΙΛΑ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα ταξίδι στις άγριες θάλασσες της Ιστορίας το βιβλίο της Τέσυς Μπάιλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Μιλτιάδης Χούμας, ένας ψαράς από τη Σάμο, ο οποίος, μέσα στην αντάρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασίζει να διαθέσει το μικρό καΐκι του πατέρα του στη συμμαχική οργάνωση Διαφυγή, μια οργάνωση που ίδρυσε ο Μάικλ Πάρις, ο νεαρός φιλέλληνας λοχαγός του βρετανικού στρατού, μετά την επιστροφή του και τον τραυματισμό του στη Μάχη της Κρήτης. Χωρίς να φοβηθεί ο Μιλτιάδης θα προσχωρήσει στην οργάνωση, όταν οι συγκυρίες γίνουν ένας αδιέξοδος μονόδρομος στη ζωή του, θα μετατρέψει την «Ευαγγελίστρια» σε καΐκι διαφυγής. Το βιβλίο παρακολουθεί την πορεία αυτού του ανθρώπου, τις επικίνδυνες αποστολές, στις οποίες συμμετείχε, τον αγώνα του να επιβιώσει και να σωθεί μέσα στα δεινότερα χρόνια του εικοστού αιώνα και ταυτόχρονα όλες εκείνες τις ψυχικές του διακυμάνσεις που καθόρισαν τις επιλογές και το μέλλον του. Δίπλα του η Ελένη. Η γυναίκα που θα συνδέσει τη δική της ζωή με τη δική του και θα περάσει μαζί του μέσα στα κύματα της Ιστορίας, παραμερίζοντας τους προσωπικούς της φόβους. Το βιβλίο στηρίζεται στις αφηγήσεις της 95χρονης σήμερα Ελένης και σε ένα τεράστιο αρχειακό υλικό που επί 30 χρόνια συλλέγει η οικογένεια του Μιλτιάδη Χούμα. Παράλληλα, στο βιβλίο παρεμβάλλονται αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του ίδιου του Μιλτιάδη Χούμα και με αυτό τον τρόπο σκιαγραφεί τις αντιδράσεις του καπετάνιου και φωτίζει τα γεγονότα. Όλα αυτά δοσμένα μυθιστορηματικά, αφομοιωμένα στη συγκίνηση που προκαλεί η αφήγησή της συγγραφέα.

«Στις άγριες θάλασσες της κατεχόμενης Ελλάδας υπάρχει ένα μυστικό ελευθερίας που το γνωρίζουν μόνο οι γενναίοι. Η “Ευαγγελίστρια”, το καΐκι της διαφυγής, δε μεταφέρει ανθρώπους μεταφέρει την ελπίδα της εθνικής ξαστεριάς στην πιο σκοτεινή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας. Κατακτητές και πατριώτες, διώκτες και κυνηγημένοι, όλοι τους στρατευμένοι σ’ έναν πόλεμο που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου. Από τον ασυμβίβαστο καπετάν Μιλτιάδη Χούμα μέχρι την καρτερική Ελένη του, μικροί και μεγάλοι ήρωες στροβιλίζονται σ’ ένα έπος που εκτυλίσσεται στην πανάρχαια θάλασσα του Ομήρου. Τι απέμεινε από αυτή τη φοβερή αντάρα; Μνήμες και βοές μέσα στον χρόνο αλλά και η ζωή αυτών των ανθρώπων, πλούσια σε ιδανικά, σε όνειρα, σε έρωτες και πάθη. Ζωή μοιρασμένη σε επεισόδια που θα αδυνατούσε να συλλάβει και η πιο τολμηρή φαντασία. Μια μυθιστορηματική μαρτυρία για τότε που οι ψυχές ήταν φτιαγμένες από ακριβό μέταλλο τότε που την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι».

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΡΑΪΧ ΛΟΥΙΖ ΦΑΪΝ – Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας το πρώτο βιβλίο της Λουίζ Φαϊν, «Η κόρη του Ράιχ», που έχει ήδη μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.

Mια ιστορική μυθοπλασία χωρισμένη σε τρία κύρια μέρη και γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, εμπνευσμένη από την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως, που αν και πραγματεύεται ένα τόσο δύσκολο θέμα, καταφέρνει να καταδείξει όχι μόνο το θάρρος, τη συμπόνια μεταξύ των ανθρώπων, τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή, αφού η Χέτι δεν μπορεί να γίνει γιατρός όπως ονειρεύεται γιατί είναι γυναίκα, αλλά και το πόσο εύκολο είναι τελικά να γίνει πλύση εγκεφάλου σε έναν ολόκληρο λαό. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία είναι θεσμοί που καταπατήθηκαν από το Ράιχ και τη ναζιστική Γερμανία. Mια ιστορία αγάπης με φόντο τη ναζιστική Γερμανία του 1930, με την ιστορία να ξεκινά το 1933 και με κεντρική ηρωίδα την Χέτι κόρη αξιωματούχου των SS. H Χέτι θα καταλάβει κάποια στιγμή γιατί οι Εβραίοι έχουν στοχοποιηθεί, θα καταλάβει τι δουλειά κάνει ο πατέρας της και πώς έχουν όλες αυτές τις ανέσεις, θα συναντήσει ξανά και θα ερωτευτεί τον Βάλτερ, τον Εβραίο φίλο της από το παρελθόν, τότε που της έσωσε την ζωή όταν κόντεψε να πνιγεί. Ένας κρυφός και επικίνδυνος έρωτας μιας Γερμανίδας και ενός Εβραίου που είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να νικήσει ή να νικηθεί.

Ένα καλογραμμένο έργο με εξαιρετική πλοκή και ροή και με ρεαλιστικά υλοποιημένους ήρωες, ένα αξιοδιάβαστο μυθιστόρημα
«Λιψία, δεκαετία του ’30

Θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αφοσίωση προς την πατρίδα της και σε μια αγάπη που θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή της…

Η Χέτι Χάινριχ, ευπειθής θυγατέρα ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των ναζί, ονειρεύεται να παίξει τον ρόλο της στο ένδοξο Χιλιετές Ράιχ. Αυτό που δεν έχει φανταστεί ποτέ είναι πως θα αναγκαστεί να αναθεω­ρήσει όλα όσα ξέρει και πιστεύει από τη στιγμή που θα ξανασυναντήσει τον Βάλτερ, έναν Εβραίο φίλο της από τα παιδικά της χρόνια, ο οποίος ξυπνάει επικίνδυνα συναισθήματα μέσα της. Μέσα στο νοσηρό περιβάλλον του ναζισμού, όπου κυριαρχεί ο φόβος και οι άνθρωποι συμπεριφέρονται απάνθρωπα στους Εβραίους, η Χέτι δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί και πού να στραφεί. Ειδικά μάλιστα όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος την παρακολουθεί.

Συνειδητοποιώντας το τεράστιο ρίσκο που αναλαμβάνει -αλλά και ανήμπορη να αντισταθεί στην έντονη έλξη που της ασκεί ο Βάλτερ- ξεκινάει μια μυστική ερωτική σχέση μαζί του. Καθώς όμως απειλεί να τους αφανίσει το διογκούμενο ρεύμα του αντισημιτισμού, η Χέτι και ο Βάλτερ θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε ακραία μέτρα.

Η επέλαση των σκοτεινών δυνάμεων του ναζισμού θα καταστρέψει το σύμπαν της Χέτι ή μπορεί να θριαμβεύσει τελικά η αγάπη;»
Συναρπαστικό, βαθιά συγκινητικό και εμπνευσμένο από την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως, Η κόρη του Ράιχ είναι ένα μαγευτικό βιβλίο γεμάτο ολοζώντανους χαρακτήρες.
Ένα σχολαστικά μελετημένο πορτρέτο της ναζιστικής Γερμανίας και μια υπενθύμιση ότι το παρελθόν δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται.

“ΚΑΣΕΤΙΝΑ” – ΘΑΛΕΙΑ ΚΟΥΝΟΥΝΗ – Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

Το βιβλίο που ξεχωρίσαμε, Ένα βιβλίο-σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία και όχι μόνο στην ελληνική. Ένα συγκλονιστικό οικουμενικού χαρακτήρα βιβλίο με τίτλο «ΚΑΣΕΤΙΝΑ», γραμμένο από τη Θάλεια Κουνούνη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΛΙΒΆΝΗ

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο η αξία του οποίου έγκειται στο γεγονός ότι η συγγραφέας προέβη σε μια λεπτομερή καταγραφή όλων όσων συνηγόρησαν στη γέννηση και στην πορεία του ναζισμού και παράλληλα έκανε μια πλήρη ανασύσταση της ιστορικής περιόδου που σημάδεψε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αξιοποιώντας στο έπακρο το αρχειακό υλικό που έφτασε στα χέρια της από μια ενδελεχή και μακρόχρονη έρευνα. Η «Κασετίνα» της Θάλειας Κουνούνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, είναι ένα αξιόλογο έργο που αναμετράται ευθέως με τη λήθη και συνοδοιπορεί με την ιστορική ακρίβεια Η συγγραφέας συμπάσχει με τις κοινωνίες που αφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και γι’ αυτό τον λόγο καταγράφει πρωτίστως τις συνθήκες εκείνες που επηρέασαν τους ανθρώπους της εποχής και τους οδήγησαν σε έναν ομαδικό παραλογισμό που όμοιό του δεν γνώρισε ξανά η ανθρωπότητα.

Ένα πολυεπίπεδο έργο που διερευνά σε βάθος τι θα πει ανθρωπιά, φιλία, σχέση στοργής, διαφορετικότητα, συλλογική παραφροσύνη, πόνος, οδύνη αλλά και φόβος. Φόβος μην επαναληφθούν τα τόσο αιματηρά γεγονότα, μην φωλιάσει στο μυαλό των νέων ανθρώπων η απάθεια μπροστά στη φρίκη, επειδή τότε μόνο ο δρόμος για την εξαθλίωση τόσο τη σωματική όσο—και κυρίως—τη πνευματική θα ανοίξει σαν ένας ασκός του Αιόλου σαρώνοντας τις συνειδήσεις. Ένα έργο γενικής αφύπνισης χωρίς την σφραγίδα του συγγραφέα στις απόψεις και στις ιδεολογίες που διαπερνά η μυθιστορηματική του πλοκή. Ένα βιβλίο φιλοσοφικής αναζήτησης της ηθικής και της ανάδειξης της μνήμης αλλά και της γνώσης.

«Έξι σύγχρονα εγκλήματα, αναπαραστάσεις πειραμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μια ψυχίατρος και ένας πρώην ναζί ενενήντα έξι χρόνων, σε φυλακή της Αριζόνα, που δημιουργούν μια ξεχωριστή σχέση. Ένα ζευγάρι του σήμερα που αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα διαστροφικό παιχνίδι. Ένας Εβραίος επιστήμονας που διατηρεί τη θέση του στα πανεπιστημιακά εργαστήρια του ναζιστικού Βερολίνου με την ανοχή των Αρχών, αφού οι έρευνές του εξυπηρετούν τον στόχο τους.
Έρευνες που ξεκινούν από το ψυχιατρικό άσυλο Ζόνεσταϊν στην Πίρνα, συνεχίζονται στα Ινστιτούτα Κάιζερ Βίλχελμ στο Ντάλεμ, στο Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου στο Μπουχ και ολοκληρώνονται με ανθρώπινα πειραματόζωα σε μια βίλα της Δρέσδης.
Μια ανάσα πριν από το τέλος του πολέμου, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου οι Ες-Ες αξιωματικοί καταστρέφουν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν, αφού φροντίζουν πρώτα να τα καταγράψουν στο ασυνήθιστο μυαλό ενός δεκαεφτάχρονου κοριτσιού. Μια φόρμουλα κλεισμένη σε μια κασετίνα εβδομήντα χρόνων που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Και ο συγκλονιστικός μονόλογος της Χελένα. Αντέχεις να ενώσεις τα κομμάτια;»

«Οι 7 νάνοι του Άουσβιτς», Yehuda Koren & Eilat Negev, Εκδόσεις Πηγή

Είναι βιβλίο που ανήκει στην Λογοτεχνία του ολοκαυτώματος, στην λογοτεχνία των βιβλίων των στρατοπέδων εργασίας και αποτελεί μια ακριβή και πολύτιμη ιστορική πηγή.

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία της πολυμελούς οικογένειας Όβιτς, ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και έρχεται να μας συγκινήσει αλλά και να μας αποκαλύψει όλα όσα έζησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η ιστορία τους ξεκινά από τη Ροζαβλέα και το θίασο των Λίλιπουτ, που τον αποτελούσαν οι εφτά νάνοι της οικογένειας Όβιτς. Οι παραστάσεις τους γνώριζαν μεγάλη επιτυχία, απέκτησαν φήμη και ζούσαν με αξιοπρέπεια. Ο πόλεμος, όμως, άλλαξε τελείως το σκηνικό και οι Εβραίοι Όβιτς βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ναζί τον Μάιο του 1944… Εγκατεστημένοι πλέον στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, με την καθημερινή αγωνία του θανάτου να φωλιάζει στις ψυχές τους, καταλήγουν “πειραματόζωα” ενός γιατρού, του Δρ. Μένγκελε, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από τη σωματική τους διάπλαση, ξεκινά μια σειρά ερευνών και πειραμάτων.

Το έργο είναι δοσμένο μετά από μεγάλη έρευνα και απόλυτη αμεροληψία. Ιστορικά στοιχεία, πηγές και αντιφατικές απόψεις ακόμα και άλλων συγκρατούμενων για την περίπτωση των Όβιτς, περνούν από τις σελίδες του και καθηλώνουν, ενώ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό κάνει τον αναγνώστη να νοιώθει πως γνωρίζει πια πολύ καλά αυτήν την οικογένεια.

«”Στα καλά και στα κακά, ποτέ μη χωριστείτε. Να είστε ενωμένοι, να φυλάτε ο ένας τον άλλον, να ζείτε ο ένας για τον άλλον…” (Μπάτια Όβιτς)

Οι 7 Νάνοι του Άουσβιτς“. Σίγουρα αυτό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι το παραμύθι της Χιονάτης και των Εφτά Νάνων. Πώς μπορεί, όμως, ένα παραμύθι να συνδυαστεί με τη σκληρή πραγματικότητα του Άουσβιτς;
Η αληθινή ιστορία της πολυμελούς οικογένειας Όβιτς, ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και έρχεται να μας συγκινήσει αλλά και να μας αποκαλύψει όλα όσα έζησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Η ιστορία τους ξεκινά από τη Ροζαβλέα και το θίασο των Λίλιπουτ, που τον αποτελούσαν οι εφτά νάνοι της οικογένειας Όβιτς. Οι παραστάσεις τους γνώριζαν μεγάλη επιτυχία, απέκτησαν φήμη και ζούσαν με αξιοπρέπεια. Ο πόλεμος, όμως, άλλαξε τελείως το σκηνικό και οι Εβραίοι Όβιτς βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ναζί τον Μάιο του 1944…
Εγκατεστημένοι πλέον στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, με την καθημερινή αγωνία του θανάτου να φωλιάζει στις ψυχές τους, καταλήγουν “πειραματόζωα” ενός γιατρού, του Δρ. Μένγκελε, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από τη σωματική τους διάπλαση, ξεκινά μια σειρά ερευνών και πειραμάτων.
Τι απέγιναν, τελικά, οι επτά νάνοι; Πως κατάφεραν να επιβιώσουν από την κόλαση του Ολοκαυτώματος;»

«ΤΑΝΑΙΣ, ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΠΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ» -Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, του Άουσβιτς και του Ολοκαυτώματος. Η ζωή των Εβραίων στην Κρήτη κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η μεταγωγή των κρατουμένων και το ταξίδι με το ατμόπλοιο Τάναϊς, η βύθιση του πλοίου, οι διασωθέντες, το Άουσβιτς η ζωή τους μετά το ΄44.

Ο πόλεμος, η περιπλάνηση των Εβραίων, το πάθος της αντίστασης, η προδοσία, οι δοσίλογοι, η ντροπή. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο τοποθετεί τους ήρωες ο συγγραφέας.

Ιούvιος του ’44. Το ατμόπλοιο Τάναϊς αναχωρεί από το λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου στοιχισμένο σε νηοπομπή, με τους Εβραίους της Κρήτης, άνδρες της Αντίστασης και Ιταλούς αιχμαλώτους. Ενώ καταπλέει για τον Πειραιά, με τελικό προορισμό το Άουσβιτς, τορπιλίζεται από το συμμαχικό υποβρύχιο ViVid και βυθίζεται έτσι από φίλια πυρά. Από το ναυάγιο σώζονται οι ήρωες του καθηλωτικού αυτού μυθιστορήματος, άλλοι στα καταδιωκτικά της νηοπομπής, άλλοι στο πλωτό νοσοκομείο Αγία Σκέπη, στο οποίο έχει επιβιβασθεί και μια σατανική πράκτωρ της Γκεστάπο με αδιευκρίνιστη αποστολή.Ο τορπιλισμός του Τάναϊς. Τα γεγονότα δυναμιτίζουν το ένα το άλλο σε πυρακτωμένο έδαφος: το προφητικό όνειρο ενός παιδιού, ένας έρωτας που υποθηκεύει τον σπόρο του στον πικρό χωρισμό, το πορνείο στο Μπλοκ 24 όπου μια γυναίκα κρύβει ένα καταλυτικό μυστικό, το εκρηκτικό Άουσβιτς, μια επική απόδραση, μια δολοφονία όπου όλοι είναι ύποπτοι εκτός από τον πραγματικό ένοχο.