Εκδόσεις Ψυχογιός 2023 σελ.503-Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς


Ο Ελληνοαμερικανός Ιων Γουίλσον φθάνει σε μια πόλη της Ελλάδας το 1970, τότε που την χώρα κυβερνούσε η χούντα των συνταγματαρχών.
Η ομίχλη σκέπαζε τη μικρή πόλη. Μπορεί να ήταν όμορφη η πόλη μα κρύβονται πολλές δυστυχίες πίσω από τους τοίχους των σπιτιών της…
Από την ημέρα που έφθασε ο Ίων πολλές νύχτες βλέπει ένα άσχημο όνειρο, το ίδιο πάντα όνειρο, πρόσωπα παιδικά που νιώθουν μια μοναξιά αφόρητη στην παιδική ψυχή τους, επειδή βρίσκεται εκεί που άρχισαν όλα…


Ο Ίων Γουίλσον είναι πολύ ωραίος άντρας γοητευτικός σαν σταρ του σινεμά και οι περισσότερες γυναίκες της πόλης, παντρεμένες και ανύπαντρες τον ερωτεύονται. Όλες τον τριγυρίζουν όπως οι μέλισσες το μέλι. Όπως η Νένα Βαλσάμη, η κόρη του διοικητή της Αστυνομίας, η μικρή Φανή Καπράλου, η παντρεμένη Έλσα Μανωλίδη, σύζυγος δικηγόρου, η παντρεμένη Δώρα Γαλανοπούλου, σύζυγος του Δημάρχου, η Κρυσταλλία η κόρη του Δημάρχου και πολλές άλλες.
Ο Ίων είναι ένας πολύ καλός θεραπευτής στα μυοσκελετικά προβλήματα, τα χέρια του είναι… μαγικά, ειδικευμένος στην ψυχανάλυση, στον βελονισμό και στον υπνωτισμό.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες θεραπευτές ονομάζονται όσοι θεραπεύουν τους πάσχοντες δίχως φάρμακα, με βότανα που παίρνουνε από τη φύση ή και με άλλα μέσα, όπως τα χέρια τους. Ο Ίων έχει τη δυνατότητα να περιθάλπει και ασθενείς οι οποίοι βασανίζονται και από άλλες ασθένειες.
Ο Ίων Γουίλσον βοηθάει πολλούς συμπολίτες του δίχως… πληρωμή. Θεραπεύει την Κρυσταλλία, την κόρη του Δημάρχου, την Ισμήνη, την θεία της Νένας και την Φανή και τότε όλοι οι κάτοικοι μιλάνε για τον ικανό θεραπευτή. Ο Ελληνοαμερικάνος καταφέρνει αυτό που δεν κατάφεραν οι γιατροί της πόλης και της Αθήνας τόσα χρόνια.
Τώρα ο Ίων αποκτά εκτός από θαυμασμό από τους κατοίκους της πόλης και εχθρούς, τους παθολόγους γιατρούς Καμπουράκη και Στρίντζη, γιατί χωρίς να αμοίβεται για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει, εκθέτει τους ντόπιους γιατρούς στα μάτια των συμπολιτών τους. Τους χαλάει την…πιάτσα.
Πολλοί και πολλές ασθενείς του κατά την διάρκεια της εξέτασης και της θεραπείας έβγαζαν και τα εσώψυχά τους και του αποκαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες και δράματα που άπτονται των πιο σκληρών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Από εκεί ο Ίων θέλει να μάθει κάποια πράγματα που τον ενδιαφέρουν. Μεταχειρίζεται διάφορα μέσα θεμιτά και αθέμιτα ο Ίων για να αποσπάσει τις πληροφορίες που ζητάει.


Έχει έρθει σε επαφή με κάποιους από την καλή κοινωνία της πόλης. Στο χέρι του ήταν πια να δικτυωθεί και, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του θεραπευτή, να βρει τις απαντήσεις που έψαχνε. Γιατί θα τις έπαιρνε όσος χρόνος κι αν χρειαζόταν μνα μείνει στην πόλη αυτή, θα τις έπαιρνε.
Γρήγορα μαθαίνει μια παλιά ιστορία του 1943 για την Ισμήνη που έχασε τον άντρα και τον γιό τους στην Κατοχή, όταν η Αντιστασιακή ομάδα τους προδόθηκε από κάποιον, στους Γερμανούς. Επίσης η Ερμιόνη, η θεία της Κρυσταλλίας και αδελφή του Δημάρχου, που ήταν και αυτή στην Αντίσταση με την εκτέλεση των συντρόφων της από τους Γερμανούς, έπαθε κατάθλιψη και όλοι στην πόλη τώρα την έλεγαν τρελή και αλαφροΐσκιωτη.
Ο Ίων προσπαθεί να ανακαλύψει την άκρη του νήματος, η οποία θα τον οδηγούσε στις πληροφορίες που ζητούσε. Έχει τον δικό του γρίφο να λύσει. Όταν θα βρει τις απαντήσεις που ζητά τότε θα έχει εκπληρώσει κάποιο τάμα. Λίγα πράγματα έμαθε από τον γέρο-Κράτη που βρισκόταν σε ένα τρισάθλιο δημόσιο νοσοκομείο. Θέλει περισσότερα να μάθει ή να εκμαιεύσει από τους κατοίκους της μικρής πόλης…


Θα βρει ο Ίων αυτό που ζητάει στην μικρή αυτή πόλη;
Ποιος έκανε τις τριάντα Σεπτεμβρίου 1943 ένα μεγάλο ανοσιούργημα;
Ποιος ήταν ο Ηλίας;
Ο αληθινός έρωτας αντέχει και στον πολύχρονο χωρισμό και στην απόσταση;
Ποιος έκανε λευκό γάμο;
Οι άνθρωποι έχουν κρυμμένες δυνάμεις και τις ενεργοποιούν όλες σαν έρχεται η ώρα;
Ποια ήταν η Μαρία Δημητριάδου-Λαμπροπούλου και τη ρόλο έπαιξε;
Τι σχέση έχουν οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης;
Τι κρύβεται πίσω από την αλαφροΐσκιωτη και περίγελο του κόσμου, Ερμιόνη;
Για ποιο μωρό μιλούσε στο παραμιλητό της η Ερμιόνη;
Υπάρχει η καλοσύνη των ξένων;
Στο μυθιστόρημα αυτό μέσα από τα προσωπικά πάθη και μυστικά το διφορούμενο της ανθρώπινης φύσης και τις αβυσσαλέες αντιθέσεις, σκιαγραφούνται περίτεχνα οι χαρακτήρες του βιβλίου.
Υπέροχα γραμμένο μυθιστόρημα, τολμηρό, συγκινητικό, απολύτως σαγηνευτικό.
Διαβάστε το.


Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή.