Βιργινία Αυγερινού

Τον περασμένο Νοέμβριο, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος, ένα ακόμα έργο του πολυγραφότατου και αγαπημένου συγγραφέα, PHILIP KERR με τίτλο “ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ“.
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου.

Ο Philip Kerr γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, όπου μεταξύ άλλων εντρύφησε στο γερμανικό δίκαιο και στη γερμανική φιλοσοφία διαβάζοντας σχετικά κείμενα στο πρωτότυπο. Η μελέτη αυτή του έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθεί περαιτέρω με την ιστορία της Γερμανίας στον εικοστό αιώνα, εστιάζοντας στην ιστορία του ναζισμού. Πρώτο του μυθιστόρημα Οι Βιολέτες του Μάρτη, Πρόκειται για το βιβλίο με το οποίο παρουσίασε στο κοινό τον Μπέρνι Γκούντερ, τον κυνικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό επιθεωρητή, που ζει την άνοδο και την πτώση του ναζισμού. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Ο χλομός εγκληματίας (1990) και Γερμανικό ρέκβιεμ (1991), με φόντο το μεσοπολεμικό και μεταπολεμικό Βερολίνο αντίστοιχα. Το 1993 τα τρία μυθιστορήματα συγκεντρώθηκαν από την Penguin Press σε έναν τόμο με τον γενικό τίτλο Berlin Noir, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας.

Στα ελληνικά εκδόθηκαν για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Κέδρος το 2002-2003, στη σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας Μαύρο Βελούδο. Το 2012 κυκλοφόρησαν σε επίτομη έκδοση με τον τίτλο Η τριλογία του Βερολίνου. Από την κυκλοφορία του Γερμανικού ρέκβιεμ ως την επιστροφή του Μπέρνι Γκούντερ με Tο ένα από το άλλο μεσολάβησαν δεκαέξι χρόνια, διάστημα στο οποίο ο Philip Kerr έγραψε πολλά άλλα βιβλία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα Φιλοσοφικά εγκλήματα (Κέδρος, 2015). Έγραψε επίσης σημαντικά βιβλία για παιδιά, μεταξύ των οποίων τα: Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών και Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος). Ακολούθησαν κι άλλα μυθιστορήματα με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος: Μοιραία Πράγα, Άνθρωπος χωρίς ανάσα, Φλόγα που σιγοκαίει, Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ, Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται, Η άλλη πλευρά της σιωπής, Φοβού τους Δαναούς, Πρωσικό μπλε και Μητρόπολη.

Ο Philip Kerr διοχέτευσε το πάθος του για το ποδόσφαιρο σε μια άλλη σειρά μυθιστορημάτων, αυτή τη φορά με ήρωα τον προπονητή-ντετέκτιβ Σκοτ Μάνσον. Τα βιβλία αυτά – Ξαφνικός θάνατος (2016), Το χέρι του Θεού (2016) και Ψεύτικο εννιάρι (2017) – κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Κέδρος. Τιμήθηκε με τα βραβεία RBA International Prize for Crime Writing και British Crime Writers’ Association’s Ellis Peters Historic Crime Award. Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τις εφημερίδες Sunday Times, Evening Standard και New Statesman. Ο συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, στις 23 Μαρτίου 2018.


[…Το δωμάτιο της Κίρστεν είχε θέα στο Πάρκο Πριντς Λούιτπολντ προς τα νοτιοανατολικά, αλλά δεν θα μπορούσα να περιγράψω την κατάστασή της ως άνετη. Στα παράθυρα του δωματίου υπήρχαν κάγκελα και οι άλλες τρεις γυναίκες που έμεναν εκεί είχαν σοβαρές διαταραχές όλες τους. Το δωμάτιο βρωμούσε ούρα και πού και πού κάποια από τις άλλες γυναίκες ούρλιαζε δυνατά, γελούσε υστερικά ή ξεστόμιζε κάτι απίστευτα πρόστυχο εναντίον μου. Επίσης τα κρεβάτια είχαν ζωύφια. Στους μηρούς και στα μπράτσα της Κίρστεν έβλεπα τσιμπήματα και μια φορά κάτι με είχε τσιμπήσει κι εμένα. Την ίδια την Κίρστεν δεν μπορούσα καν να την αναγνωρίσω ως τη γυναίκα που είχα παντρευτεί. Τους δέκα μήνες αφού φύγαμε από το Βερολίνο ήταν σαν να είχε γεράσει δέκα χρόνια. Τα μαλλιά της ήταν μακριά, γκρίζα και άλουστα. Τα μάτια της ήταν σαν δύο καμένες λάμπες. Καθόταν στην άκρη του σιδερένιου σκελετού του κρεβατιού της και κοιτούσε τον πράσινο μουσαμά στο πάτωμα λες και ήταν το πιο συναρπαστικό πράγμα που είχε δει ποτέ της. Έμοιαζε σαν κακόμοιρο, βαλσαμωμένο ζώο στη συλλογή ανθρωπολογίας στο μουσείο στη Ρίχαρντ Βάγκνερ Στράσε…]

Μόναχο 1949. Ο Kerr περιγράφει τη Γερμανία εκείνης της εποχής, μιας εποχής που οι πολίτες προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους και να αφήσουν πίσω τους τα τραύματα και τη ντροπή του παρελθόντος τους. Μόναχο 1949 και ακόμα οι συνέπειες του πολέμου εμφανείς στην πόλη.

Ο Μπέρνι, διευθύνει το ξενοδοχείο στο Νταχάου από όταν η γυναίκα του αναγκαστικά εισάγεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Μια γυναίκα τον πλησιάζει και του ζητά να μάθει αν είναι ζωντανός ο σύζυγος της, ο Φρίντριχ Βάρτσοκ, αξιωματικός των Ες-Ες, ο οποίος ήταν εγκληματίας πολέμου. Είναι η εποχή που όλοι αυτοί είτε κρυβόντουσαν είτε φυγαδεύονταν, κι εκείνη πρέπει να ξέρει για να συνεχίσει τη ζωή της στο πλάι ενός άλλου άντρα. Και ο Μπέρνι θα πρέπει να γίνει ντεντέκτιβ για να το ανακαλύψει. Και η περιπέτεια του ξεκινά.
Η ζωή του θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο . Άραγε η μυστηριώδης σύζυγος, έχει πει όλη την αλήθεια στον Μπέρνι; Ποια παγίδα και ποια πλεκτάνη θα τον εγκλωβίσει;

Μια συναρπαστική περιπέτεια, γεμάτη δράση και ανατροπές, ένα έργο για τους λάτρεις του αστυνομικού νουάρ με έντονα ιστορικά στοιχεία.