Παρουσίαση: Βιργινία ΑυγερινούΕκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο των KATIE COTUGNO (συγγραφέα του SEX AND THE CITY) & CANDACE BUSHNELL με τίτλο “TΑ ΚΑΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕ ΜΙΛΑΝΕ“.

Kοινωνικό μυθιστόρημα ανθρωπίνων σχέσεων που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες. Για την κραυγή της γυναίκας μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μια καταβύθιση στην πραγματικότητα που ξεγυμνώνει αλήθειες και αναδεικνύει εχθρούς. Μια αποτύπωση της εικόνας με την οποία μεγαλώνουν τα κορίτσια από την στιγμή που γεννιούνται, από τον τρόπο που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, παγιδευμένοι στην τυποποίηση και τα πρότυπα που ορίζει η κοινωνία.
Η θέση της γυναίκας από την στιγμή που γεννιέται μέχρι το τέλος μέσα στην πατριαρχική κοινωνία, μέσα από την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας -ενός νέου κοριτσιού μαθήτριας του λυκείου. Οι περιορισμοί, τα “πρέπει”, οι προσδοκίες, οι κανόνες , τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις όλων όσων είναι γύρω της, μα και την αφύπνιση της και την στροφή της στη δημιουργία σχολικής εφημερίδας και αρθρογραφίας -όταν κανείς δεν την πιστεύει- προκειμένου να γίνει πιστευτή, δυνατή ώστε να καταδείξει όσα βιώνει γράφοντας πια τους δικούς της κανόνες.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να αναλυθεί σε βάθος.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ…
Η Μαρίν χειρίζεται πάντα επιδέξια αυτούς τους άγραφους κανόνες. Αριστούχα μαθήτρια και αρχισυντάκτρια της σχολικής εφημερίδας, ονειρεύεται το φθινόπωρο να πάει στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Το μέλλον της φαντάζει λαμπρό – και ο νέος και χαρισματικός καθηγητής αγγλικών κύριος Μπέκετ δε χάνει ευκαιρία να εκφράζει τον θαυμασμό του για τα κείμενά της και να συζητάει για βιβλία μαζί της.
Όταν όμως ο Μπεξ υπερβαίνει τα όρια και ρίχνεται στη Μαρίν, εκείνη σοκάρεται και τρομοκρατείται. Μήπως του έδωσε λάθος εντύπωση; Φταίει άραγε εκείνη για τη συμπεριφορά του;
Η Μαρίν επιστρατεύει το κουράγιο της και ενημερώνει τη διοίκηση για το συμβάν, αλλά δεν την πιστεύει κανείς. Τώρα είναι αναγκασμένη να βλέπει τον Μπεξ καθημερινά στην τάξη, και εκείνος με κάθε αφορμή τής κάνει τη ζωή δύσκολη.
Η Μαρίν, όμως, δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Χρησιμοποιεί την εφημερίδα του σχολείου για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ενώ παράλληλα ξεκινά μια φεμινιστική λέσχη ανάγνωσης. Βρίσκει συμμάχους στους πιο αναπάντεχους ανθρώπους. Καθώς τα πράγματα στο σχολείο
αλλά και στην προσωπική της ζωή μοιάζει να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, η Μαρίν πρέπει να βρει τον τρόπο να αποκτήσει πάλι τη χαμένη της δύναμη, αλλά και να ξαναγράψει τους κανόνες…

Η ΚΕΪΤΙ ΚΟΤΟΥΓΚΝΟ είναι συγγραφέας περίπλοκων, φεμινιστικών ιστοριών αγάπης που έχουν βρεθεί στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των New York Times. Έχει κάνει σπουδές πάνω στη δημιουργική γραφή, τη λογοτεχνία και τις εκδόσεις στο Κολέγιο Έμερσον και έχει πάρει μεταπτυχιακό στη μυθοπλασία από το Πανεπιστήμιο Λέσλι. Ζει στη Βοστόνη, ενώ η ΚΑΝΤΑΣ ΜΠΑΣΝΕΛ γεννήθηκε το 1958. Είναι συγγραφέας του πολυσυζητημένου και ευπώλητου μυθιστορήματος Sex and the city, όπως και άλλων μυθιστορημάτων για νέους και ενηλίκους. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το Sex and the City, το Lipstick Jungle, αλλά και το The Carrie Diaries έχουν μεταφερθεί με τεράστια επιτυχία στην τηλεόραση. Σήμερα η συγγραφέας ζει στη Νέα Υόρκη.

“ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ:

Βάζε λίγο ρουζ στα μάγουλα. Να ξυρίζεις τα πόδια σου. Μη βάφεσαι τόσο έντονα. Μη φοράς κοντές φούστες. Μην αποσπάς την προσοχή των αγοριών με το σώμα σου. Μην είσαι από τα κορίτσια που δεν τρώνε πίτσα. Σίγουρα θέλεις να πάρεις και μιλκσέικ; Μήπως έχεις παχύνει λιγάκι; Μη γίνεις τόσο αδύνατη, ώστε να χάσεις τις καμπύλες σου. Μην αποκτήσεις τόσες καμπύλες, ώστε να μην είσαι πια αδύνατη. Μην καταλαμβάνεις πολύ χώρο. Να έχεις χιούμορ, αλλά όχι τόσο, ώστε να πέφτουν πάνω σου όλα τα φώτα. Να είσαι έξυπνη, όμως να θυμάσαι πως έχεις ακόμα πολλά να μάθεις. Μη γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν, ωστόσο, προς Θεού, μην είσαι αυταρχική. Να είσαι χαλαρή και κουλ. Να συμπεριφέρεσαι όπως και οι άλλοι, αλλά μην ξεχνάς ούτε στιγμή ότι είσαι κορίτσι. Να είσαι φεμινίστρια. Να υποστηρίζεις τα κορίτσια. Μην είσαι εύκολη. Μην παραδίνεσαι εύκολα. Μην είσαι πουριτανή. Μην είσαι ψυχρή. Μην το παίζεις φιλαράκι μαζί του. Μη συμπεριφέρεσαι σαν απελπισμένη. Μην αφήνεις τα πράγματα να ξεφύγουν. Μην του δίνεις λάθος εντύπωση. Μην τον κατηγορείς που προσπαθεί. Μην περπατάς μόνη το βράδυ. Όμως ηρέμησε! Δε χρειάζεται να ανησυχείς τόσο. Μπορείς να κάνεις τα πάντα! Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις! Μόνο μην ξεχνάς να χαμογελάς!”