Κριτική της Βιργινίας Αυγερινού για το βιβλίο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ», το νέο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Γιώργου Πολυράκη, που εκδόθηκε επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Μια ιστορία που διαδραματίζεται λίγα χρόνια μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Μια προσάρτηση όμως, που δεν έφερε την ελευθερία που περίμεναν οι Θεσσαλοί, αλλά μια ακόμα σκλαβιά, ίσως χειρότερη, προερχόμενη από τους τσιφλικάδες, οι οποίοι, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκαν με τεράστιες περιουσίες γης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η οικογένεια του Κυριάκου Καμαριανού.
Ο Κυριάκος με την γυναίκα του, υπήρξαν κολίγοι επί τουρκοκρατίας. Με την απελευθέρωση, και με την βοήθεια του ξενιτεμένου του αδελφού, κατάφεραν να αγοράσουν ένα σπίτι και ένα κομμάτι γη. Πάλεψαν, και τα παιδιά που απέκτησαν, δεν έζησαν την ζωή του κολίγου. Επιθυμία του πατέρα ήταν, να δει τον μεγάλο του γιο, τον Χάρη, γιατρό. Ο Χάρης σεβάστηκε την επιθυμία του πατέρα του, και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όμως… δεν ήταν αυτό που ο ίδιος ονειρευόταν για το μέλλον του. Το όνειρό του, η γλυπτική, τον κερδίζει και διακόπτει στο 3ο έτος την Ιατρική, επιστρέφοντας στο χωριό του.
Εκείνη την εποχή, οι μικροκτηματίες, ήταν δύσκολο να επιβιώσουν, το κράτος είχε πολλούς φόρους και ευνοούσε τους μεγαλοτσιφλικάδες, αναγκάζοντάς τους να καταφεύγουν στον δανεισμό, είτε από τράπεζα, είτε από τοκογλύφους. Ο Κυριάκος, δανειζόμενος από την τράπεζα, αδυνατεί να αντεπεξέλθει και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάσχεσης.
Καραδήμος, ένας από τους ισχυρότερους τσιφλικάδες της περιοχής, ύστερα από ένα ατύχημα του παιδιού του και αφού ο Χάρης ως «γιατρός» τον γιάτρεψε, νοιώθει ευγνωμοσύνη και τον παρακαλεί να μείνει στο κονάκι του το βράδυ για να φάνε μαζί και να αποφύγει την κακοκαιρία.
Τι θα συμβεί όμως κατά την παραμονή του Χάρη στο κονάκι, που θα ανατρέψει τα συναισθήματα του Καραδήμου, δίνοντας θέση στο μίσος και στην εκδίκηση;
Με ποιο τρόπο αποφασίζει ο μεγαλοτσιφλικάς να πάρει εκδίκηση;
Τι θα γίνει όταν τα χρέη πνίγουν τον αγράμματο Κυριάκο που απελπισμένος ζητά την βοήθεια του Καραδήμου;
Ο Χάρης με μια ανέλπιστη βοήθεια από «κάποιο» πρόσωπο, που θα σταθεί δίπλα του, πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση;
Ερωτηματικά που θα απαντηθούν, διαβάζοντας το «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ».

«…Αποζητώ μια γαλήνη και μια πίστη για μένα! Αλλά και να διατηρώ άσβεστη στη σκέψη μου την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, να τη διατηρώ ζωντανή εξαιτίας της απέραντης και δύσκολης παρηγοριάς που ήταν σαν να αντιλάλησε τούτη τη μέρα από το βάθος της αβύσσου. Σήμερα έμαθα πως αντίκρυ στην ανθρώπινη καρδιά υπάρχει πάντα το δράμα εκείνου που ποθούμε…»

Ένα κοινωνικο-ιστορικό μυθιστόρημα, γραμμένο με την γνωστή μεστή γραφή του κ. Πολυράκη, που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, κάνοντάς μας να νοιώσουμε τον παλμό της εποχής και να ζήσουμε γεγονότα με εικόνες, σαν να είμαστε παρόντες . Μυθιστορηματική πλοκή που καθηλώνει τον αναγνώστη, μέσα από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, της Θεσσαλίας του 1900, που δείχνουν την τυραννία των απλών ανθρώπων, των κολίγων και την απληστία και την κατάχρηση εξουσίας των ισχυρών, των τσιφλικάδων του Θεσσαλικού κάμπου. Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει τον αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία , την πίστη του στις αξίες της ζωής, την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο, την αδελφοσύνη, την φιλία, ακόμη και τον έρωτα με την Αγνή.

dikaioma sto ayrio
«Μια εικοσαετία μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου ζουν σαν δουλοπάροικοι. Την τυραννία των Τούρκων έχει διαδεχτεί η απληστία των Ελλήνων τσιφλικάδων, οι οποίοι ρουφούν όχι μόνο τον ιδρώτα αλλά και το αίμα των κολίγων. Το κράτος παραμένει αδιάφορο. Εκείνη την περίοδο, ένας φοιτητής της Νομικής από την Κεφαλονιά, ο Μαρίνος Αντύπας, περιέρχεται απ’ άκρη σ’ άκρη τον θεσσαλικό κάμπο και, με το σύνθημα «Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία», προσπαθεί να πείσει τους κολίγους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και να αφυπνίσει το κράτος. Την ίδια εποχή, ο Χάρης Καμαριανός, κάτοικος του θεσσαλικού κάμπου, φοιτητής Ιατρικής και φίλος και συμπολεμιστής του Αντύπα κατά την Κρητική Επανάσταση, γνωρίζεται με την Αγνή, ύστερα από ένα μοιραίο συναπάντημα. Οι δύο νέοι ερωτεύονται, αλλά έχουν να παλέψουν με την εκδικητικότητα ενός αδίστακτου τσιφλικά. Στο πλευρό τους στέκεται και τους στηρίζει μια ανέλπιστη σύμμαχος. Και, παρά τα απανωτά χτυπήματα και τις δυσκολίες, δεν παύουν στιγμή να κοιτάζουν κάθε καινούργιο φεγγάρι με μάτια γεμάτα όνειρα.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, γεμάτο πίστη στον άνθρωπο.»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)