Παρουσίαση Βιργινία Αυγερινού

Ο Σαντρόνε Ντατσιέρι γεννήθηκε στην Κρεμόνα της Ιταλίας και, αφού εγκατέλειψε την καριέρα του ως σεφ, έγινε ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς συγγραφείς και σεναριογράφους.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Σκότωσε τον Πατέρα που κυκλοφόρησε το 2017, και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, Ο άγγελος το 2020 και φέτος τον Ιούνιο κυκλοφόρησε ο Ρήγας Καρό, σε μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου.


[…ΣΚΟΤΑΔΙ.
Ο Ντάντε δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Το σκοτάδι τον πλακώνει σαν τσιμέντο, τον συνθλίβει, του σπάει τα κόκαλα. Μπαίνει στο στόμα και στους πνεύμονές του. Δεν μπορεί να ουρλιάξει. Δεν μπορεί να κουνηθεί, ούτε καν να ξεράσει. Λιποθυμάει ξανά και ο εξαντλημένος ύπνος του είναι μια μαύρη οθόνη πάνω στην οποία παίρνουν φωτιά οι αναμνήσεις του. Βλέπει μια γυναίκα ντυμένη στα πράσινα να του χαμογελάει γεμάτη αίματα. Ο κρότος μιας έκρηξης. Τα ουρλιαχτά. Τα ουρλιαχτά τον ξυπνάνε. Σκοτάδι. Σκοτάδι. Σκοτάδι. Σκοτάδι. Σκοτάδι. Σκοτάδι. Σκοτάδι. Σκο… Φως…[…] Ανοίγει τα βλέφαρα, στο παρόν ξανά, και συγκεντρώνεται στο φωτεινό σημείο από πάνω του, το κοιτάζει με την άκρη του ματιού του, που είναι πιο ευαίσθητη στο φως. Περιστρέφοντας το κεφάλι, το βλέπει να μετακινείται, να εξαφανίζεται και να επανεμφανίζεται. Κάτι παρεμβάλλεται ανάμεσα σ’ αυτόν και στην αντανάκλαση, δεν κοιτάζει απευθείας το ταβάνι ενός σκοτεινού δωματίου. Κάτι, μόλις τώρα το καταλαβαίνει, πολύ κοντά του. Ένα ξύλινο πλέγμα. Είναι οπές εξαερισμού. Είναι κλεισμένος μέσα σε μια κάσα…]


Μια τρομερή χιονοθύελλα σαρώνει την Ιταλία κι ένας αυτιστικός νεαρός, ο μοναδικός επιζών μιας οικογενειακής σφαγής, όπως αργότερα θα αποκαλυφθεί, εμφανίζεται στη ζωή της πρώην αστυνομικής υποδιευθύντριας, Κολόμπα Καζέλλι, η οποία τον βρίσκει γεμάτο αίματα στην αποθήκη του σπιτιού της. Κι ενώ η ίδια έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα πια και προσπαθεί να συνέλθει από μια τρομερή επίθεση που είχε δεχτεί και από την απαγωγή του φίλου της Ντάντε Τόρρε, πολύ σύντομα θα καταλάβει ότι ο νεαρός αυτός είναι γιος ενός κατά συρροή απαγωγέα που η ίδια είχε κάποτε σκοτώσει. Οι εφιάλτες ξυπνούν και όλα δείχνουν πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το παρελθόν την καλεί να λύσει το μυστήριο και να φέρει στο φως την αλήθεια. Η πλοκή εξελίσσεται σε μια ατμόσφαιρα μυστηριακή με την Κολόμπα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του παρελθόντος και να απαλλαγεί, εν τέλει από αυτούς.

Χωρισμένο σε 4 κύρια μέρη, ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: Εφιάλτες ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Ξυπνήματα, ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: Οι δύο Ρηγάδες ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ: Η παιδική ηλικία του Κακού, και αυτό το έργο είναι γραμμένο με την ασυνήθιστη ικανότητα του Ντατσιέρι να διαχειρίζεται άρτια τα γεγονότα της πλοκής με αυτόν τον πραγματικά μεγάλο αριθμό παράπλευρων χαρακτήρων καθώς και την ικανότητα του να δημιουργεί εξαιρετικές κινηματογραφικές σκηνές δράσης.

Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας.