Βρόμικα παιχνίδια, θρησκευτικές διαφορές, επισφαλείς τεχνολογικές εξελίξεις και επικίνδυνα συμφέροντα συνθέτουν ένα καλογραμμένο, χορταστικό θρίλερ.

Πόσο μακριά βρίσκεται η ανθρωπότητα από τις φριχτές παρενέργειες των επιστημονικών αποκαλύψεων;
Είναι η ΜΟΝΑ ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας μόνο ή μπορεί να είναι ο προάγγελος ενός μέλλοντος -όχι πολύ μακρινού- και των αποτελεσμάτων της τεχνολογίας που τρέχει πια με ιλιγγιώδη ταχύτητα;

Η δύναμη της εκδίκησης είναι το πιο ισχυρό όπλο, αυτό που μπορεί να δημιουργήσει το απόλυτο χάος, την καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, να σκορπίσει το θάνατο.
Οι ανθρώπινες ψυχές δεν έχουν καμία απολύτως σημασία μπροστά στα συμφέροντα ή ακόμη χειρότερα, στο φανατισμό και τη χειραγώγηση που δέχονται μετά από σκληρή εκπαίδευση οι «επίλεκτοι»!

Όταν η επιστήμη χρησιμοποιείται για να καλυτερέψει τα ανθρώπινα προβλήματα, τους χιλιάδες αναπήρους, τυφλούς, κωφούς και ανήμπορους ανθρώπους, όταν συνδυάζεται η τεχνολογία με την ιατρική και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις δημιουργούν επαναστατικές προόδους προς όφελος της ανθρωπότητας, τότε νιώθεις τη διαφορά της σημερινής κοινωνίας με την προγενέστερη εποχή.
Όταν όμως όλη αυτή η αλματώδης ανάπτυξη πέσει σε λάθος χέρια, σε εμποτισμένα από το μίσος μυαλά και με ένα μόνο σκοπό, την εκδίκηση, τότε τα αποτελέσματα θα είναι μοιραία για όλους!

Ο καθηγητής Έρικ Σέντερκβιστ ανακαλύπτει κάτι το μοναδικό, παλεύει και ψάχνει να τελειοποιήσει μια μέθοδο που θα καλυτερέψει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν από ένα σωρό παθήσεις, μα και θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «δουλεύει για να δημιουργήσει συστήματα υπολογιστών που θα καθοδηγούνται από τη σκέψη και συστήματα σκέψης που θα καθοδηγούνται από υπολογιστές».
Ο Σαμίρ Μουστάφ με μοναδικό οδηγό το πάθος του για εκδίκηση καθώς έχασε ό,τι πιο πολύτιμο είχε, την κόρη του, και με την ιδιαίτερη ικανότητά του να δημιουργεί αξεπέραστους ιούς υπολογιστών, κατασκευάζει το απόλυτο όπλο καταστροφής!
Τα πάντα καταρρέουν και εξαπλώνεται το χάος σε ένα ολόκληρο έθνος, το πολύπαθο Ισραήλ, με καταστροφικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της υγείας της κοινωνίας ολόκληρης.

Η λάθος κίνηση, τη λάθος στιγμή θα φέρει τους δύο αυτούς ανθρώπους αντιμέτωπους σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, ο κυνηγός και ο κυνηγημένος, η μία ιδιοφυΐα να προσπαθεί να συναντήσει την άλλη, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Θα καταφέρει να πείσει ο Έρικ τον Σαμίρ ότι η γυναίκα του η Χάνα μολύνθηκε από τον ιό που ο ίδιος κατασκεύασε, όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται, έναν ιό υπολογιστή;
Υπάρχει το περίφημο αντι-ιικό που ψάχνει απεγνωσμένα, είναι αυτό η λύση;

Και ανάμεσά τους η ΜΟΝΑ να παραπαίει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, να προσπαθεί να ξεφύγει μα οι εφιάλτες πολλές φορές δεν έχουν γυρισμό.
Ή μήπως έχουν; Σε έναν άλλο κόσμο παράλληλο, στο μέλλον ή στο αόρατο ενδιάμεσο κενό που αφήνει η ανεκπλήρωτη γεύση της επιθυμίας, η μη παραδοχή του πρόωρου θανάτου…

Η ΜΟΝΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

MONA1

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Χάνα Σέντερκβιστ βασανίζεται από φρικιαστικές παραισθήσεις και πέφτει σε κώμα, αφού χρησιμοποίησε την επαναστατική ανακάλυψη του άντρα της, Έρικ Σέντερκβιστ, το Mind Surf, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον χρήστη να σερφάρει σε ένα τρισδιάστατο διαδίκτυο με τη δύναμη της σκέψης. Η ασθένεια της Χάνα μοιάζει με ίωση, μα οι γιατροί δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ο Έρικ, ερευνητής και καθηγητής στο Βασιλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, αρχίζει να υποψιάζεται το αδιανόητο – είναι δυνατόν η Χάνα να έχει μολυνθεί από κάποιον ψηφιακό ιό;
Ο Σαμίρ Μουστάφ, Λιβανέζος και πρώην ειδικός των υπολογιστών στο ΜΙΤ, κρύβεται πίσω από τη Μόνα, έναν πολύπλοκο ιό υπολογιστών που απειλεί να καταστρέψει την οικονομία του Ισραήλ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Μια βόμβα διασποράς των Ισραηλινών ξεκλήρισε την οικογένειά του, αφήνοντάς τον μόνο και οργισμένο – γεγονός που η Χεζμπολάχ και η Αλ Κάιντα δεν αργούν να εκμεταλλευτούν.
Αν και γιατροί και φίλοι προσπαθούν να τον εμποδίσουν, ο Έρικ αρχίζει ένα απελπισμένο κυνηγητό σε Γαλλία, Ισραήλ και Γάζα για να βρει το αντίδοτο, με τη Μοσάντ, τη Χεζμπολάχ και το FBI να τον καταδιώκουν. Και όσο ο Έρικ ψάχνει για απαντήσεις, ένας από τους μολυσμένους πεθαίνει στη Στοκχόλμη, ενώ η Ράκελ Πάπο, μια όμορφη πράκτορας της Μοσάντ, έχει γίνει η σκιά του. Θα καταφέρει ο Έρικ να βρει τον διαβόητο τρομοκράτη Σαμίρ και να σώσει τη Χάνα;

Ένα ενδιαφέρον μείγμα πολιτικής, διεθνούς τρομοκρατίας και των πιο πρόσφατων επιστημονικών ανακαλύψεων στη νευρολογία και στην επιστήμη των υπολογιστών.

Τα δικαιώματα για τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο έχουν αποκτηθεί από μεγάλη εταιρεία παραγωγής του Χόλιγουντ.