Συγγραφέας του βιβλίου «Η συνομωσία του Δράκου» – Εκδόσεις Λυκόφως

Η υπόθεση του δράκου του Σειχ Σου «Είναι αναμφίβολα μια ιστορία που αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα σε όποιον διαβάσει, ακούσει, ή συζητήσει για αυτήν. Μοιάζει να πλανάται ακόμα πάνω από την πόλη, σαν εκκρεμότητα». Με αυτή την εκκρεμότητα ασχολήθηκε στο μυθιστόρημά του ο Σπύρος Πηγαδίτης διευκρινίζοντας στο Vivlio-life πως «το βιβλίο, με τη μυθιστορηματική του πλοκή και τα πρόσωπα, δεν έρχεται με τη μορφή δικαστικού ρεπορτάζ, αλλά σίγουρα ταξιδεύει τον αναγνώστη προς την αμφισβήτηση». Ήταν, άραγε, το εξιλαστήριο θύμα ο επινοημένος ήρωας που εκτελέστηκε ως υπαίτιος σειράς δολοφονιών και ληστρικών επιθέσεων σε ζευγάρια το 1959; Ένα είναι σίγουρο. Πως «Όσο εξελίσσεται η πλοκή της «Συνομωσίας του Δράκου», ο αναγνώστης πορεύεται σε ένα οδοιπορικό προς την αλήθεια, έως ότου αποκαλυφθούν και εξηγηθούν όλα» και μπει τέλος στην αμφισβήτηση.

  • Είτε διαβάζουμε τη λέξη «δράκος» είτε την ακούμε, το μυαλό μας – τουλάχιστον όλων όσοι κατοικούμε στη Θεσσαλονίκη – πηγαίνει στο δάσος του Σέιχ Σου και στην πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν έξι δεκαετίες. Ωστόσο, στη μυθοπλασία σας επιλέξατε να το ονομάσετε Μέγα Δάσος. Ο λόγος;
    Θέλησα με αυτόν τον τρόπο να καταδείξω ότι το βιβλίο, δεν είναι μια αποτύπωση της παλιάς υπόθεσης, ένα ιστορικό-δικαστικό μυθιστόρημα, αλλά κινείται σε ατραπούς μυθοπλασίας στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Ο χαρακτηρισμός του ως «Μέγα Δάσος» επιλέχτηκε για την πλούσια ιστορία, τους θρύλους και τους μύθους που το συνοδεύουν.
  • Μιλήστε μας για την απόφαση να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη συγγραφή με αυτό το βιβλίο.
    Η συγγραφή ως εσωτερική ανάγκη δεν υπήρξε για μένα μια συνειδητή απόφαση. Είναι σαν το ξαφνικό κύμα στη θάλασσα που σε «πετάει» προς μια κατεύθυνση. Κάπως έτσι ένιωσα πως η συγγραφή ήρθε και με βρήκε. Έτυχε εκείνη την εποχή να βρίσκομαι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και επισκέφτηκα τις Φυλακές Επταπυργίου, το Γεντί Κουλέ όπως είναι ευρύτερα γνωστές. Κρίνοντας εκ των υστέρων, νομίζω ότι από εκεί πήρα την τελική ώθηση να γράψω το βιβλίο.
  • Πρόκειται για μια υπόθεση που συνεχίζει να συναρπάζει ακόμη και σήμερα, καθώς ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες πως ο άνθρωπος που καταδικάστηκε σε θάνατο ήταν και ο πραγματικός δράκος. Έτσι δεν είναι;
    Είναι αναμφίβολα μια ιστορία που αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα σε όποιον διαβάσει, ακούσει, ή συζητήσει για αυτήν. Μοιάζει να πλανάται ακόμα πάνω από την πόλη, σαν εκκρεμότητα. Βέβαια, το βιβλίο, με τη μυθιστορηματική του πλοκή και τα πρόσωπα, δεν έρχεται με τη μορφή δικαστικού ρεπορτάζ, αλλά σίγουρα ταξιδεύει τον αναγνώστη προς την αμφισβήτηση.
  • Άρης Λινός. Είναι Θεσσαλονικιός δικηγόρος και ήρωάς σας. Με ποια χαρακτηριστικά δομήσατε το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας σας;
    Ο Άρης είναι ένας φιλόδοξος και ικανότατος δικηγόρος, ένα πρόσωπο που ζει και παλεύει με τα δικά του προβλήματα και αδιέξοδα. Η ιστορία της «Συνομωσίας του Δράκου» έρχεται και τον βρίσκει σε ένα σημείο της ζωής του που νιώθει πως έχει βαλτώσει.
  • Τον βλέπουμε να ξεφεύγει από την κατάθλιψη όταν ανακαλύπτει το μυστικό ημερολόγιο ενός δικαστή και διαβάζοντάς το αντιλαμβάνεται πως στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν οδηγήθηκε ο πραγματικός δράκος. Ποια είναι η πρώτη κίνηση που κάνει;
    Μετά την ανάγνωση του ημερολογίου, θέλοντας να επιβεβαιώσει τις ισχυρές υποψίες που έχει για το τι πραγματικά συνέβη, θα αναζητήσει και θα βρει ένα πρόσωπο-κλειδί της δίκης. Έναν άνθρωπο που στάθηκε όρθιος μέχρι τέλους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη δαιδαλώδη αναζήτησή του, μέσα από μαρτυρίες, γρίφους και αφηγήσεις.
  • Δώστε μας μια γεύση από τη ζωή του πριν και περιγράψτε μας μία μέρα στο γραφείο του μετά τη μεγάλη αποκάλυψη.
    Η ζωή του πριν δεν διαφέρει πολύ από τη καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου. Μπλοκαρισμένος στην κίνηση των δρόμων, απαιτητικοί πελάτες, μάχη με τη γραφειοκρατία της δουλειάς και των υποθέσεων. Το μετά θα το αφήσω ως έκπληξη στους αναγνώστες.
  • Νίκος – Κική – Κατερίνα. Είναι τα πρόσωπα που τοποθετήσατε δίπλα του, καθόλου τυχαία προφανώς. Ποιους ρόλους τους δώσατε και ποιο από τα τρία θα μας εκπλήξει περισσότερο καθώς μπαίνουμε στα βαθιά της πλοκής;
    Καθένα από αυτά παίζει τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, περιστοιχίζοντας τον Άρη. Ο Νίκος είναι ο κολλητός φίλος του και δημοσιογράφος, η Κική η έμπιστη γραμματέας του και η Κατερίνα η γοητευτική σύντροφος που προκύπτει μέσα από την υπόθεση. Στην εξέλιξη της υπόθεσης κάθε πρόσωπο ταράζει τα νερά στον κατάλληλο χρόνο.
  • Έχει μεγάλη σημασία, πιστεύω, να μας αποκαλύψετε και κάποια στοιχεία για τον επινοημένο ήρωα στον οποίο φορτώθηκε η ενοχή αλλά και αν κατευθύνετε τη σκέψη του αναγνώστη στο μονοπάτι που οδηγεί στον πραγματικό ένοχο και τους λόγους που δεν τον άγγιξε η δικαιοσύνη.
    Ο επινοημένος ήρωας που εκτελέστηκε μοιραία προσομοιάζει, σχεδόν ταυτίζεται, με τον πραγματικό. Είναι ένα ιδανικό προφίλ για εξιλαστήριο θύμα. Όσο εξελίσσεται η πλοκή της «Συνομωσίας του Δράκου», ο αναγνώστης πορεύεται σε ένα οδοιπορικό προς την αλήθεια, έως ότου αποκαλυφθούν και εξηγηθούν όλα.
  • Ένα αστυνομικό θρίλερ με δικαστικές προεκτάσεις που κρατά το ενδιαφέρον μας αμείωτο, επειδή, αν όντως στην ξεχασμένη αυτή υπόθεση βρήκε χώρο και κρύφτηκε ο πραγματικός δράκος θα θέλαμε να το γνωρίζουμε. Πείτε μας, λοιπόν, αν το μυθιστόρημά σας είναι καθαρή μυθοπλασία ή υπάρχει έρευνα που έχετε κάνει πριν φθάσει σ’ εμάς.
    Υπάρχουν στο βιβλίο αναφορές που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα όπως είναι τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα στα τέλη του ’50. Η μυθιστορηματική μεταφορά δεκαετίες μετά αφορά τους χαρακτήρες και την πλοκή της υπόθεσης. Ως αναγνώστης το αγαπημένο μου κομμάτι σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα είναι όταν τα πρόσωπα, και δη οι ένοχοι, είναι τόσο καλά τοποθετημένοι μέσα στο βιβλίο ώστε να μοιάζουν αληθινοί. Ελπίζω να το έχω επιτύχει.
  • Αν αναζητήσει κανείς πληροφορίες για την εσχάτη των ποινών, θα διαπιστώσει πως υπάρχουν παγκοσμίως πολλές περιπτώσεις εκτελεσθέντων που έχουν αθωωθεί μετά θάνατον. Το καλό είναι πως η αλήθεια έλαμψε. Άραγε στην Ελλάδα μπορούμε να ελπίζουμε πως κάποτε θα μάθουμε έστω μία ανάλογη περίπτωση;
    Έχετε δίκιο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η θανατική ποινή ισχύει σε πολλές Πολιτείες. Στην Ελλάδα υπήρξε μια αντίστοιχη περίπτωση το 2010, αν θυμάμαι καλά, όταν ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση που αφορούσε τους υπεύθυνους της Μικρασιατικής Καταστροφής που εκτελέστηκαν το ’22’ κρίνοντάς τους αθώους. Άλλη περίπτωση, δύσκολα νομίζω ότι θα προκύψει στη χώρα μας αφού πια έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία εκτέλεση.
  • Θανατική ποινή στην Ελλάδα. Καταργήθηκε το 1993, ενώ εφαρμόστηκε για τελευταία φορά το 1972. Είναι πολλές οι φωνές που ακούγονται από τότε, οι οποίες ζητούν την επαναφορά της. Πιστεύετε πως πρέπει να σιωπήσουν;
    Δυστυχώς βαδίζουμε παγκοσμίως σε έναν κόσμο αυξανόμενης βαριάς εγκληματικότητας και ειδεχθών εγκλημάτων. Πιστεύω πως η πορεία αυτή δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι της θανατικής ποινής, αλλά με μια σειρά άλλων παραγόντων. Προσωπικά δεν θα ήθελα στη χώρα μας να δω την επαναφορά της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο δικηγόρος Άρης Λινός σταδιακά βυθίζεται στην κατάθλιψη, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πια που να τον συγκινεί. Μέχρι που μετακομίζει σε ένα νέο γραφείο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, όπου θα ανακαλύψει το μυστικό ημερολόγιο ενός σπουδαίου δικαστή και θα μπει στον πειρασμό να το διαβάσει. Μπροστά από τα μάτια του Άρη Λινού θα περάσουν εικόνες μιας παλιάς πολύκροτης υπόθεσης με πρωταγωνιστή τον Δράκο του Μέγα Δάσους και στο μυαλό του θα καρφωθούν βάσιμες υποψίες, ότι το δικαστήριο καταδίκασε και οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα έναν απόκληρο της Θεσσαλονίκης, για να καλύψει τα ίχνη του πραγματικού δράστη.
Έκτοτε, η ζωή του Άρη Λινού θα αποκτήσει νόημα, να διαλευκάνει μετά από σαράντα χρόνια την ξεχασμένη υπόθεση και να διαπιστώσει εάν υπήρξε πλεκτάνη με θύμα έναν αθώο που η ψυχή του ζητάει δικαίωση. Σύμμαχοι του δικηγόρου, ο δημοσιογράφος φίλος του Νίκος, η δαιμόνια γραμματέας του Κική και η γοητευτική Κατερίνα.
Όμως, οι φλόγες του Δράκου έχουν κάψει όποιον προσπάθησε να εξιχνιάσει τα αποτρόπαια εγκλήματα του Μέγα Δάσους. Και πλέον, απειλούν τον Άρη και τους συνεργάτες του.

Βιογραφικό
Ο Σπύρος Πηγαδίτης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1981 στην Αθήνα όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Το 2005 ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ομιλεί άριστα την Αγγλική γλώσσα καθώς επίσης τη Ρουμανική και την Τουρκική. Εργάζεται ως στέλεχος στα κεντρικά γραφεία πολυεθνικής εταιρείας με έδρα το Μαρούσι. Συμμετέχει ενεργά σε πλήθος πολιτιστικών και εθελοντικών ομάδων. Ταξιδεύει πολύ σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης. Το βιβλίο «Η συνομωσία του Δράκου» είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως, στα τέλη Δεκεμβρίου 2022.