Το βιβλίο «ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ» του Ντίνου Πετράκη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν. Ένα πρόσωπο φανταστικό, οικείο ωστόσο για τους περισσότερους αφού όλοι μας σίγουρα θα έχουμε συναντήσει κάποιον σαν τον Μιχάλη, είτε στο περιβάλλον μας είτε απλώς κοιτάζοντας στον καθρέφτη μας.

 

Η ιστορία του μας επιστρέφει στην δεκαετία του ‘80. Η οικογένεια Ανυφαντή έχει εγκατασταθεί πλέον στην Αττική και συγκεκριμένα στον Κορυδαλλό. Ο Στέλιος, ο πατέρας, είναι εργάτης σε κάποια μεταφορική εταιρεία και είναι άνθρωπος που επιβάλλεται στην οικογένειά του εκφοβίζοντάς την. Έχει ωστόσο τα δικά του όνειρα. Μικρά γι’ αυτόν, μεγάλα για τα παιδιά του. Σε μια εποχή στην οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να εκπληρώσουν τα όνειρα τους ανεβαίνοντας στο άρμα ενός πολιτικού κόμματος. Ο Στέλιος όμως φροντίζει να τα έχει καλά με όλους, αποφασισμένος να ακολουθήσει όποιον θα του έκανε τη χάρη να του εκδώσει την πολυπόθητη άδεια για χρήση ταξί.
Με την ίδια λογική διαμόρφωσε και τους χαρακτήρες των παιδιών του, του Μιχάλη και της Μυρτούς. Φοιτητής στη Νομική ο Μιχάλης, στη Νοσηλευτική φοιτήτρια η Μυρτώ. Ενταγμένοι στις πολιτικές νεολαίες στα φοιτητικά τους χρόνια ενώ αργότερα όπου ο κάθε ένας θεωρούσε ότι ανήκε το συμφέρον του. Και παντρεμένοι αργότερα με το ίδιο σκεπτικό, επιλέγοντας συντρόφους που θα τους ανέβαζαν οικονομικά και κοινωνικά.
Πώς θα είναι η ζωή των ηρώων μετά τα φοιτητικά τους χρόνια; Ποια η κατάληξη του σπουδαίου δικηγόρου και της διευθύντριας Μυρτούς; Μήπως μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία; Τι προμηνύουν τα γερακίσια μάτια που στοιχειώνουν τα παιδικά όνειρα του Μιχάλη;
Ένα ενδιαφέρον κοινωνικό μυθιστόρημα από τον συγγραφέα Ντίνο Πετράκη. Ένα μυθιστόρημα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επιμένει να τονίζει ότι όλα πρέπει να έχουν όρια, όλα κάπου πρέπει να σταματούν αφού η άνοδος σε σαθρό έδαφος προμηνύει πτώση θανάτου. Ο καιροσκοπισμός, το χρήμα, η ιδιοτέλεια, η εξουσία, η έπαρση, τα κυκλώματα, οι γάμοι συμφέροντος, η αναλγησία, η ηθική, στη ζωή των ανθρώπων όλα είναι στοιχεία μιας κοινωνίας που πάσχει. Και στο φόντο ο Μιχάλης να συνεχίζει μέχρι εκεί που συνάντησε το «γερακίσιο βλέμμα», μέχρι εκεί που δεν υπάρχει γυρισμός. Θύτες και θύματα χωρίς πραγματική ευτυχία. Αυτός είναι ο σημερινός κόσμος που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό είναι το αδιέξοδο της σημερινής εποχής και της κοινωνικής αλλοτρίωσης που καταλήγει στις κοινωνικές ανισότητες και ανισορροπίες. Ο Πετράκης υπογράφει ένα μυθιστόρημα γεμάτο αντιήρωες για να αναδείξει την απομάκρυνση του ανθρώπου από την πραγματική του φύση και τις επιπτώσεις που αυτή η απομάκρυνση επιφέρει σε προσωπικό, οικογενειακό, και κοινωνικό επίπεδο ώσπου να έρθει η ημέρα του απολογισμού, ενός απολογισμού χωρίς κάθαρση.

“Τη δεκαετία του ’80 στον Κορυδαλλό, σε ένα μικρό διαμέρισμα, ζει η οικογένεια Ανυφαντή. Ο πατέρας, ο Στέλιος, είναι εργάτης σε μεταφορική εταιρεία, και η γυναίκα του Ελένη νοικοκυρά. Τα παιδιά τους, Μιχάλης και Μυρτώ, σπουδάζουν στη νομική και τη νοσηλευτική αντίστοιχα. Μεγαλώνουν μαθαίνοντας από τους γονείς να προοδεύουν με αθέμιτα μέσα, προσκολλώμενοι όσο καιρό χρειάζεται σε κόμματα και πρόσωπα. Οι σχέσεις και η ζωή τους ταυτίζεται με του καιροσκοπισμό, ενώ όνειρό τους γίνεται η ανέλιξη σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Πράγματι, σε διάστημα τριάντα πέντε χρόνων, το καταφέρνουν· ο Μιχάλης γίνεται επιφανής δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής, και η Μυρτώ κατέχει διευθυντική θέση και είναι κομματικό στέλεχος.
Μια σύγχρονη αρχαία τραγωδία που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα από το 1984 έως το 2018. Ο αναγνώστης, μέσω της δομής του βιβλίου, που χωρίζεται σε στάσιμα και χορικά, παρακολουθεί τη ζωή του Μιχάλη Ανυφαντή στα προδιαγεγραμμένα στάδια: την άνοδο, την ύβρη, τη νέμεση – αλλά όχι και την κάθαρση”