«…Γνωρίζετε αυτή την πόλη-διαμάντι σε μια κόχη στα Χάμπτονς που τη λένε Όρφια; Μια μικρή παραδεισένια πόλη, όπου ο αέρας φαντάζει πιο καθαρός και η ζωή πιο γλυκιά από οπουδήποτε και που κάθε χρόνο φιλοξενεί ένα θεατρικό φεστιβάλ, του οποίου η παραγωγή είναι πάντα ποιοτική και διεισδυτική[…].

 

Για την πόλη και μόνο, αξίζει να κάνει κάποιος το ταξίδι. Ο κεντρικός δρόμος είναι όαση γαλήνης. Τα καφέ και τα εστιατόρια είναι καλόγουστα και φιλόξενα, τα καταστήματα ελκυστικά. Όλα εδώ είναι ευχάριστα κι έχουν άλλη δυναμική. […]… Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με σκηνικό ταινίας…»


Σε αυτή την μικρή πόλη ξεκινά η ιστορία το 1994. Τότε που ο δήμαρχος της Τζότζεφ Γκόρντον σε μια προσπάθεια να την κάνει ακόμα πιο ελκυστική στους τουρίστες, αποφάσισε να καθιερώσει ένα φεστιβάλ θεάτρου. Η πρεμιέρα όμως, έμελλε να στιγματιστεί από ένα τετραπλό φονικό. Ο δήμαρχος, η γυναίκα του και ο γιός του καθώς και μια νεαρή γυναίκα που περνούσε έξω από το σπίτι του και μάλλον είδε τον δολοφόνο, βρέθηκαν νεκροί. Οι αστυνόμοι Τζέσσι Ρόζενμπεργκ και Ντέρεκ Σκοτ αναλαμβάνουν την υπόθεση και τα στοιχεία που συλλέγουν τους οδηγούν στον ένοχο και Η καριέρα τους απογειώνεται, όπως ήταν αναμενόμενο.


20 χρόνια αργότερα ο Τζέσσι αποφασίζει να κάνει χρήση του δικαιώματος για συνταξιοδότηση προκειμένου να ασχοληθεί με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Στην τελετή που οργανώνουν οι συνάδελφοι του προς τιμήν του, λίγες ημέρες πριν από το τέλος της καριέρας του στο Σώμα, θα παρευρεθεί και μια δημοσιογράφος από την πόλη της Όρφια. Η στέφανι Μέιλερ. Η Μέιλερ, κρατώντας ένα απόκομμα της εφημερίδας «τα χρονικά της Όρφια» που αναφέρεται στο τετραπλό έγκλημα, πλησιάζει τον Τζέσσι λέγοντας του ότι το 1994 ενοχοποίησαν λάθος άνθρωπο και πως η λύση ήταν μπροστά στα μάτια τους αλλά δεν την πρόσεξαν. Ο Τζέσσι δεν την πίστεψε θεωρώντας ότι είναι μια ανερχόμενη δημοσιογράφος που προσπαθεί να προβληθεί. Τότε η Μέιλερ του δείχνει το χέρι της ρωτώντας τον τι βλέπει. Της απαντά ότι βλέπει το χέρι της και λοιπόν; Μα η Μέιλερ του απαντά «τα δάχτυλα μου» σας έδειχνα. Έτσι και τότε είδατε αυτό που θέλατε να δείτε και όχι αυτό που έπρεπε.


Ο Τζέσσι, μετά από σκέψη, αποφασίζει να πάει στην Όρφια για να δει τι στοιχεία έχει η Μέιλερ στην κατοχή της, όμως η δημοσιογράφος έχει εξαφανιστεί. Κανείς δεν έχει ανησυχήσει για την εξαφάνιση της εκτός από τους γονείς της, αφού είχε πει σε μήνυμα στον αρχισυντάκτη της ότι θα λείψει για λίγο καιρό. Ο Τζέσσι συνεχίζει την έρευνα και διαπιστώνει ότι και κάποιος άλλος έψαχνε για τα στοιχεία της Μέιλερ. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον πραγματικό δολοφόνο. Έτσι, ανοίγει και πάλι η υπόθεση του τετραπλού φονικού και μαζί του ανοίγει και το κουτί της Πανδώρας.
Οι αποκαλύψεις, οι εκπλήξεις, η αγωνία και οι ανατροπές ξετυλίγονται σελίδα τη σελίδα. Άραγε η Στέφανι είναι ζωντανή ή νεκρή; Και τι σημαίνει η φράση «Η μαύρη νύχτα έρχεται» που ανακάλυψε ο Τζέσσι σε διάφορα σημεία κατά την έρευνα του; Αλλά και το θεατρικό έργο που θα ανέβει στο 20ο φεστιβάλ θεάτρου με ερασιτέχνες ηθοποιούς από την Όρφια, τι ρόλο θα παίξει; Ένας θίασος στον οποίο ο κάθε ηθοποιός είναι ύποπτος. Είναι άραγε ανάμεσα τους και ο πραγματικός δολοφόνος; Ποιος είναι και ποιο το σχέδιο του;


Ο Ζοέλ Ντικέρ επιστρέφει με ένα δυνατό έργο που ξεπερνάει ακόμα και την αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ. Με το συγγραφικό του ταλέντο μεταφέρει τον αναγνώστη στον κόσμο των ψευδαισθήσεων αφού τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Και η δυναμική του έργου του έγκειται στους δυνατούς ήρωες μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Ένα έργο 736 σελίδων, η πλοκή, η δράση και η ροή του οποίου κρατούν διαρκώς τον αναγνώστη. Αξιοδιάβαστο βιβλίο. Μαζί με την Στέφανι Μέιλερ, θα εξαφανιστείτε κι εσείς για λίγες ημέρες, μπαίνοντας στον μικρόκοσμο του Ντικέρ. Η μετάφραση ανήκει στην Μυρτώ Καλοφωλιά και το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

30 Ιουλίου του 1994. Η Όρφια, μια μικρή πόλη στην επαρχία Χάμπτονς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναστατώνεται από ένα τραγικό γεγονός: ο δήμαρχος της πόλης και η οικογένειά του δολοφονούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, καθώς και μια γυναίκα που περνούσε τυχαία από εκεί, αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος.
Την έρευνα της Πολιτειακής Αστυνομίας αναλαμβάνουν δυο νέοι αστυνομικοί, ο Τζέσσι Ρόζενμπεργκ και ο Ντέρεκ Σκοτ. Φιλόδοξοι κι επίμονοι, ακολουθώντας αδιάσειστα στοιχεία, βρίσκουν τον ένοχο, λαμβάνουν επαίνους και παράσημα – όμως έχουν ενοχοποιήσει τον λάθος άνθρωπο. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η δημοσιογράφος Στέφανι Μέιλερ αποκαλύπτει στον Τζέσσι πως ο δράστης ήταν άλλος. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάνονται υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Τι απέγινε η Στέφανι Μέιλερ; Τι είχε ανακαλύψει;
Και, κυρίως, τι συνέβη στ’ αλήθεια το μοιραίο βράδυ της 30ής Ιουλίου του 1994;