Ένα νέο βιβλίο για τον ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗ κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για το έργο του θεολόγου Γεώργιου Φουκαδάκη.


Τον συγγραφέα γνωρίσαμε πάλι από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και το σημαντικό έργο του με τίτλο «ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ − Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ». Αυτή την φορά, ο συγγραφέας σκιαγραφεί άρτια και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οσιακή μορφή του πατέρα Πορφύριου. Του γέροντα της Ομόνοιας. Του ανθρώπου που έζησε μέσα στην πιο πολύβουη πόλη της Αθήνας, μέσα στον ανθρώπινο πόνο και αγίασε. Από την γέννησή του και την παιδική του ηλικία- τα πρώτα κοσμικά χρόνια της ζωής του- στο Άγιο Όρος. Από την αγάπη του για τον μοναχισμό και το Άγιο όρος, μέχρι την κατά ανάγκη έξοδό του από αυτό, λόγω σοβαρής ασθένειας. Η επιστροφή του στην Εύβοια. Τα χρόνια του στο εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου στην Πολυκλινική Αθηνών. Τα προσκυνήματά του και η αναζήτηση του ησυχαστηρίου του μέχρι το Μήλεσι του Ωρωπού. Η τελευταία του επιστροφή στο Άγιο Όρος, τα αγαπημένα του Καυσοκαλύβια, έως την Οσιακή κοίμηση του. Αυτά αποτελούν το πρώτο κύριο μέρος του βιβλίου. Στο δεύτερο μέρος είναι καταγεγραμμένοι οι Λόγοι του Αγίου Πορφυρίου.


Το έργο προλογίζει ο ψάλτης του Αγίου Πορφυρίου στην πολυκλινική Αθηνών κ. Φώτιος Παπαγεωργίου. Ένα έργο που δεν αποτελεί μια ακόμα βιογραφία του Αγίου Πορφυρίου. Και αυτό γιατί και ο τρόπος γραφής του δίνει την αίσθηση ενός λογοτεχνικού κειμένου και η δομή και ροή των πληροφοριών είναι τέτοια που η οσιακή αυτή μορφή «ζωντανεύει» και ο αναγνώστης «βλέπει» και ακολουθεί βήμα – βήμα την ζωή του γέροντα Πορφύριου. Πιο ολοκληρωμένη εργασία που να αφορά στο πρόσωπο του Πορφύριου, δεν έχουμε συναντήσει. Το βιβλίο αυτό καλύπτει τα πάντα που αφορούν στον γέροντα. Ενδεικτική η τεράστια βιβλιογραφία που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου.


Για την ζωή Του, τις Αρετές Του, την Αγιοσύνη Του, την απέραντη αγάπη Του για τους ανθρώπους και τον Θεό Του, την ταπείνωσή Του, την ανεξάντλητη υπομονή Του, τα χαρίσματά του και τους λόγους Του δε θα αναφερθούμε, και αυτό γιατί είναι καλύτερα να Τον γνωρίσουν οι αναγνώστες, μέσα από αυτό το εξαιρετικό και απόλυτα ολοκληρωμένο έργο του Φουκαδάκη. Είναι σίγουρο πως και αυτοί ακόμα οι αναγνώστες που Τον γνωρίζουν, θα εντυπωσιαστούν από αυτό το πόνημα.
Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε στην εξαιρετική έκδοση που επιφύλαξαν, και σε αυτό το βιβλίο τους, οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, μια έκδοση που τιμά τόσο τον Όσιο Πορφύριο όσο και όλους εμάς τους αναγνώστες που μέσα από τις σελίδες αυτές έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια θεόπνευστη πνευματική μορφή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

“Περπάτησε ανάμεσά μας στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, στο πιο πολύβουο μέρος της πόλης. «Εκεί όπου με είχε φέρει ο Θεός», στην Πολυκλινική Αθηνών, μέσα στον πόνο από τις αρρώστιες και τον θάνατο. Τριάντα τρία χρόνια «σαν μια μέρα»! Απαρατήρητος στους πολλούς. Ο καθηγητής Ιατρικής Κ. Αλιβιζάτος τού είπε: «Παπά μου, δεν σε είδαμε, δεν σε γνωρίσαμε. Πω, πω, πω, εμείς να σ’ έχουμε τόσα χρόνια και να μη σε ξέρουμε!»
Από τη δύσβατη έρημο των Καυσοκαλυβίων, ο Θεός τον έστειλε στον κόσμο, στα «απολωλότα πρόβατά Του», σε εμάς! Στους οίκους ανοχής μετέφερε −«ο δικός μας παπάς»− το φως του Χριστού. Ήθελε ακόμα να πάει να ζήσει με τους χίπηδες στα Μάταλα, χωρίς, βέβαια, αμαρτίες. «Αυτά που διαβάζουμε στα Συναξάρια, στους Βίους Αγίων και μένουμε κατάπληκτοι, τα ζούσαμε, συνέβαιναν δίπλα μας». Ο λόγος του γλυκός, βαθύτατα θεολογικός, ποιητικός, σαν μυθιστόρημα. Μια συνεχής έκπληξη. Ευφραινόμαστε με τον λόγο του! Το εκπληκτικό χάρισμά του, μοναδική περίπτωση, καρπός υπέρμετρου αγώνα. «Τα σημάδια της αγίας βιωτής του υποθήκες για ολόκληρη τη γενιά μας»!
Μας εστάλη πολύ φως μέσα στο σκοτάδι όπου ζούμε. «Δεν έχει ακόμη το φως του αστεριού του φτάσει σε εμάς. Δεν έχουμε κατανοήσει τον λόγο του». Ο δροσερός πνευματικός αγέρας του ήδη άρχισε να πνέει! Ο πολύς κόσμος περιμένει τον Άγιο Πορφύριο!”