Γνωρίσαμε την Kate Furnivall το 2008, όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην χώρα μας το βιβλίο της «Η Ρωσίδα παλλακίδα». Το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό την αγκάλιασε και έκτοτε εκδόθηκαν επτά ακόμα βιβλία της. Από το 2018 τα βιβλία της εκδίδονται από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησαν δύο βιβλία της. «Η απελευθέρωση» και «Η ιταλίδα σύζυγος» το οποίο και θα παρουσιάσουμε δίνοντας την περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.


«Ιταλία, 1932. Η Ιταλία του Μουσολίνι γίνεται όλο και πιο ισχυρή, αλλά με ποιο τίμημα;
Ένα ηλιόλουστο πρωινό του φθινοπώρου, η αρχιτέκτονας Ιζαμπέλα Μπερότι κάθεται σε ένα καφέ στο κατάμεστο κέντρο της Μπελίνα, όταν μια άγνωστη γυναίκα της ζητάει να προσέχει για λίγο την εννιάχρονη κόρη της. Η Ιζαμπέλα δέχεται απρόθυμα και στη συνέχεια βλέπει έντρομη τη γυναίκα να ανεβαίνει στον πύργο του ρολογιού της πόλης και να βουτάει στο κενό.
Αυτή η τραγική συνάντηση ξυπνά έντονες μνήμες και υποχρεώνει την Ιζαμπέλα να ερευνήσει βαθύτερα το παρελθόν, ενώ προσπαθεί να προστατεύσει το κορίτσι από τις Αρχές. Μαζί με τον χαρισματικό φωτογράφο Ρομπέρτο Φάλκο, η Ιζαμπέλα θα ανακαλύψει βαθιά θαμμένα μυστικά που θα αποδειχθούν πολύ πιο επικίνδυνα απ’ όσο θα μπορούσαν να φανταστούν οι δυο τους…

Από τις πλατείες με τα καλογυαλισμένα μάρμαρα έως τα γραφικά χωριουδάκια και την πανέμορφη ύπαιθρο της ιταλικής επαρχίας, το επικό νέο μυθιστόρημα της Kate Furnivall θα σας παρασύρει σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι ίντριγκας, έρωτα και προδοσίας.»


Η αρχή ενός βιβλίου όταν είναι πολύ δυνατή, μπορεί να κάνει την διαφορά. Μπορεί να «αρπάξει» τον αναγνώστη στα δίχτυα της ιστορίας που πρόκειται να διαβάσει και για να καταλάβετε τι εννοούμε, σας παραθέτουμε αυτούσια την πρώτη σελίδα θεωρώντας ότι θα συμφωνήσετε με ό,τι προείπαμε.
«Δεν ήξερα ότι εκείνη τη ζεστή μέρα του Οκτώβρη θα πέθαινα στο Μιλάνο. Αν το ήξερα, θα είχα κάνει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Φυσικά. Αν το ήξερα, δεν θα είχα πεθάνει.
Αλλά ήμουν δεκαεννιά ετών και νόμιζα ότι ήμουν αθάνατη. Δεν είχα ιδέα ότι η ζωή μου, που φάνταζε τόσο άνετη και ζεστή, θα μπορούσε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή, αν και το μόνο που έκανα ήταν να γυρίσω το κεφάλι μου για ένα κλάσμα δευτερολέπτου, θέλοντας να ρίξω μια ματιά σ’ έναν πάγκο στην αγορά.

Ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Ο κρότος αντήχησε στις αρχαίες κοκκινωπές πέτρες της πλατείας της αγοράς κι έκανε τα αυτιά μου να κουδουνίζουν. Ο κόσμος που ψώνιζε σκορπίστηκε πανικόβλητος στα λιθόστρωτα δρομάκια. Ήταν η μέρα της λαϊκής και είχα πάει για να χαζέψω τους πάγκους για μία ώρα, να περάσω λίγο χρόνο με τους γείτονες και να πούμε τα νέα μας με τους φίλους. Τότε πίστευα ότι μπορούσα να σπαταλήσω μία ώρα από τη ζωή μου χωρίς να το πολυσκεφτώ.
Ξεδιάλεγα και ζουλούσα φρούτα και λαχανικά από τους χρωματιστούς σωρούς των πάγκων, έπιανα τα ζεστά ρόδια, που είχαν υφή σαν δέρμα, για να βρω τα πιο ώριμα, μύριζα τη χωμάτινη οσμή της φλούδας μιας μοβ μελιτζάνας. Παντού γύρω μου οι πάγκοι ξεχείλιζαν από ζωηρά κίτρινα, πράσινα και κόκκινα χρώματα, τα χρώματα της ζωής.
Πού να φανταζόμουν ότι λίγη ώρα αργότερα θα έχανα τη δική μου…
»


Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα και μια ιστορία αγάπης που όμως έχει στοιχεία μυστηρίου και θρίλερ που πρέπει να λυθούν, αστυνομικά στοιχεία και περιπέτεια. Είναι ένα ιστορικό και ρομαντικό βιβλίο που διαδραματίζεται στην Ιταλία την ταραγμένη εποχή του δικτάτορα Μουσολίνι κάπου στο 1932 πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και υπάρχουν φανταστικά στοιχεία μυθοπλασίας από την Kate Furnivall όπως η πόλη Μπελίνα που δεν υπάρχει. Η ίδια η Furnivall στο τέλος του βιβλίου εξηγεί ποια είναι τα αληθινά γεγονότα που ενδελεχώς μελέτησε και προσάρμοσε στην ροή της ιστορίας της και ποια τα φανταστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο έργο.
Οι περιγραφές της Ιταλίας και τα αρχιτεκτονικά σχέδια εξαιρετικά λεπτομερή. Οι σκηνές γεμάτες ένταση, το έργο γεμάτο δράση. Η θαρραλέα και φιλόδοξη Ιζαμπέλα. Η σύγκρουση με την εξουσία. Η προσπάθεια να σταθεί εκείνη την εποχή σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Και ο δραστήριος και ατρόμητος φωτογράφος Ρομπέρτο. Ένα παιδί που μπαίνει ξαφνικά στην ζωή της Ιζαμπέλας. Ο γιατρός μπαμπάς της Ιζαμπέλας μα και όλοι οι ήρωες καθώς και η μεταξύ τους σχέση, όλοι και όλα καλοδουλεμένα.


«…Όλοι κρατάμε μυστικά. Όλοι κρύβουμε τον πραγματικό εαυτό μας από τους άλλους. Και από εμάς τους ίδιους. Αλλά πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε έχει έρθει η ώρα να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά;…»
Η απληστία και η διαφθορά της κοινωνίας. Ο ιδεαλισμός. Οι ίντριγκες και τα μυστικά του παρελθόντος. Η αναζήτηση της αλήθειας. Ο φόβος και οι ενοχές. Τα Γιατί. Οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις. Όλα αυτά μέσα σε μια στρωτή πλοκή γεμάτη δράση και γρήγορη ροή, μέσα στο έργο της Kate Furnivall, «Η ιταλίδα σύζυγος» που αξίζει να διαβαστεί.