Εγχειρίδιο πρόπλυσης σκέψεων» Χ.Βερνάρδος

Ο κόσμος είναι ένα τεράστιο πλυντήριο και γυρνάει. Πλυντήριο που χωρά όλες τις σκέψεις, βρώμικες και μη, χρωματιστές ,λευκές ,σκονισμένες, λεκιασμένες και ξεθωριασμένες μαζί.
Εγχειρίδιο πρόπλυσης σκέψεων χωρίς μαλακτικό για δύσκολους λεκέδες με οικολογικό απορρυπαντικό για να μην ξεθωριάζουν οι εγκέφαλοι από τις συνεχείς πλύσεις…
24 ιστορίες για τις 24 ώρες που χρειάζεται το γαλάζιο πλυντήριο με τις σκέψεις μας για να γυρίσει γύρω από τον εαυτό του.


Το βιβλίο αυτό περιέχει έντεκα μικρά αποσπάσματα αμφιλεγόμενης περισυλλογής σε αίθουσα αναμονής στα επείγοντα, τέσσερις μονόλογους περί καταγμάτων, μαθήματα χωροταξίας για λαβυρίνθους χωρίς Μινώταυρους, συμβουλές για αναίμακτα διαζύγια και οδηγός επίπλωσης χωρίς διακοσμητή και εξουδετέρωση εκρηκτικών συσκευών βραδείας ανάφλεξης.
24 λογοτεχνικά διαμαντάκια για τις υποφωτισμένες λεπτομέρειες και σκέψεις που σημαδεύουν τις ζωές μας και χαράζουν δρόμους φιδογυριστούς ανάμεσα σε ερωτήσεις, καταφάσεις και αντιφάσεις, διαψεύσεις και ματαιώσεις, ανάμεσα σε απαντήσεις στα βαθιά υπαρξιακά θέματα, ανάμεσα στην αγάπη, στην τρυφερότητα και στην κατανόηση, ανάμεσα στην ασφυξία, στην καθήλωση και στη μετατόπιση, ανάμεσα στην παραίτηση, στη συγχώρεση και στην αμφιθυμία, ανάμεσα στην προδοσία και απογοήτευση, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, ανάμεσα στο παρελθόν που μας βαραίνει, στο παρόν που μας απογοητεύει και στο μέλλον που μας τρομάζει.
Πλούσιοι γεμάτοι αγάπη, που έχουν μια γεμάτη ζωή με ανθρώπους που είναι κοντά τους και συνδέονται συναισθηματικά, άντρες χέρι -χέρι, φαγητό στον κήπο με θέα την Κόμη της Βερενίκης, πιλότοι αυτοκινήτων με «φτιαγμένες μηχανές» που παραβιάζουν το κόκκινο, άνθρωποι που τους έγινε το δεκανίκι σύντροφος, ψυχές που σπάνε, αρχιμελετητές των κενώσεων εκκενώσεων, κυματοδρομείς της οπής και surfers του κώλου, άσπρος θόρυβος, χωρίς φως δεν υπάρχουν σκιές, διπλό διαζύγιο για τον πρωθυπουργό, ερωτική εξομολόγηση στο πιτόγυρο, μικρή νυχτερινή μουσική ιστορία, ο γάμος και η ψωρίαση, η ζωή και τα προβλήματα που περπατάνε χέρι-χέρι…


Εκεί όπου λάμπουν οι σκέψεις απλωμένες στο συμπαντικό σκοινί, αρχίζει μια βροχή μετεωριτών και στις κάνει μαντάρα. Για να μην πιάσουμε τις σκοτεινές τις σκέψεις που σα μαύρες τρύπες καραδοκούν για να αιχμαλωτίσουν το φως.
Χωράνε όμως όλες οι σκέψεις κάπως στο θαυμαστό πλυντήριο, που γυρνάει γύρω από τον εαυτό του. Γυρνάμε και εμείς. Είναι μέρος της φύσης μας. Μερικές φορές κυνηγάμε την ουρά μας. Άλλες νιώθουμε καθηλωμένοι στο ίδιο σημείο. Κάποιες φορές ζαλιζόμαστε και χάνουμε την πορεία μας. Πέφτουμε. Σηκωνόμαστε. Θυμώνουμε. Κλαίμε. Αγαπιόμαστε. Ελπίζουμε. Και οι σκέψεις μας γεννιούνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, πεθαίνουν, ξαναγεννιούνται.
Όπως και να έχει, οι σκέψεις μας συνεχίζουν να χορεύουν, να μικραίνουν, να μεγαλώνουν, να διαφεύγουν, να ενώνονται, να λερώνονται, να ασπρίζουν, να γίνονται χρωματιστές και να είναι μοναδικές σαν τον καθένα που τις κάνει.
Πρόκειται για Αριστούργημα.
Διαβάστε το.


Ο Χρήστος Βερνάρδος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στη σχολή νομικών και οικονομικών επιστημών και στο Aston University του Birmingham. Από το 2010 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Γράφει ποιήματα, πεζά και τραγούδια. Το πρώτο του βιβλίο “Οι περιπέτειες ενός δύτη στα δίχτυα της ανυπαρξίας” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οσελότος το Μάρτιο του 2021.