Η ιστορία της Μαίρη Πόπινς είναι γνωστή τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους. Μια περίεργη νταντά θα εμπνεύσει, θα διασκεδάσει και θα ονειροπολήσει το κοινό της που συνεχώς αυξάνεται. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1934 και μπορεί να έχουν περάσει 89 χρόνια από τότε, αλλά ακόμη σήμερα κατέχει περίοπτη θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Στην οδό Κερασιάς 17, ζει η οικογένεια Μπανκς. Ο κος και η κα Μπανκς και τα τέσσερα παιδιά τους η Τζέιν, ο Μάικλ και τα δίδυμα Τζον και Μπάρμπαρα.
Μια μέρα με ανατολικό άνεμο και ενόσω η κα Μπανκς είχε στα άμεσα σχέδιά της να αναζητήσει νταντά για τα παιδιά, ήρθε κοντά τους απρόσμενα η πάντα κομψή Μαίρη Πόπινς για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Αν και ήταν κάπως παράξενη, σχεδόν μαγική, τη λάτρεψαν όλοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, μα πιότερο τα παιδιά!
Με μια τσάντα άδεια που μέσα της χωρούσαν άπειρα αντικείμενα μικρά αλλά και μεγάλα, με τα ιδιαίτερα χαρίσματά της, τα λευκά της γάντια, το καπέλο της και την ομπρέλα που για χερούλι είχε το κεφάλι ενός παπαγάλου, η εγωκεντρική Μαίρη Πόπινς, έφερνε εις πέρας τα καθήκοντά της, γινόταν αγαπητή στα παιδιά και έπαιρνε στα μάτια τους διαστάσεις μυθικές.


Τα κέικ με μαρμελάδα που τόσο λάτρευε, ο Μπερτ, ο Άντρας με τα Σπίρτα, το ξύλινο καρουζέλ, η χώρα των παραμυθιών, η δεσποινίς Λαρκ και το σκυλάκι της ο Άντριου, η γλώσσα του ανέμου, των πουλιών και των ζώων αλλά και η γυναίκα που φρόντιζε τα πουλιά, είναι κομμάτια της ιστορίας, μέρος των πολλών περιπετειών που είχαν την τύχη η Τζέιν και ο Μάικλ να απολαύσουν μαζί με την απολαυστική νταντά τους.
Η νταντά είναι μέλος μιας περίεργης οικογένειας που θα λατρέψουν οι μικροί μας φίλοι. Ο κος Γουίγκ, τα γενέθλιά του και το αέριο γέλιου, ο κος Τέρβι άλλος ένας αλλόκοτος συγγενής της Μαίρη Πόπινς και οι συναρπαστικές δεύτερες Δευτέρες κάθε μήνα, η Μαία μια από τις 7 Πλειάδες και η βόλτα στο κατάστημα παιχνιδιών, οι ανοιξιάτικες βροχές και τέλος η γυναίκα με τα μπαλόνια και η μοναδική εμπειρία που τους πρόσφερε, ξετρελαίνουν τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια μα όταν ζητούν να μάθουν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με όλα όσα τους έχουν συμβεί, η βασίλισσα του «όχι» Μαίρη Πόπινς με αυστηρό ύφος κόβει κάθε δίαυλο επικοινωνίας.


Τα παιδιά βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ένας νέος κόσμος που δε φαντάζει, αλλά είναι μαγικός ανοίγεται μπροστά τους, με αποτέλεσμα να αγαπούν όλο και πιο πολύ τη Μαίρη και να αδημονούν για νέες περιπέτειες.
Ώσπου απρόσμενα ο αέρας αλλάζει και παίρνει μακριά τους τη Μαίρη που δεν περπατά, αλλά πετά και ταξιδεύει πλάι στον άνεμο. Αναρωτιέστε αν θα γυρίσει; Το γράμμα που τους άφησε είναι πολλά υποσχόμενο και φυσικά, η ελπίδα ζει για πάντα…
Ένα υπέροχο βιβλίο, ένα βιβλίο σταθμός που έχει πρωταγωνιστήσει στον κινηματογράφο, ένα βιβλίο που αγαπήσαμε, διαβάσαμε και θα διαβάσουμε εκ νέου με περίσσιο ζήλο, λαχτάρα και αγάπη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη σειρά «τόξο» και αξίζει να διαβαστεί ξανά και ξανά!!!

Εικονογράφος: Ευσταθοπούλου Αλεξία
Μεταφραστής: Αργυρώ Πιπίνη

Η συγγραφέας Π. Λ. Τράβερς (1899 – 1996) ήταν δημοσιογράφος για πολλά χρόνια πριν στραφεί στη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή βιβλίων. Δούλεψε ως ηθοποιός, χορεύτρια και γραμματέας, ενώ από παιδί ήταν φανατική αναγνώστρια μυθιστορημάτων. Έγραψε τις ιστορίες μιας από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες, παγκοσμίως, της Μαίρη Πόπινς, την εποχή που ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι της μετά από μια σοβαρή ασθένεια. Τα βιβλία της διαβάζονται ακόμα, και σ’ αυτά έχουν βασιστεί και γυριστεί πολλές ταινίες.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.