https://pigipaideias.wordpress.com/2018/03/16/%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85/

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Βιβή Μπαϊράμη.

Η Ιουλία Ιωάννου, συγγραφέας με ήδη τρία βιβλία της να κυκλοφορούν, μας μιλά για τη ζωή της, το πώς οδηγήθηκε στη συγγραφή, τα θέματα που κυριαρχούν στα βιβλία της και πολλά άλλα ενδιαφέροντα…

-Μιλήστε μας λίγο για σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή;

Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό λίγο έξω από το Αγρίνιο, το Ελαιόφυτο.
Σπούδασα Οπτικός στην Αθήνα και άσκησα το επάγγελμα σε τοπικό κατάστημα της πόλης για εννέα χρόνια. Από μικρή μου άρεσε πολύ να διαβάζω, πρώτα δηλώνω αναγνώστρια και μετά συγγραφέας, καθώς το ταξίδι που σου προσφέρει μια καλογραμμένη ιστορία και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί, δεν συγκρίνονται με τίποτα. Αργότερα ασχολήθηκα για αρκετά χρόνια με τη διαφήμιση και άρχισα να γράφω μικρά διηγήματα, τα οποία δημοσίευα στην ιστοσελίδα μου, το vivlio-life. Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου το 2014, καθώς η έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ όσα έγραφα με περισσότερους ανθρώπους, με οδήγησε στο να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα, το «Έτσι ξαφνικάν όλα» που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Λιβάνη. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε το δεύτερο βιβλίο μου οι «Απώλειες», πάλι από τις ίδιες εκδόσεις και το 2017 κυκλοφόρησε το τρίτο μυθιστόρημά μου τα «Ασημένια μάτια» από τις εκδόσεις Πνοή. Πάντα μου άρεσε να δοκιμάζω τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου σε ό,τι εξιτάρει το νου, καθώς η φαντασία μου δημιουργούσε ιστορίες που αργότερα βρήκαν διέξοδο μέσα από τα μυθιστορήματά μου.

-Ποιους Έλληνες και ξένους συγγραφείς θαυμάζετε και γιατί;

Είναι τόσοι πολλοί οι συγγραφείς που θαυμάζω και διαβάζω που δεν θα ήθελα να αδικήσω κανέναν με το να μην τον αναφέρω. Αναζητώ βιβλία που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον από την υπόθεσή τους πρώτα και κατόπιν από την πλοκή που θα κρατήσει το ενδιαφέρον μου μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει γιατί, υπάρχει μόνο η έλξη της γραφής, ο χειρισμός της γλώσσας, οι περιγραφές των τοπίων και τα συναισθήματα που όλα αυτά προσφέρουν στον αναγνώστη.

-Ποιες είναι οι δικές σας επιρροές όταν γράφετε;

Όταν ξεκινώ να γράφω δεν με επηρεάζει τίποτε, έχω μόνο μια γενική εικόνα στο μυαλό μου ως προς τον κεντρικό ήρωα, κάνω μετά την ανάλογη έρευνα που χρειάζεται και στη συνέχεια έρχεται μόνη της και η υπόλοιπη σύνθεση της ιστορίας. Είναι μια μαγική διαδικασία, καθώς τα υπόλοιπα πρόσωπα διεκδικούν τη θέση τους στην υπόθεση και με οδηγούν στο να περιγράψω το τι αισθάνονται, γιατί αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρούν, ερωτεύονται, γίνονται θύτες ή θύματα των καταστάσεων.

-Από πού προέρχονται οι χαρακτήρες σας; Αντλείτε έμπνευση από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος σας;

Οι περισσότεροι χαρακτήρες μου είναι ένα μείγμα ανθρώπων που κάποια στιγμή στη ζωή μου έχω συναντήσει, έχω ακούσει κάτι για τη ζωή τους ή μου έχουν περιγράψει οι ίδιοι σε ανύποπτο χρόνο. Μου αρέσει να ακούω και να συνθέτω ιστορίες, να δημιουργώ εικόνες με τη φαντασία μου και τα ερεθίσματα είναι καθημερινά τόσα πολλά γύρω μας. Σε όλα μου τα βιβλία οι ήρωές μου -κατά κάποιον τρόπο- είναι αποτέλεσμα συναναστροφών από εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους και καταστάσεις που έχω βιώσει και η ίδια και βρίσκουν το δρόμο τους ο καθένας μέσα στην ιστορία που περιγράφω. Πάντα υπάρχει ένα ή και περισσότερα αληθινά γεγονότα που με εμπνέουν ώστε να ξεκινήσω και μέσα από τη μυθοπλασία να βγει ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί πρώτα εμένα και μετά φυσικά και τους αναγνώστες μου.

-Στα βιβλία σας υπάρχουν πολλές αναφορές στη μοίρα και στο ρόλο που παίζει ο έρωτας στη ζωή των ανθρώπων. Πόσο αλληλένδετα θεωρείτε ότι είναι αυτά τα δυο; Είναι εύκολο να ξεφύγει ένας ερωτευμένος από τη μοίρα του;

Δεν ξέρω αν είναι μοίρα, πεπρωμένο ή όπως αλλιώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς. Είναι αυτό που μας καθοδηγεί ορισμένες φορές ώστε να πράξουμε αναλόγως σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, άγνωστο όμως τι είναι αυτό το κάτι. Η μοίρα και ο έρωτας είναι τα αγαπημένα θέματα πολλών συγγραφέων αλλά και των αναγνωστών πιστεύω και σίγουρα είναι άμεσα αλληλένδετα, φτάνει να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να θυμηθούμε πάρα πολλές εξαιρετικές μυθιστορηματικές αφηγήσεις και όχι μόνο. Τα πάντα γύρω μας είναι έρωτας, αρκεί να έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας να το αντιληφθεί. Δεν είναι μόνο ο σαρκικός έρωτας, είναι ο πνευματικός, η αλληλοσυμπλήρωση με ένα εντελώς διαφορετικό κατά τα φαινόμενα άτομο από εμάς. Είναι η ίδια η φύση, το βλέμμα λατρείας που θα σου δείξει ένα κατοικίδιο, η μουσική, η πανδαισία των χρωμάτων της άνοιξης, η αλμύρα του καλοκαιρινού απογεύματος, η φθινοπωρινή αύρα, ακόμη και ο μουντός χειμώνας που κρύβει τόσο επιδέξια την μοναδικότητά του. Μπορεί κάποιος να είναι ερωτευμένος με την ίδια τη ζωή, δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα με έναν άλλο άνθρωπο. Όσο για το αν κάποιος, ερωτευμένος ή μη, μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του είναι δύσκολο να απαντηθεί, διότι οι συγκυρίες πολλές φορές οδηγούν τους ανθρώπους σε λάθος εκτίμηση μιας κατάστασης. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να νομίζει ότι δεν μπορεί με τίποτα να ξεπεράσει έναν έρωτα και όλο αυτό που πιστεύει ότι αισθάνεται να είναι απλά δημιούργημα της φαντασίας του, να είναι το ανεκπλήρωτο, το ανολοκλήρωτο, το ανέφικτο που τον οδήγησε μακριά από το ιδανικό που θα ήθελε αν είχε τη δυνατότητα να το ζήσει όπως θα επιθυμούσε.

-Είστε σύντροφος, μητέρα, επαγγελματίας, συγγραφέας. Πώς καταφέρνετε να ανταποκρίνεστε επιτυχώς σε όλους αυτούς τους ρόλους;

Ελπίζω να ανταποκρίνομαι. Προσπαθώ να ικανοποιώ και να φροντίζω πρώτα την οικογένειά μου, τον σύντροφό μου, τα παιδιά μου, τα κατοικίδιά μου και φυσικά και όλα τα υπόλοιπα με τα οποία ασχολούμαι. Είναι ο χρόνος που τρέχει άραγε ή εμείς που δεν τον προλαβαίνουμε; Πολλές στιγμές αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου να κάνω κατοστάρια και να τον έχω αντίπαλο. Έτσι λοιπόν όλη την ημέρα είμαι στο τρέξιμο, προσπαθώντας να μην χάνω ούτε στιγμή της και να ανταποκρίνομαι όσο πιο ικανοποιητικά μπορώ σε όλα.

-Τι θα συμβουλεύατε μια σύγχρονη γυναίκα που καλείται να ανταποκριθεί συγχρόνως σε τόσους ρόλους; Ποια η συμβουλή σας;

Όταν κάνεις με αγάπη και όχι ως αγγαρεία κάτι, βρίσκεις χρόνο για τα πάντα. Σίγουρα είναι έντονη η πίεση και η κούραση, όμως η ικανοποίηση ότι κατάφερες να φέρεις εις πέρας της στόχους της ημέρας, σου δίνει τη δύναμη και για την αυριανή και για το άμεσο μέλλον. Είναι τόσοι πολλοί οι ρόλοι που καλείται να παίξει η σημερινή γυναίκα, που δεν γίνεται διαφορετικά, γίνεσαι εσύ χίλια κομμάτια ώστε να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος. Δεν υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένη συμβουλή παρά μόνο να κάνουμε με αγάπη και αφοσίωση ό,τι μας ευχαριστεί. Και φυσικά να μοιραζόμαστε τον χρόνο μας με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν, είναι άλλωστε πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση μέσα στην οικογένεια και πως όλοι συμβάλλουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στο να κυλάνε τα πάντα όσο πιο αρμονικά γίνεται.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Όσον αφορά τα επαγγελματικά μου σχέδια πάντα βάζω νέους στόχους ώστε να καλυτερέψω αυτό που ήδη έχω δημιουργήσει. Το vivlio-life έχει καθημερινά μεγάλη απήχηση στους λάτρεις του βιβλίου και του πολιτισμού γενικότερα και η δική μου προσπάθεια είναι να ικανοποιεί τους αναγνώστες του σε όλα τα επίπεδα. Όσο για την διαδικτυακή μου εκπομπή «Ξεφυλλίζοντας στον αέρα» που διανύει ήδη την τρίτη σεζόν είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη, καθώς έχω τη χαρά να γνωρίζω συνεχώς νέους ανθρώπους των γραμμάτων που θαυμάζω και μοιράζομαι μαζί τους τις ανησυχίες τους για πολλά θέματα. Έχω ήδη ολοκληρώσει και το τέταρτο μυθιστόρημά μου, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε σκέψη, καθώς δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου να κυκλοφορήσει μέσα σε αυτή τη χρονιά. Με ενδιαφέρει να μάθει ο αναγνώστης τις ιστορίες μου μέσα από τα τρία βιβλία μου που ήδη κυκλοφορούν και αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνω, καθώς πολύ συχνά μου γράφουν πόσο τους άρεσε ό,τι διάβασαν.
Εύχομαι να είναι η οικογένειά μου καλά, να είναι όλοι οι συνάνθρωποί μου καλά, να έχουμε υγεία, δύναμη και αισιοδοξία ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Να ευχαριστήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας την κυρία Ιωάννου και να της ευχηθούμε έμπνευση και πάντα επιτυχίες στο συγγραφικό της δρόμο!