ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ- ΝΤΑΝΟΥ/ φιλόλογος

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Γκάρι Όλντμαν και την Ντέμι Μουρ.

Ο Ναθάναελ Χόθορν γεννήθηκε το 1804 στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Απ’ το κολέγιο έγραφε διηγήματα και ήταν φίλος με τον Φράνκλιν, μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ. ΤΟ 1837 πήρε το 1ο βραβείο για συλλογή διηγημάτων, το 1842 παντρεύτηκε τη ζωγράφο Σοφία Πίμποντι και έκαναν τρία παιδιά. Το 1845 επέστρεψε στο Σάλεμ και εργάστηκε στο τελωνείο. Το 1850 έγραψε το «άλικο γράμμα», μετακόμισε στο Λένοξ της Δ. Μασαχουσέτης και αργότερα διορίστηκε πρόξενος στο Λίβερπουλ. Ταξίδεψε στην Ιταλία και επέστρεψε Αγγλία, όπου το 1860 έγραψε το μυθιστόρημα «ο μαρμάρινος φαύνος». Πέθανε το 1864, μετά από ψυχολογική κατάρρευση.

Το «άλικο γράμμα» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της Αμερικανικής Λογοτεχνίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΜΙΝΩΑΣ» (Ιανουάριος 2016) σε μετάφραση Βασιλικής Κοκκίνου και από τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ»(18-5-2015) σε μετάφραση Γωγώς Αρβανίτη. Ο συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν με λόγο μεστό, μακροπερίοδο συχνά, με λεπτομερείς περιγραφές , αφηγείται την τραγική ιστορία της Έστερ Πριν, μιας αποίκου, που κατά τη δίχρονη απουσία στην Ευρώπη του κατά πολύ μεγαλύτερου συζύγου της αποκτά ένα κοριτσάκι , την Περλ, με το νεαρό και ευαίσθητο κληρικό Άρθουρ Ντιμσντέιλ. Ο ιερέας αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες του λόγω θέσης. Η κοινότητα τη διαπομπεύει, υποχρεώνοντάς τη να φορά στο στήθος της το άλικο γράμμα Α, που δηλώνει τη μοιχεία. Εκείνη αρνείται να αποκαλύψει τον εραστή και το όνομα του συζύγου της, κερδίζει όμως με τον καιρό το σεβασμό της κοινότητας με τις αγαθοεργές πράξεις της.

to-aliko-gramma
Στις 330 σελίδες του , στα 33 κεφάλαια και την κατακλείδα διαβάζουμε :
Στη φυλακή της Βοστώνης έχει κλειστεί η Έστερ. Έξω από την πόρτα, που περιγράφεται λεπτομερώς περιμένουν πολλοί κάτοικοι, να τη διαπομπεύσουν. Βγαίνει με το 3 μηνών μωρό στην αγκαλιά της και τιμωρείται για 3 ώρες, ενώπιον όλων ανεβασμένη σ’ ένα ικρίωμα. Από κει διακρίνει ανάμεσα στο πλήθος τον ιερέα και πατέρα του μωρού και το γέρο σύζυγό της. Επιστρέφει στη φυλακή, που ο διανοούμενος σύζυγος τη συναντά με την ιδιότητα του γιατρού, κάνοντας μαζί της συζήτηση και συμφωνία να μην τον μαρτυρήσει. Βγαίνει από τη φυλακή έχοντας στο στήθος της το άλικο γράμμα Α και ζει σε μια αγροικία, κάνοντας διάφορα( κέντημα ράψιμο), για να ζήσει με την Περλ, που μεγαλώνει και έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο γιατρός και ο ιερέας συγκατοικούν και αναπτύσσεται μεταξύ τους μια περίεργη επικοινωνία. Μετά από 7 χρόνια το κοριτσάκι έχει μεγαλώσει και ρωτάει διάφορα, ο ιερέας έχει εσωτερικό θέμα, πάντα φέρνει το χέρι του στην καρδιά, οι πιστοί τον αγαπούν, ένα βράδυ ανεβαίνει στο ικρίωμα που τιμωρήθηκε η Έστερ και αργότερα τη συναντά στο δάσος με την Περλ. Η Έστερ του δίνει θάρρος του προτείνει να φύγουν από τη Ν. Αγγλία, για μια νέα ζωή. Εκείνος προβληματίζεται και γράφει ομιλία Εκλογής του νέου Κυβερνήτη, ενώ εκείνη έχει συνεννοηθεί με τον καπετάνιο ενός πλοίου, που θα τους πήγαινε στο Βρίστολ. Η ομιλία γίνεται, ο ιερέας βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του και δέχεται την εκτίμηση των πιστών του. Κι ενώ όλα είναι έτοιμα να φύγουν με την Περλ, ο ιερέας ανεβαίνει στο βάθρο και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του αφήνει εκεί την τελευταία του πνοή. Η Περλ κ η Έστερ εξαφανίζονται, ο γιατρός πεθαίνει, αφήνοντας την περιουσία του στην Περλ, που μεγαλώνοντας παντρεύεται και αποκτά μωρό ,για το οποίο η Έστερ, που στο μεταξύ έχει επιστρέψει στην αγροικία και τις αγαθοεργίες, πλέκει ρουχαλάκια. Μετά από χρόνια ο τάφος της Έστερ υπάρχει δίπλα στον ιερέα, με κοινή επιγραφή «σ’ ένα πεδίο σκοτεινό το γράμμα Α είναι κόκκινο».
Δικαιολογημένα λοιπόν το βιβλίο αποτελεί διαχρονικό κλασσικό έργο, με στοιχεία Αρχαίας τραγωδίας και μεγάλη επιτυχία ως ταινία, που αξίζει κανείς να το διαβάσει .