«Έτσι είναι η ζωή, Ευµορφία µου, θάλασσα κι εµείς µέσα σε ένα από τα καράβια του κόσµου ταξιδεύουµε. Συναντάµε φουρτούνες και ταρακουνιόµαστε, και στις µπουνάτσες εφησυχάζουµε. Προχωρεί το καράβι και συναντάµε τόπους, νησάκια, αλλάζουµε συνεχώς παραστάσεις, θεατρικά της φύσης σκηνικά κάποιου ανώτερου δηµιουργού. Βρισκόµαστε µε ανθρώπους µε περισσότερες ή λιγότερες χαρές και λύπες από τις δικές µας, µε φόβους και αγωνίες συνταξιδεύουµε να φθάσουµε κάπου στο άγνωστο. Αυτή είναι η ζωή, γεννιέσαι µωρό και µεγαλώνεις, χαίρεσαι, διασκεδάζεις, ερωτεύεσαι, ευτυχείς, υποφέρεις, πονάς, θλίβεσαι, δυστυχείς και ξέρεις πως θα πεθάνεις. Όµως η ζωή συνεχίζεται, Ευµορφία, όπως ο θάνατος δεν απουσιάζει».
Στο βιβλίο «Το σημάδι» του συμπατριώτη Γιάννη Τσώλη με μια ποικιλία χαρακτήρων που αρθρώνουν εξομολογητικό λόγο για να αφηγηθούν τη ζωή τους που την σημαδεύουν πόλεμοι, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές σε μια χρονική περίοδο σαράντα περίπου ετών από το 1918 μέχρι τα πρόσφατα χρόνια της δεκαετίας του ΄50. Αναπόφευκτα ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή και με κομβικά σημεία της νεώτερης ελληνικής ιστορίας μας.
Αφιερωμένο το μυθιστόρημα στη δεκαεξάχρονη μαθητριούλα της Δ΄ τάξης του Γυμνασίου Θηλέων του έτους 1964 Ελένη Μπίκα που έφυγε πρόσφατα, η χήρα Ευμορφία του Νομού Ηλείας, ο ανιψιός της Μάριος, η Πανέμορφη Πανωραία, το μυστικό της Πανωραίας, η Μαρία η κόρη της Ευμορφίας, το χνούδινο μικρό σημάδι στο εσωτερικό του δεξιού μηρού σε τρία πρόσωπα, οι τρεις σημαδεμένοι, το αμάρτημα, ο αχαλίνωτος πειρασμός της Ευμορφίας, η ερωτική εμπειρία του Μάριου, η αμαρτωλή ερωτική συνεύρεση, οι Ερινύες που ράβδιζαν ασταμάτητα, τα κουτσομπολιά και τα κακόβουλα σχόλια στο χωριό, η Σχολή Υπαξιωματικών στην Κέρκυρα, ο μητροπολίτης Αθηναγόρας, η εξαφάνιση του Σαράντη, η φυγή στην Κόρινθο, ο μυστικός γάμος, ο μικρός Άγγελος, η Μαρία και ο Άγγελος, ο Μάριος και η Μαρία, οι κατασκηνώσεις στο Λουτράκι Κορινθίας, ο πόλεμος με τους Γερμανούς, η Κατοχή, η Αντίσταση, η αγάπη και η ανδρεία, ο στρατηγός Κατσιμήτρος, «Ο τάφος» του Κωστή Παλαμά, ο έρωτας σκόνταψε…, ο ανεκπλήρωτος πόθος, ο φυλακισμένος έρωτας, το αμαρτωλό πάθος, ο ανήθικος έρωτας, ο πέλεκυς της συνείδησης….
Λόγος μεστός και κομψός ,διανθισμένος με οξυδερκείς όσο και ευαίσθητες παρατηρήσεις για τα ανθρώπινα, κρατά τη βαθιά συγκίνηση που προκαλούν οι ανασκαφές στην οικογενειακή μνήμη σε σωστή θερμοκρασία σε μια γοητευτική μυθοπλασία του πραγματικού , όπου η ρεαλιστική φαντασία συμπληρώνει τα κενά ανάμεσα στην αλήθεια και στην παράδοση.
Λυρισμός, ψυχαναλυτικό υπόβαθρο, νοηματικές ακροβασίες, αυτοβιογραφικά και εξομολογητικά στοιχεία, πολλαπλά στρώματα, εκτεταμένη και εκπληκτικά λεπτοφυής διακειμενικότητα, κοινωνική και πολιτική κριτική.
Υπέροχο. Συναρπαστικό. Ένα βιβλίο καταπέλτης, σκληρό και αμείλικτο.
Διαβάστε το.
Ο Γιάννης Κ. Τσώλης γεννήθηκε στο Νεοχώρι της Άρτας. Τελείωσε το Β΄ ΚΛΑΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Άρτας. Εργάστηκε στην Αστυνοµία Πόλεων και µετά την ενοποίησή της µε την Ελληνική Χωροφυλακή υπηρέτησε στο νέο Σώµα της Ελληνικής Αστυνοµίας, απ’ όπου αποστρατεύτηκε το 1991. Κατέχει δίπλωµα Βυζαντινής Μουσικής. Ασχολήθηκε µε τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα µε την ποίηση.
Το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο ποιητικό έργο του µε τίτλο «Ποιητική (Περι)συλλογή», το 2006 το δεύτερο µε τίτλο «Η άλλη φωνή µου» (Από τον µυστικό διάλογο της ψυχής µου), το 2008 το τρίτο µε τίτλο «Ποιητικά µελωδήµατα» (Με τη φωνή της ψυχής µου), το 2009 το τέταρτο µε τίτλο «Παλµοί καρδιάς» και το 2011 το πέµπτο µε τίτλο «Κεραυνοί απ’ τον ουρανό της ψυχής µου».
Το 2014 το μυθιστόρημα «Οι Άρτιοι… στους Αγώνες, στην Πατρίδα, στην Αγάπη», εκδόσεις Αγγελάκη, το 2016 το μυθιστόρημα «…Και η καμπάνα συνέχισε πένθιμα» και το 2019 το μυθιστόρημα «Το μοιραίο μαντήλι», επίσης από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Είναι ένας από τους δέκα συγγραφείς του συλλογικού και συλλεκτικού έργου «Χειμωνιάτικες βραδιές στο τζάκι» των εκδόσεων Apiros Hora. Ποιήματά του και πεζογραφήματα έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές αθηναϊκές εφημερίδες, σε λογοτεχνικά φιλολογικά περιοδικά και στη Νέα Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ. Ποιήματά του μετέφρασε στην αγγλική γλώσσα ο Αντώνης Ζαλώνης και η Panagiota Christopoulou Zaloni συμπεριέλαβε αρκετά ποιήματά του στο έργο της με τίτλο “Mes amis”, των εκδόσεων Βεργίνα.
Ο Γιάννης Κ. Τσώλης είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. Ήταν μέλος και αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών τη χρονική περίοδο 2010-2012. Μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών της ως άνω Λογοτεχνικής Εταιρίας της περιόδου 2016-2018, 2018-2020.
Για το έργο του γράφτηκαν πολλές ευνοϊκές κριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Έργα του βραβεύτηκαν από λογοτεχνικά σωματεία, συλλόγους και περιοδικά. Έχει λάβει Α΄ βραβείο διηγήματος και Α΄ βραβείο ποίησης. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στις 13-12-2019 βράβευσε με το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος το μυθιστόρημά του «Το μοιραίο μαντήλι» των εκδόσεων Αγγελάκη.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.