Ένα βιβλίο που αναδεικνύει με χιούμορ την τραγικότητα της αγίας ελληνικής οικογένειας.
Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο δυναμικές γυναίκες και αυτό πόσα διαφορετικά πράγματα σημαίνει εν τέλει; Σε μια άκρως πατριαρχική κοινωνία παραμένει στ΄ αλήθεια βασικό θέμα το κατά πόσο οι γυναίκες είναι πραγματικά ελεύθερες και κατά πόσο είναι ευτυχισμένες ή αισθάνονται πλήρεις…
Όλοι στη γειτονιά, στα Βριλήσσια, για αυτό μιλούσαν, για εκείνο τον υπόκωφο ήχο που τους αναστάτωνε την τελευταία εβδομάδα -σαν μουγκρητό που έβγαινε από τη γη και κάθε τόσο ένας χτύπος. Ήταν προμήνυμα σεισμού ή ήχος της Κολάσεως; Είχε γίνει θέμα και στις ειδήσεις.
Αυτή η απειλή κρατάει την Ελένη ξύπνια τα βράδια. Το πατρικό της στο νησί κινδυνεύει να καταρρεύσει, το ίδιο και το σπιτικό της στα Βριλήσσια.


Ο έντονος αυτός θόρυβος αποκτάει συμβολική σημασία, καθώς ταλαιπωρεί τους κατοίκους του διαμερίσματος στην οδό Τροίας και ταυτόχρονα τους προειδοποιεί για τα δεινά που θα επέλθουν στην οικογένεια, δημιουργώντας μια απρόβλεπτη δυστοπία.
Η Τροία είναι ο δρόμος στον οποίο μένει η οικογένεια της Ελένης, αλλά και το όνομα του σκύλου που αποκτάει κάποια στιγμή η οικογένεια.
Πρόκειται για μια τυπική, αστική οικογένεια, που αποτελείται από τον Τόλη και την Ελένη με τα δύο παιδιά, τον Αντρέα που πάει στο Δημοτικό και τον Μάρκο που πάει στο ιδιωτικό γυμνάσιο.
Η Ελένη είναι μεταφράστρια, ο Τόλης είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Ο μεγάλος της γιος ο Μάρκος δηλώνει genderfluid και δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο. Η πεθερά της έχει λόγο για τα πάντα.
Θα είχε αποφασίσει να παντρευτεί η Ελένη αν μπορούσε να δει τον εαυτό της δεκαπέντε χρόνια μετά; Θα το είχαν κάνει οι φίλες της, οι γειτόνισσές της, οι μανάδες των συμμαθητών των αγοριών της; Πολλές από αυτές συγκρούονται με τις πεθερές τους, τις κουνιάδες τους, τις δασκάλες των παιδιών τους. Να συναντούν όλο και λιγότερο τους συζύγους τους, όπως ο Τόλης της Ελένης που νοιάζεται κυρίως για τη δική του ευζωία. Να αντικρίζουν την πλάτη τους στο κρεβάτι. Να φορούν ωτοασπίδες για να αντέξουν το ροχαλητό τους. Να τους βλέπουν να χαμογελούν όταν παίρνουν μηνύματα στο κινητό. Να προσπαθούν κι εκείνες να χαμογελάσουν, ακόμη και όταν τα δικά τους μηνύματα δεν έρχονται από κάποιον εραστή. Να ζουν σαν ηρωίδες ενός ομηρικού έπους, με ένα σύννεφο πάνω από τα κεφάλια τους, όπως κάποιες θεότητες συγκρούονται ενώ αποφασίζουν γι΄ αυτές. Και καθώς δέχονται τους κεραυνούς και το χαλάζι, να μη σκέφτονται πότε χάλασε ο καιρός, αλλά να προσπαθούν να θυμηθούν αν ήταν κάποτε καλός…


Η Ελένη είναι μια γυναίκα τραυματισμένη, πονεμένη, με ασύλληπτα ποσά και ποιότητες αγάπης για τον σύντροφό της, για τα παιδιά της, για τους δικούς της ανθρώπους, για κάθε άνθρωπο πονεμένο και μοναχικό όπως η ίδια.
Μια προσωπική ζωή στο μηδέν. Μια τόσο δυνατή και συνάμα ευάλωτη γυναίκα. Σε συντροφικό επίπεδο βίωνε ένα τεράστιο αγκάθι, ένα κενό. Βρίσκεται για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα της ζωής της εγκλωβισμένη μέσα σε σχέσεις δυσλειτουργικές. Η επικοινωνία απουσιάζει σχεδόν εντελώς από την οικογένεια της Ελένης. Οι σχέσεις τόσο του ζευγαριού όσο και των γονιών με τα παιδιά οδηγείται σε συνεχή αδιέξοδα.
Είναι ένας δύσκολος στόχος η ευτυχία του ζευγαριού.
Ο βασικός λόγος που δεν χωρίζει το ζευγάρι είναι η οικονομική δυσπραγία και η συνήθεια.
Όταν εμφανίζεται ένας καρδιολόγος που γράφει ποιήματα και μια σκυλίτσα που χώνει τη μουσούδα της παντού, η κατάσταση μοιάζει πια έτοιμη να εκραγεί.
Οι γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να αφηγηθούν τη ζωή τους γιατί η ζωή τους έχει υπάρξει ως επί το πλείστον τραυματική ως προς την εμπειρία του φύλου…


Το βιβλίο εξελίσσεται μέσα από χιουμοριστικούς, συχνά στα όρια του σουρεαλιστικού, διαλόγους.
Χιούμορ υποδόριο, καυστικό και λυτρωτικό.
Σύντομες, λιτές περιγραφές κι αναφορές, κωμικοτραγικές σκηνές.
Υπέροχα γραμμένο, τολμηρό, αιχμηρό, απολύτως σαγηνευτικό.
Οι 488 σελίδες του βιβλίου κυλούν σαν νεράκι όχι μόνο χάρη στον αφηγηματικό ρυθμό και το ύφος που βασίζεται σε μια σοφή μίξη μελαγχολίας και καυστικού χιούμορ.
Μια ιστορία για τη φθορά και την αναγέννηση, τα προβλήματα της εφηβείας, την ερωτική απιστία, το σχολικό μπούλιγγκ και τα προσωπικά αδιέξοδα.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.


Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων εργάστηκε κυρίως στην εκπαίδευση και στο μάρκετινγκ. Σήμερα διδάσκει και γράφει για να μαθαίνει.