Συγγραφέας του βιβλίου «Τα 4 βήματα του πλούτου» Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μα, είναι δυνατόν μόνο 4 βήματα να μας χωρίζουν από τον πλούτο; Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης μάλιστα, ο Χρήστος Τσούνης μέσα από το βιβλίο του μας εξηγεί πως είναι εφικτό. Πώς; Μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε σωστά τα καθημερινά μας έξοδα. Ποια θεωρείται, όμως, σωστή διαχείριση οικονομικών; Όπως λέει στο Vivlio-life «Το α και το ω στη σωστή διαχείριση των οικονομικών μας είναι το συναίσθημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρήμα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ψυχρά και λογικά χωρίς να επηρεαζόμαστε από συναισθήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε αψυχολόγητες κινήσεις. Αυτό ισχύει τόσο σε επίπεδο προσωπικών οικονομικών όσο και στις επενδύσεις». Τι άλλο χρειαζόμαστε; Οικονομική ελευθερία, απαντά ο συγγραφέας και την αποκτούμε «όταν μπορούμε να ασχολούμαστε κάθε μέρα αποκλειστικά και μόνο με αυτό που μας ενδιαφέρει».

  • Πλούτος. Αυτό πραγματεύεστε στο βιβλίο σας. Σε μία εποχή που ο απλός πολίτης αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και το μόνο συναίσθημα που τον διακατέχει είναι η αβεβαιότητα, πώς μπορεί να σκέφτεται τον πλουτισμό του και όχι την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του;
    Υπέροχη ερώτηση! Αρχικά να πούμε ότι ο «πλούτος» είναι σχετικός και πως ο καθένας τον αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Συνήθως το έχουμε στο μυαλό μας πως για να είναι κάποιος πλούσιος πρέπει να βγάζει και να έχει στην άκρη κάποια εκατομμύρια. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή ή τουλάχιστον δεν είναι ακριβώς έτσι. Πλούσιος είναι ο άνθρωπος που έχει την ελευθερία να κάνει τις επιθυμίες του πραγματικότητα χωρίς να χρειάζεται να περικόψει κάποιο άλλο έξοδο, αυτό μπορεί να συμβεί και χωρίς να έχουμε εκατομμύρια στην άκρη… είναι θέμα mindset (τρόπου σκέψης).
    Χτίζοντας λοιπόν τα κατάλληλα θεμέλια για να φτάσουμε στον πλούτο, θα μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα καθημερινά μας έξοδα, πως να αποταμιεύουμε, πως μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα εκμεταλλευόμενοι κάποιες ευκαιρίες ή και μέσα από επενδύσεις. Όταν λοιπόν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, σίγουρα θα έχουμε μάθει και πως να ξεπερνάμε τα καθημερινά μας προβλήματα.
  • Πολύ καλό για να ‘ναι και αληθινό θα πει κάποιος. Υπερβολή ίσως θα σκεφτεί κάποιος άλλος και άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη ένας τρίτος. Πώς θα μας πείσετε, λοιπόν, πως μόνο 4 βήματα μας χωρίζουν από τον πλούτο;
    Μα έτσι είναι! Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο μου «ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ» το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε πιστά της οδηγίες και να μεταφέρουμε τη θεωρία στη πράξη. Από μικρή ηλικία πάμε στο σχολείο, μετά πανεπιστήμιο κλπ, οι γνώσεις που παίρνουμε είναι πάντα θεωρητικές με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι εμείς να τις εφαρμόσουμε στη πράξη τόσο στη ζωή μας όσο και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας καριέρας. Το ίδιο συμβαίνει και με το χρήμα, οι κανόνες αλλά και η συνταγή για να φτάσει κάποιος στην οικονομική ελευθερία και τον πλούτο, είναι για όλους κοινοί. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μελετήσουμε με συνέπεια τα 4 βήματα που μας χωρίζουν από το πλούτο και να τα εφαρμόσουμε… είναι όλα θέμα υπομονής, επιμονής και πειθαρχίας.
  • Είναι πολλοί εκείνοι που σας παρακολουθούν από τα βιντεάκια που ανεβάζετε στο yutube. «Τα 4 βήματα του πλούτου» περιλαμβάνει το σύνολο των συμβουλών που τους δίνετε για τα οικονομικά τους εδώ και χρόνια ή υπάρχουν επιπλέον κεφάλαια;
    Το βιβλίο είναι ένα συνονθύλευμα τον γνώσεων μου. Σίγουρα όσοι με παρακολουθούν από την αρχή, με μια πρώτη ματιά θα δουν ομοιότητες με το κανάλι μου στο YouTube και πολλά θα τους φανούν γνώριμα. Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας να το διαβάζουν θα ανακαλύψουν πως σε κάθε θεματική γίνεται περισσότερη ανάλυση από ότι στα βίντεο, όπως επίσης και κάποια κεφάλαια τα οποία περιέχουν γνώση πιο «τεχνική» την οποία βλέπουν πρώτη φορά. Όσο και να μας αρέσει η τεχνολογία, ένα βίντεο δε μπορεί να χωρέσει ούτε τη γνώση ούτε τη μαγεία ενός βιβλίου.
  • Με ποια δεδομένα καταλήξατε στα 4 συγκεκριμένα βήματα;
    Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Όπως είπα και πριν, η συνταγή και οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους. Η γνώση για το πως μπορεί κάποιος να φτάσει στο πλούτο είναι εκεί έξω, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, είναι χαώδης.
    Ειδικά για κάποιον που δεν έχει το κατάλληλο υπόβαθρο (για παράδειγμα σπουδές οικονομικών), είναι πολύ δύσκολο να συλλέξει όλη αυτή τη πληροφορία και να τη βάλει στη σωστή σειρά. Πάνω από όλα όμως, είναι δύσκολο να την ερμηνεύσει με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να καταλήξει στη σωστή εφαρμογή της.
    Τα ίδια εμπόδια βρίσκουν όλοι κατά το ξεκίνημα τους και μέσα από το βιβλίο μου μπορούν να τα ξεπεράσουν.
  • Σωστή διαχείριση των οικονομικών. Ποιο θεωρείτε το α και το ω στη συγκεκριμένη υπόδειξη;
    Ωραία ερώτηση. Το α και το ω στη σωστή διαχείριση των οικονομικών μας είναι το συναίσθημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρήμα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ψυχρά και λογικά χωρίς να επηρεαζόμαστε από συναισθήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε αψυχολόγητες κινήσεις. Αυτό ισχύει τόσο σε επίπεδο προσωπικών οικονομικών όσο και στις επενδύσεις. Για παράδειγμα, στη ζωή μας πολλές φορές μπαίνουμε σε πειρασμό να κάνουμε αγορές οι οποίες δε μας είναι πραγματικά αναγκαίες, είτε γιατί είδαμε κάτι που απλά μας άρεσε είτε γιατί θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι πήραμε και εμείς το νέο iPhone. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις όταν αφήνουμε το φόβο ή την απληστία να μας καταλάβει. Δυστυχώς, η ψυχολογία είναι το βασικότερο και πρέπει να αρχίσουμε να τη χτίζουμε από νωρίς.
  • Μια δεύτερη, ακόμη και τρίτη δουλειά θα μπορούσε άραγε να μας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα;
    Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις. Εννοώ ότι μια δεύτερη ή και τρίτη δουλειά είναι σίγουρα ένας τρόπος ώστε κάποιος να αυξήσει το εισόδημά του ώστε να έχει περισσότερα να επενδύσει και να φτάσει στο στόχο του πιο γρήγορα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος να τα παρατήσουμε γρήγορα λόγω της ψυχολογικής πίεσης, της σωματικής κούρασης ή στην τελική να θέλουμε να αφιερώσουμε μια ώρα παραπάνω σε εμάς ή τους γύρω μας. Αν είμαστε σε θέση να τα φέρουμε έτσι ώστε να χωράει στην ζωή μας μια δεύτερη δουλειά και να αντέξουμε να την κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δεν το συζητάω καν!
  • Η οικονομική ελευθερία είναι εφικτή για όλους, γράφετε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σας. Ας αφήσουμε στην άκρη το «σε όλους» και ας δούμε ποια θεωρείτε εσείς οικονομική ελευθερία στο σήμερα.
    Όπως λέω και μέσα στο βιβλίο, ο ορισμός που έχω επιλέξει να δώσω στην οικονομική ανεξαρτησία είναι ο εξής:
    «Οικονομική ανεξαρτησία έχουμε όταν μπορούμε να ασχολούμαστε κάθε μέρα αποκλειστικά και μόνο με αυτό που μας ενδιαφέρει».
    Όταν κάποιος είναι οικονομικά ανεξάρτητος, τότε είναι σε θέση να αφιερώσει τον χρόνο σε πράγματα που πραγματικά τον γεμίζουν. Κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να ασχοληθούν με την οικογένειά τους, ενώ άλλοι να πάνε ταξίδια ή να ξεκινήσουν ένα
    καινούριο πρότζεκτ. Μάλιστα, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που συνεχίζει να δουλεύει ακόμα και αν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, καθώς η δουλειά τους, τους γεμίζει.
    Αυτό που θέλω να πω φλυαρώντας είναι ότι η οικονομική ελευθερία είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Γι’ αυτό και το βιβλίο μας δημιουργεί τρόπο σκέψης πρώτα και μετά μας δείχνει πως να πετύχουμε τους στόχους μας.
  • Ο συνεχής περιορισμός των εξόδων, η ανύπαρκτη διασκέδαση, οι ατελείωτες οικονομικές υποχρεώσεις και η πενιχρή αποταμίευση που μπορεί να κάνει πλέον ο εργαζόμενος τον έχει κουράσει και τον έχει απογοητεύσει. Τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει αυτούς τους πρώτους μήνες του 2023 που φαντάζει σε όλους μας εξαιρετικά δύσκολο;
    Είναι αλήθεια. Δυστυχώς οι καταστάσεις που ζούμε έχουν κουράσει το περισσότερο κόσμο εκεί έξω. Αυτό που έχω να πω όμως, είναι πως όλα είναι στο χέρι μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δράσουμε τώρα χωρίς να βλέπουμε τα εμπόδια αλλά τις ευκαιρίες πίσω από αυτά. Θα γίνω γραφικός αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ξεκινήσει από το να επενδύει στον εαυτό του, τόσο σε γνώσεις όσο και σε δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να φτάσει στο στόχο του.
  • Η ειδησεογραφία μιλάει συνεχώς για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχει ελπίδα ένα σπιτικό που χρωστάει σε ΔΕΗ, ενοίκια, δόσεις αγορών, φροντιστήρια παιδιών να ελπίζει πως θα ξημερώσει η μέρα που θα μπορεί να σκεφτεί τον πλούτο;
    Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η απάντηση της συνήθως δεν αρέσει στο κόσμο, αλλά το να φτάσουμε στο πλούτο έχει να κάνει περισσότερο με τους εσωτερικούς παράγοντες και όχι με τους εξωτερικούς. Οι εξωτερικοί παράγοντες όπως ο πληθωρισμός ή η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση κλπ είναι πράγματα που υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Η οικονομία κάνει κύκλους εξάλλου περνώντας διαρκώς μέσα από στάδια ανάπτυξης και ύφεσης.
    Πολλοί θεωρούν ότι οι εξωτερικοί παράγοντες φταίνε αλλά η αλήθεια είναι ότι εκμεταλλευόμενοι αυτούς θα φτάσουμε πιο γρήγορα στο στόχο μας. Στο παιχνίδι αυτό, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και όλα όσα έχουν να κάνουν με την οικονομία, είναι συμπαίκτες μας και όχι αντίπαλοι. Μεγάλη σημασία, λοιπόν, έχει να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά που το οικονομικό περιβάλλον αλλάζει και να ψάχνουμε τις διάφορες ευκαιρίες που γεννιούνται.
    Στο κάτω κάτω για να γίνουμε πλούσιοι χρειαζόμαστε χρόνο. Αυτό είναι και το κλειδί που δεν μπορούν να καταλάβουν πολλοί άνθρωποι. Ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κανείς πλούσιος από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται πολύς χρόνος.
    Χρειάζεται να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε τα χρήματα μας συστηματικά για χρόνια μέχρι ο ανατοκισμός να κάνει τα μαγικά του. Πρέπει λοιπόν μέσα από εξάσκηση να αναπτύξουμε τις κατάλληλες συνήθειες προκειμένου να είμαστε σε θέση να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων μας.
  • Μια οικονομική άνθιση έστω και μικρή από τις συμβουλές που μας δίνετε μέσα από το βιβλίο σας σε ποιο βαθμό πιστεύετε θα πείσει κάποιον να σκεφτεί, έστω, την πιθανότητα μίας επένδυσης;
    Αρκετά! Ειδικά αν διαβάσει το βιβλίο μου «ΤΑ 4 ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ» στο τέλος θα γνωρίζει πως για να καταφέρει να φτάσει στην οικονομική ελευθερία θα πρέπει να επενδύσει τα παραπάνω χρήματα που κατάφερε να αποταμιεύσει ακολουθώντας τις συμβουλές. Εξάλλου, κανείς δεν έγινε πλούσιος έχοντας τα χρήματα του κάτω από το στρώμα ή στην τράπεζα!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μέσα από τη διαδικασία που μας παρουσιάζει ο δις βραβευμένος επιχειρηματίας και επενδυτής Χρήστος Τσούνης, η οικονομική ελευθερία είναι εφικτή για όλους. Δεν χρειάζεται να είμαστε έξυπνοι ή διορατικοί. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να έχουμε πτυχίο Οικονομικών!
Τα 4 βήματα του πλούτου είναι ένα βιβλίο απλό, πρακτικό και άμεσο. Μας καθοδηγεί βήμα βήμα πώς να βάλουμε σε τάξη τα λεφτά μας· από το πώς να αποταμιεύσουμε μέχρι το πώς να κάνουμε τις πρώτες μας μικρές επενδύσεις, μας δείχνει ολόκληρη την πορεία προς την οικονομική ανεξαρτησία. Και το κυριότερο; Είναι γραμμένο για την ελληνική πραγματικότητα!
Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο πρακτικές συμβουλές και οδηγίες τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι.
Γιατί, τελικά, το να γίνουμε πλούσιοι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Είναι απλώς θέμα υπομονής, επιμονής και πειθαρχίας!

Βιογραφικό
Ο Χρήστος Τσούνης είναι Ιδρυτής και Διαχειριστής της εταιρίας JNBC η οποία εστιάζει στη συμβουλευτική επιχειρήσεων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο ψηφιακό marketing και φυσικά στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Είναι δις βραβευμένος επιχειρηματίας έχοντας λάβει το 2017 το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας για το Quizdom Education και το 2022 το Stelios Award για τους Financial Greeks. Στο ευρύ κοινό, είναι γνωστός μέσα από το ομώνυμο κανάλι του στο YouTube όπου μιλάει για Οικονομική Επικαιρότητα, Επενδύσεις και Διαχείριση Προσωπικών Οικονομικών. YouTube: www.youtube.com/tsounischris Twitter: www.twitter.com/tsounischris Website: www.tsounischris.gr