Συγγραφέας του βιβλίου «Το μυαλό στο φαγητό» – Εκδόσεις «Fylatos»

Με γεύσεις από κέικ και κουλουράκια που έχουν μείνει στο μυαλό της από εκείνα τα ανέμελα παιδικά της χρόνια, η Νίκη Χρήστου ακολουθώντας άλλοτε την παράδοση και άλλοτε βελτιώνοντας συνταγές, συγκέντρωσε σ’ ένα βιβλίο υπέροχες γεύσεις με γρήγορο και εύκολο φαγητό, αυτό ακριβώς που απαιτεί, δηλαδή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, «λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας, ο Έλληνας συχνά επιλέγει την εύκολη λύση, για τον λόγο αυτό προτείνω κι εγώ μέσα από το βιβλίο μου εύκολες συνταγές, υγιεινές χωρίς πολύ κόπο». Μια συμβουλή της που καλό θα ήταν να κρατήσουμε όλοι μας, ειδικά τώρα που πλησιάζουμε στο Πάσχα, είναι να βγάλουμε από την καθημερινή μας διατροφή τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

  • Επιλέξατε ως τίτλο του βιβλίου σας κάτι που συχνά και λέμε και κάνουμε όλοι μας. «Το μυαλό στο φαγητό». Πώς τον επιλέξατε;
    Τον τίτλο τον επέλεξα γιατί πάντα έχω το μυαλό μου στο φαγητό, όπως τι θα μαγειρέψω, ποια συνταγή θα εκτελέσω κ.ά.
  • Στην έκδοσή σας ο αναγνώστης θα βρει τριάντα πέντε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Πώς έγινε η επιλογή τους;
    Η καθημερινότητά μου είναι πολύ γεμάτη και πάντα προσπαθώ να μαγειρεύω κάτι γρήγορο, εύκολο, μαμαδίστικο και γευστικό. Σκέφτηκα ότι πολλοί εργαζόμενοι ψάχνουν το γρήγορο και εύκολο σπιτικό φαγητό, οπότε κι επέλεξα τις συνταγές αυτές.
  • Υπάρχουν συνταγές που έχετε «πειράξει», που δουλέψατε αφαιρώντας ή προσθέτοντας υλικά και τεχνικές για να μας προσφέρετε κάτι καινούριο στη γεύση;
    Όλες οι συνταγές αυτές του βιβλίου, είναι συνταγές που εκτελώ εδώ και χρόνια, τις έχω σκεφτεί εγώ η ίδια και κάθε φορά που τις εκτελούσα προσπαθούσα να τις βελτιώσω γευστικά και χρονικά ώστε να τις συμπεριλάβω στο βιβλίο.
  • Ποια από τις γεύσεις που μας προτείνετε υπάρχει από τα παιδικά σας χρόνια και συνεχίζετε την παράδοση της μητέρας ή της γιαγιάς σας;
    Οι γεύσεις από τα κέικ και τα κουλουράκια έρχονται από τα παιδικά μου χρόνια, και συνεχίζω φυσικά και εγώ την παράδοση με βελτιώσεις πάντα στις συνταγές και προσαρμογές στην εποχή μας.
  • Σπουδάσατε Φυσική αλλά, όπως λέτε, είχατε το μικρόβιο της μαγειρικής από μικρή. Σε ποια ηλικία μπήκατε στη κουζίνα και τι μαγειρέψατε;
    Από την ηλικία 8-9 χρονών ξεκίνησα να ανακατεύομαι στην κουζίνα, η πρώτη μου απόπειρα ήταν να φτιάξω πίτσα με δικό μου ζυμάρι, το οποίο το θυμάμαι ακόμα… είχε πάχος γύρω στα 3 cm, είχε γίνει σαν ψωμί, όμως πεντανόστιμη!!
  • Βεβαίως, η Φυσική είναι μια από τις βασικές επιστήμες της σύγχρονης εποχής. Είναι όμως και μια επιστήμη που έχει σχέση με την αναζήτηση και την έρευνα κάτι που θα λέγαμε έχει και ο τομέας της μαγειρικής. Σήμερα τα συνδυάζετε και τα δύο ή σας κέρδισε η κουζίνα;
    Πολύ σωστά, και οι δυο τομείς έχουν σχέση με την αναζήτηση και την έρευνα. Τα συνδυάζω και τα δυο στην καθημερινότητά μου, όμως η μαγειρική με κερδίζει γιατί με ξεκουράζει, νιώθω δημιουργική χρησιμοποιώντας τη φαντασία μου.
  • Υγιεινή διατροφή. Ποιες τροφές πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή τη δική μας αλλά κυρίως των παιδιών μας;
    Πιστεύω ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται τα πάντα αλλά με μέτρο, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρότεινα να τα βγάλουμε από την καθημερινή μας διατροφή για ευνόητους λόγους.
  • Την αγαπάμε εμείς οι Έλληνες την υγιεινή διατροφή ή ο σύντομος δρόμος του εύκολου και το γρήγορου μπήκε στη ζωή μας για να μείνει;
    Νομίζω λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας, ο Έλληνας συχνά επιλέγει την εύκολη λύση, για τον λόγο αυτό προτείνω κι εγώ μέσα από το βιβλίο μου εύκολες συνταγές, υγιεινές χωρίς πολύ κόπο.
  • Ποια υλικά και ποια μπαχαρικά πιστεύετε πως δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μιας νοικοκυράς;
    Με τα βασικά υλικά και τα βασικά μπαχαρικά μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες συνταγές αρκεί να έχουμε θέληση. Για παράδειγμα έχοντας στην αποθήκη σπιτικά ζυμαρικά, σπιτική σάλτσα, παρθένο ελαιόλαδο, πιπέρι και ρίγανη, μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα μια μακαρονάδα απλή και εύγεστη.
  • Συνταγές στο διαδίκτυο. Ως δημιουργός ενός blog συνταγών πόσο πιστεύετε ότι διευκολύνει;
    Το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη πηγή συνταγών. Οι συνταγές στο διαδίκτυο πάντα θα διευκολύνουν αυτούς που ενδιαφέρονται για τη μαγειρική, μπορούν να βρουν όποια συνταγή θελήσουν.
  • Λέτε πως θέλετε να σπουδάσετε την τέχνη της μαγειρικής. Τι μπορούν να προσθέσουν άραγε οι σπουδές μαγειρικής σε κάποιον που έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σ’ αυτόν τον εύγευστο χώρο;
    Μιας και ο τομέας της μαγειρικής εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο και δεν μένει ποτέ στάσιμος, προσπαθώ να ενημερώνομαι όσο μπορώ. Οι σπουδές μαγειρικής μπορούν να προσθέσουν καινούργιες τεχνικές και να σε βοηθήσουν να πας το μαγειρικό σου επίπεδο ένα βήμα πιο πέρα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η μαγειρική είναι ένα ταξίδι γεμάτο γεύση, χαρά και δημιουργία. Για τον καθένα από μας είναι συνδεδεμένη με διάφορες στιγμές της ζωής μας, δημιουργώντας μας πάντα όμορφες αναμνήσεις. Πέραν όμως από τις στιγμές είναι συνδεδεμένη και με πρόσωπα, γεύσεις και συνταγές.
Συνταγές που αγαπήσαμε, που νοσταλγήσαμε και που επιλέγουμε να υλοποιούμε σε διάφορες περιστάσεις. Έτσι λοιπόν, στο βιβλίο αυτό θα ανακαλύψετε πληθώρα αλμυρών και γλυκών συνταγών που μπορούν να σας συντροφεύσουν και να σας εξυπηρετήσουν εύκολα, γρήγορα και νόστιμα σε κάθε στιγμή, καθώς εδώ θα βρείτε δημιουργικές και λειτουργικές ιδέες για πάρτι, γρήγορους μεζέδες για συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι καθώς και εορταστικά πιάτα που θα σας βοηθήσουν να εντυπωσιάσετε!
Μην ξεχνάτε πως η μαγεία της μαγειρικής κρύβεται στη χαρά της δημιουργίας, επομένως απολαύστε κάθε στιγμή στην κουζίνας σας και δε θα χάσετε!
90 σελίδες με
35 εύκολες και γρήγορες
αλμυρές και γλυκιές συνταγές,
για γιορτές και όχι μόνο…

Βιογραφικό
Ονομάζομαι Νίκη Χρήστου και γεννήθηκα το 1983. Μεγάλωσα στην Έδεσσα και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Θα με χαρακτήριζα ανυπόμονη, φιλική και αρκετά κοινωνική. Το μικρόβιο της μαγειρικής το είχα από πολύ μικρή. Πάντα προσπαθούσα να βρω μια ευκαιρία για να ανακατευτώ στην κουζίνα της μητέρας μου. Μου αρέσει να δημιουργώ και να δοκιμάζω διάφορες συνταγές, όπως και να περιποιούμαι γευστικά όσους αγαπώ. Και μιας και έχω παιδιά, προσπαθώ να μαγειρεύω υγιεινά, με καλά και αγνά υλικά.

Με πολλή αγάπη για το φαγητό ξεκίνησα δημιουργώντας το blog :
Το μυαλό στο…φαγητό
(http://tomyalostofagito.gr/suntagesnikoulas/)

Facebook:
(20+) Το μυαλό στο φαγητό | Facebook

Το blog βραβεύτηκε το 2015 από το Βήμα Γκουρμέ το περιοδικό με το βραβείο κοινού στην κατηγορία BestSweatTreats.
Αυτό το πάθος για την μαγειρική με οδήγησε επίσης να γράψω βιβλίο με συνταγές το οποίο θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα.
Το βιβλίο αυτό γράφηκε με πολλή αγάπη για δημιουργία συνταγών, γρήγορων και υγιεινών, που μπορούν να εκτελεστούν σε πάρτυ και γιορτές, αλλά και στην καθημερινότητα.