ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Παρουσίαση Βιργινία Αυγερινού

Χριστούγεννα η πιο μαγική περίοδος του χρόνου για μικρούς κι μεγάλους. Χιλιάδες παραμύθια έχουν γραφτεί και εικονογραφηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο για τη μαγεία των Χριστουγέννων. Όλα έχουν κάτι να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες και να τους εισάγουν στην πιο παραμυθένια εποχή από όλες.
Από τις Εκδόσεις I Write & ΠΗΓΗ διαλέξαμε και φέτος για εσάς ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά αλλά και βιβλία για ενήλικες για αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Η ευχή ενός έλατου, Κυριακή Κηρυττοπούλου,
Εικονογράφηση Λυδία Χατζημάρκου

Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση για παιδιά ηλικίας από 5 ετών. Ένα βιβλίο με ένα πανέμορφο έλατο που ζεί ψηλά σε έναν λόφο και από κει αγναντεύει το χωριό. Είναι ο Τάκης που μια νύχτα είδε όλο το χωριό να στολίζεται και να λαμποκοπά από υπέροχα λαμπιόνια. Πόσο θα ήθελε να είναι και εκείνος εκεί. Να δει και να μάθει τι ήταν οι γιορτές. Μα το γερόπευκο ο Άκης του είπε να μη ζηλεύει γιατί εκεί είναι το σπίτι τους και αν φύγει από κει, επιστροφή δε θα υπάρχει. Θα χάσει τον τόπο του και… τη ρίζα του. Τι θα συμβεί όταν ο μικρός Χρήστος ανέβει στο βουνό και διαλέξει τον Τάκη; Πως θα αποχωριστεί από τη ρίζα του και πως θα νιώσει όταν βρεθεί στο γιορτινό σπίτι του Χρήστου και εκεί θα αρχίσουν όλοι να τον στολίζουν και να χαίρονται μαζί του; Και μετά; Όταν περάσουν οι γιορτές τι θα απογίνει το μικρό έλατο; Με ποιο τρόπο η ζωή του θα αλλάξει για πάντα;

Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη ιστορία με οικολογικά μηνύματα, που θα μαγέψει τα παιδιά και θα τα μάθει για την αξία του δάσους και των δέντρων και την αγάπη και προσοχή που χρειάζονται από τους ανθρώπους, αλλά θα δουν και κάτι ακόμα. Πρέπει να προσέχουμε τι ευχόμαστε και τι ζητάμε από τη ζωή μας.
Αυτό που ήξερε ο Τάκης ήταν ότι λαχταρούσε να ταξιδέψει για τις µέρες των Χριστουγέννων, «εκεί… όπου τα δέντρα αστράφτουν» όπως έλεγε. Αυτό, όµως, που δεν ήξερε ήταν πως ενώ η επιθυµία του θα γινόταν πραγµατικότητα… η χαρά του, δυστυχώς, δεν θα κρατούσε για πολύ.
Αφού από την επόµενη κιόλας µέρα της παραµονής του στο σπίτι του Χρήστου, που τον φιλοξενούσε… τον περίµεναν µια σειρά από δυσάρεστες εκπλήξεις…
Ένα βιβλίο που µαθαίνει στα παιδιά την αγάπη για τα δέντρα και την αξία της προστασίας τους”

Ο Αϊ-Βασίλης και η Μάγισσα Τιτώ, Φραντζέσκα Βουλάγκα, Εικονογράφηση Λυδία Χατζημάρκου

Ο Δεκέμβρης έφτασε και η μαγική νύχτα που περιμένουν με ανυπομονησία όλα τα παιδιά του κόσμου, για να πάρουν τα δώρα τους, πλησιάζει. Αυτή την περίοδο με τα ξωτικά και τον πιο αγαπημένο Άγιο των παιδιών, αλλά και τη μάγισσα Τιτώ, θα ζήσουν τα παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω.
Τα ξωτικά είναι χαρούμενα και ξεκινούν τις δουλειές τους. Έχουν τόσα πολλά να κάνουν. Μα τότε ξυπνά και η Μάγισσα Τιτώ που φέρνει τον πανικό και θα προσπαθήσει με τα μαγικά της να σκεπάσει με ομίχλη όλο το χωριό για να κρύψει τη μεγάλη γιορτή. Μα τα ξωτικά έχουν τα φαναράκια τους. Η Τιτώ, θέλει να εμποδίσει την κυρά- Βασιλική να φτιάξει τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα της. Τι άλλο θα σκαρφιστεί η Τιτώ για να καταστρέψει τη μαγεία των Χριστουγέννων και τι θα συμβεί τη νύχτα των ευχών; Θα φέρει και πάλι τον πανικό;
Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι με υπέροχη εικονογράφηση που θα κρατήσει συντροφιά στους μικρούς μας αναγνώστες όχι μόνο με την ιστορία του αλλά και με τις υπέροχες συνταγές της κυρά-Βασιλικής που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου και που θα είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να δημιουργήσουν όμορφα γλυκίσματα μαζί με την οικογένεια τους.
Το ηµερολόγιο των ξωτικών δείχνει πρώτη του µηνός. Επιτέλους ήρθε ο µήνας των Χριστουγέννων. Τα ξωτικά φόρεσαν τα µυτερά µποτάκια τους στο δάσος για να πάνε, καυσοξυλάκια κόψανε, τα ρίξανε στη φωτιά, και οι µηχανές των Χριστουγέννων πήρανε µπροστά! Από την άλλη, η πανούργα η µάγισσα Τιτώ, που καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των Χριστουγέννων, µε το µαγικό σκουπόξυλό της, αταξία προκαλεί και κακό χαµό! Η µαγεία των Χριστουγέννων, όµως, καθώς και οι µαγικές λέξεις και η καλή διάθεση των ξωτικών, οι τεράστιες δόσεις αστερόσκονης και χρυσόσκονης, η νύχτα των ευχών, ξόρκια και φίλτρα µαγικά και τέλος η πολύτιµη συµβολή του Αϊ-Βασίλη ανατρέπουν τα σχέδια της µάγισσας Τιτώς!

Τι έκανες στα Χριστούγεννα Μάγισσα Αλαντάλα;
Μαρία Τσοπόκη, Ουρανία Μάρκου,

Εικονογράφηση Λυδία Χατζημάρκου

Παραμονή Χριστουγέννων και μια μαγισσούλα κάνει τα μαγικά της για να εξοντώσει τον Άγιο Βασίλη και να πάρει εκείνη τη θέση του μαζί με την παρέα της. Εκείνη την ώρα, στο εργαστήρι του Άγιου Βασίλη και ενώ τα ξωτικά δουλεύουν με τρελούς ρυθμούς, ο Άγιος Βασίλης ζαλίζεται και πέφτει κάτω. Όταν συνέρχεται δε θυμάται τίποτα, ούτε καν ποιος είναι.
Και τώρα; Ποιος θα μοιράσει όλα αυτά τα δώρα στα παιδιά του κόσμου; Ο χρόνος λιγοστεύει και τα μεσάνυχτα πλησιάζουν. Τι θα συμβεί όταν ο Άγιος Βασίλης βρεθεί στο δάσος και συναντήσει την κοκκινοσκουφίτσα; Και όταν φτάσει σε ένα υπέροχο παλάτι που εκεί βρίσκεται η σταχτοπούτα; Και όταν όλα αυτά τα μάθει η Μάγισσα Αλαντάλα; Τι θα σκεφτεί να κάνει; Τι ψάχνει η χιονάτη και τι θα συμβεί με το κόκκινο μήλο της; Και μετά;

Ένα βιβλίο για παιδιά ηλικίας από 4-6 ετών που μέσα από τις Χριστουγεννιάτικες σελίδες του θα περάσουν με ενεργό ρόλο όλοι εκείνοι οι γνωστοί ήρωες των παραμυθιών που σίγουρα γνωρίζουν. Στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το «Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού» αλλά και το επιτραπέζιο παιχνίδι « Ο Άι Βασίλης στο δάσος»
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα σ’ ένα μακρινό δάσος, αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν. Η μάγισσα Αλαντάλα είναι πολύ προβληματισμένη. Στριφογυρίζει γύρω από το καζάνι της, σκέφτεται, ψάχνει και δοκιμάζει ένα νέο ξόρκι. Η επιθυμία της μία: να πάρει τη θέση του Αϊ-Βασίλη! Την ίδια ώρα, ένα μικρό ατύχημα φέρνει μεγάλες ανατροπές στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη. Μια βόλτα στο δάσος, ίσως τον βοηθήσει… Εκεί συναντά ένα κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα, μια πανέμορφη κοπέλα με γυάλινα γοβάκια και 7 μικρούς νάνους. Είναι η αγάπη όλων τους αρκετή, ώστε να νικήσει τη μάγισσα και να σώσει τα Χριστούγεννα;

Ήμουν έντεκα όταν πέθανα, Πυθαγόρας Κ. Ελευθεριάδης

[…«Δεν θέλω να θυμηθώ». «Δεν θέλεις να επιστρέψεις; Θέλεις να χάσεις την ευκαιρία;» «Όχι, όχι, θέλω… Μην τη δώσετε σε κανέναν άλλον». «Ποιο ήταν το όνομά σου;» «Είναι. Ακόμη είναι. Σοφία». «Τότε πες μου, Σοφία». «Τι να σας πω;» «Τι θυμάσαι απ’ τον θάνατό σου;…]
«Τι θυμάσαι απ’ τον θάνατό σου;» Έτσι ξεκινά η ιστορία της Σοφίας. Και αυτός ήταν και ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ που κυκλοφόρησε το 2020 από τις Εκδόσεις ΠΗΓΗ. Με τον Αχιλλέα ήδη νεκρό. Είναι αυτός που αφηγείται την ζωή του. Μια διαφορετική και παράξενη ιστορία όλη του η ζωή. Η επιστροφή του από τον θάνατο στη ζωή. Για να αλλάξει μόνο μια στιγμή. Για να αλλάξει μόνο μια κίνηση. Ένα Κοινωνικό έργο με μεταφυσικά στοιχεία που διαδραματίζεται σε χρόνους ρεαλιστικούς και παράλληλους. Με ήρωες που ζουν μέσα στον αληθινό δικό τους κόσμο και έναν κόσμο που δεν μπορεί να αποδεχθεί την διαφορετικότητα και την αγάπη που αποπνέει από αυτήν. Αυτή τη φορά ο Πυθαγόρας Κ. Ελευθεριάδης, επανέρχεται με μια νέα ιστορία και με το βασικό ερώτημα, Αν µπορούσες να ζήσεις ξανά και ξανά, έχοντας το ίδιο όνοµα, την ίδια καρδιά, το ίδιο σώµα, θα επέλεγες να ήσουν εσύ; Θα αγαπούσες ξανά µε τον ίδιο τρόπο, τους ίδιους ανθρώπους;

Πόσα θα καταφέρει να αλλάξει τελικά η Σοφία; Τι θα μπορούσε να διασφαλίσει το γεγονός ότι θα αρκούσε να αλλάξει μια στιγμή μόνο και όλα θα ήταν διαφορετικά, αν κατάφερνε να επιστρέψει στη ζωή; Μια ηρωίδα που καίγεται από το παρελθόν της με το ερώτημα να επιμένει μέσα της, αν θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το παρελθόν και την προσωπική της μοίρα. Υπαρξιακά ερωτήματα, που προβληματίζουν και συγκινούν τον αναγνώστη, επανέρχονται στην επιφάνεια και ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.
Το έργο είναι χωρισμένο σε 3 κύρια μέρη με το πρώτο και το τρίτο μέρος να αποτελείται από μόνο ένα κεφάλαιο, ενώ στο 2ο και μεγαλύτερο μέρος εκτείνονται τα υπόλοιπα 55 κεφάλαια. Ένα ξεχωριστό αξιόλογο και καλογραμμένο έργο πρωτοπρόσωπης αφήγησης με ενδιαφέρουσα πλοκή για τον φυλετικό ρατσισμό, την παιδική ηλικία, την παιδική φιλία, την Οικογένεια και την υιοθεσία, την ενδοοικογενειακή βία και το πεπρωμένο.

Ήμουν έντεκα όταν πέθανα. Όταν με σκότωσαν, δηλαδή.
Δεν ξέρω αν µου λείπει η ζωή µου. ∆εν είχα και καµία ευτυχισµένη ζωή, βέβαια. Αλλά ήθελα να έχω γονείς. Σαν όλα τα άλλα κορίτσια. Κι ας µην ήµουν σαν αυτά. Ποτέ δεν µοιάζαµε. Ίσως επειδή κανένα τους δεν σκότωσε τη µαµά του, όπως έκανα εγώ.
Τα παιδιά δεν πρέπει να πεθαίνουν. Ειδικά µε τον τρόπο που σκοτώθηκα εγώ. Τα παιδιά πρέπει να γελάνε, να ζεσταίνονται από σφιχτές αγκαλιές, να τρώνε παγωτό, να διαβάζουν βιβλία και να τα ζουν. Όπως διάβαζα κι εγώ τότε. Κι ας µην τα έζησα. Κι αφού δεν µου έµεινε ζωή, τώρα έχω µόνο την ιστορία της.
Αν µπορούσες να ζήσεις ξανά και ξανά, έχοντας το ίδιο όνοµα, την ίδια καρδιά, το ίδιο σώµα, θα επέλεγες να ήσουν εσύ; Θα αγαπούσες ξανά µε τον ίδιο τρόπο, τους ίδιους ανθρώπους;
Ένα συγκινητικό βιβλίο γεμάτο ανατροπές!

Μακρίνα – Μια αληθινή αγάπη στην Ιωνία, Θεοδώρα Τσορώνη

[ Τον Μάιο του 1919, ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη, που υπάγεται στο τουρκικό κράτος. Όλοι οι εκεί Έλληνες γηγενείς τον υποδέχονται ως απελευθερωτή. Όμως, δεν περιορίζεται στην προστασία των χριστιανών και την εδραίωση της ελληνικής κυριαρχίας στα μικρασιατικά παράλια, αλλά προχωρά στα βάθη της Ανατολίας και πολεμά τους Νεότουρκους του Κεμάλ, τον οποίο εξοπλίζουν Ευρωπαίοι και καθοδηγούν ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι. Ύστερα από τρία χρόνια, ο ελληνικός στρατός θα συντριβεί και οι Νεότουρκοι θα ξεχυθούν στα παράλια, κατασφάζοντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Τότε, συντελούνται φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες και ολοκαυτώματα (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1922)].

Με αυτά τα λόγια προλογίζει το έργο της με τίτλο Μακρίνα – Μια αληθινή αγάπη στην Ιωνία που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΗΓΗ, η συγγραφέας Θεοδώρα Τσορώνη τοποθετώντας το χωροχρονικά στη Σμύρνη του 1922, για να μιλήσει για τις σχέσεις των ανθρώπων όταν η Ιστορία περνάει από τη ζωή τους.

[…Οι χειρότερες σκέψεις επιτίθενται στη λογική της. Βρίσκεται στα πρόθυρα πανικού. Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια… αρχίζει ασυναίσθητα να μουρμουρίζει. Δεν θέλει να σκέπτεται. Βαδίζει λίγα μέτρα ακόμα. Βαδίζει και σιγοψέλνει. Σταματά απότομα. Βουβαίνεται. Αφουγκράζεται. Σαν να της φάνηκε ότι άκουσε κάποιους ήχους. Σαν θόρυβος νερού, που πέφτει από ψηλά και κάτι… ομιλίες. Όχι, όχι! Θόρυβος νερού και… μουσική! Ναι, μουσική! Τώρα μπορεί ν’ ακούσει καθαρά τη μουσική και τα τραγούδια. Σπεύδει προς τα εκεί με αναπτερωμένη ελπίδα. Η βλάστηση, όμως, γίνεται απρόσμενα πυκνή και καλύπτει τεράστιες ρίζες δένδρων και κοφτερές πέτρες. Μέσα στο σκοτάδι δεν μπορεί να διακρίνει τον τόπο καλά και συχνά παραπατάει. Ένας δυνατός πόνος σουβλίζει το δεξί της πόδι. Συνεχίζει να βαδίζει καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια. Ούτε βλέπει πού πατεί. Άξαφνα, το έδαφος υποχωρεί. Για μια στιγμή, αιωρείται στο κενό κι έπειτα κατακρημνίζεται. Μια στριγκιά πανικού και απόγνωσης αντηχεί μέσα στη νυχτερινή γαλήνη…]

H Mακρίνα και ο Κωσταντής θα ερωτευτούν μα ο πόλεμος ξεκινά και ο θάνατος πλησιάζει. Πόσο δύσκολο θα είναι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας και να βγουν αλώβητοι μέσα από αυτό; Πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το ατομικό και συλλογικό τραύμα και τι θα μείνει από τον έρωτα, την αγωνία και την ανάγκη για επιβίωση μέσα στα αιματοβαμμένα γεγονότα του 1922;

Χωρισμένο σε 40 κεφάλαια με πλούσιους και αληθοφανείς διαλόγους γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Ένα καλογραμμένο ιστορικο-κοινωνικό μυθιστόρημα για τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων που ξεκινά πριν από τη μικρασιατική καταστροφή και συνεχίζει μέχρι και την τραγική αυτή σελίδα της ιστορίας που η συγγραφέας καταφέρνει να περιγράψει με έναν μοναδικό ζωντανό και γλαφυρό τρόπο μέσα από τη ζωή των ηρώων της και την ανάγκη τους να ζήσουν σε έναν αιώνα που φλέγεται. Ένα βιβλίο γραμμένο για τα γεγονότα της Σμύρνης που 101 χρόνια μετά επιμένουν να συγκινούν αναγνωστικά που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Απρίλιος 1922. Η Μακρίνα, µια κοπέλα από τη Σµύρνη, βρίσκει καταφύγιο στο σπιτάκι ενός υδρόµυλου. Εκεί, ο Κωσταντής θα τη βοηθήσει να αντιµετωπίσει τις δυσκολίες. Οι δυο νέοι ερωτεύονται. Αληθινά. Όµως, ο πόλεµος κι ο θάνατος πλησιάζουν. Θα προλάβουν να γλυτώσουν οι ίδιοι και οι δικοί τους άνθρωποι από την ολέθρια συµφορά που έρχεται; Τι τους επιφυλάσσουν, άραγε, οι µέρες που ξηµερώνουν; Ο Κωσταντής δεν εννοεί να περιµένει το µοιραίο. Η περιπέτεια αρχίζει.
Η ιστορία αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.