«Ο Αλέξανδρος Κοντορής είναι ένας τριανταπεντάχρονος συλλέκτης έργων τέχνης και επιχειρηματίας που έχει από καιρό απολέσει το αίσθημα της πλήρους ικανοποίησης σε οτιδήποτε κι αν κάνει. Έτσι αποζητά, χωρίς να το γνωρίζει και ο ίδιος, την απόλυτη εμπειρία που θα γεμίσει την ψυχή και το πνεύμα του ικανοποιώντας την άσβεστη δίψα του.
Η ευκαιρία θα του δοθεί όταν, μαζί με την έμπιστη βοηθό του, επισκέπτεται την Αθήνα για επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στο διάστημα των δέκα ημερών που μένει τελικά στην πρωτεύουσα, μια σειρά από διαδοχικά και ανατρεπτικά γεγονότα τον μπλέκει σε διάφορες, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους ιστορίες που θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή του.
Όλα ξεκινούν με μία συνάντηση με την μέχρι τότε άγνωστη σε αυτόν, χήρα, του διάσημου, Έλληνα, ζωγράφου Βασίλη Σκουλά. Ο ξαφνικός θάνατός της, η διαθήκη που τον αφήνει μοναδικό κληρονόμο, ένας πίνακας που από την αρχή τραβάει την προσοχή του και που όπως θα φανεί κρύβει μυστικά ζωής και θανάτου, η αναπάντεχη γνωριμία του με έναν ζητιάνο, η αληθινή ιστορία του πλέον διάσημου πίνακα στην ιστορία, ο έρωτας αλλά και ο θάνατος, αποτελούν την αρχή ενός ιστού που υφαίνεται γύρω του και τον παγιδεύει, άθελά του, σε μια ιστορία βιομηχανικής κατασκοπείας που φθάνει μέχρι την παγωμένη Μόσχα και τις ραδιουργίες μιας πανούργας και άπληστης γυναίκας».
Διαβάζοντας το παραπάνω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου είσαι ήδη ένα βήμα πιο κοντά στο να το ανοίξεις βιαστικά για να ανακαλύψεις όσα όλα μπορεί τελικά να κρύβει μία απλή επίσκεψη στην αγαπημένη πόλη του πρωταγωνιστή.
Συνήθως όταν πρόκειται για το «πρωτότοκο» βιβλίο ενός συγγραφέα, είμαστε όλοι λίγο διστακτικοί, ίσως και «περίεργοι» θα έλεγα… Και είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Θοδωρή Θεοδωρόπουλου με εξέπληξε ιδιαιτέρως. Γνωρίζοντάς τον προσωπικά κι έχοντας ήδη κατά νου ότι πρόκειται για επιχειρηματία που αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο «δρόμο» στην πορεία του και να ακολουθήσει το όνειρό του, αυτό της συγγραφής, οφείλω να ομολογήσει ότι η απόφασή του αυτή ήταν απόλυτα δικαιολογημένη.
Όντας αρκετά απαιτητική από τα βιβλία που πιάνω στα χέρια μου και θέλοντας να υπάρχει αυτός ο μοναδικός συνδυασμός κατά τον οποίο ο συγγραφέας σου προσφέρει ξεκάθαρες εικόνες μέσα από την αφήγησή του αλλά παράλληλα σου επιτρέπει να δημιουργήσεις τις δικές σου, «Ο Καμβάς της Τρέλας» ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ένας ξεκάθαρος και καθημερινός αλλά παράλληλα «όμορφος» και πιο «λογοτεχνικός» τρόπος γραφής γεμάτος εικόνες και συναισθήματα σε ταξιδεύουν σε άγνωστα ίσως μονοπάτια.
Οι εμμονές και τα πάθη του Αλέξανδρου, η αγάπη του για την τέχνη, από τη στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας, τη δημιουργία έως και τη στιγμή της απόκτησης από κάποιον λάτρη του τελικού αποτελέσματος, οι απίστευτες ανατροπές που δεν αφήνουν τον αναγνώστη λεπτό αδιάφορο αλλά και ένα τέλος που καθηλώνει. Αναφορές σε έργα τέχνης, σε διάφορες πόλεις, χώρες και πολιτισμούς, σε ζητιάνους και αριστοκράτες, σε δρόμους της Πλάκας μέχρι αυτούς της Ρωσίας, μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία θεμάτων η οποία δεν επιτρέπει λεπτό στον αναγνώστη να χάσει το ενδιαφέρον του.
Μία αναπάντεχη συνάντηση, ένας πίνακας που κρύβει τις ιστορίες και τις ζωές πολλών ανθρώπων, ένας έρωτας που φαντάζει «αταίριαστος», η «συνάντηση» του πλούτου με την εξαθλίωση, η ανατροπή και ο θάνατος εκεί που δεν το περιμένεις, η «αναγέννηση» ενός ανθρώπου που έχει πάψει να αισθάνεται αλλά και να προκαλεί συναισθήματα, οι ανασφάλειες, οι φόβοι και τα πάθη όλων των ηλικιών και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν μία απροσδόκητα «εθιστική» πλοκή η οποία δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Η έλλειψη της υπερβολής στο λόγο αλλά η αστείρευτη πηγή συναισθημάτων θα σε επιβραβεύσουν για την επιλογή σου.
Ένα βιβλίο για λάτρεις της τέχνης, της ιστορίας, της περιπέτειας, του αστυνομικού, του ρομαντικού ή και του μυθιστορήματος μυστηρίου, ο Καμβάς της Τρέλας σίγουρα θα μπει στη λίστα αγαπημένων βιβλίων πολλών τύπων αναγνωστών.
Χρησιμοποιούμε cookies για την παροχή των υπηρεσιών και την ανάλυση της επισκεψιμότητας της σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.ΕντάξειΌροι Χρήσης
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.