Για την ιστορία της Ελλάδας, υπάρχει μια πληθώρα βιβλίων, μια πληθώρα συγγραμμάτων που όλα λίγο πολύ συνάδουν μεταξύ τους, μιας και η κατηγόρια είναι τέτοια που δύσκολα κάτι μπορεί να παρεκκλίνει.
Οι εκδόσεις Πατάκη, έχουν δημιουργήσει τη σειρά βιβλίων «μικρή ιστορία» η οποία φιλοξενεί τις ιστορίες πολλών χωρών και όχι μόνο.
Στο βιβλίο που δημιούργησε ο Άγγλος συγγραφέας, έχει συμπεριλάβει στις σελίδες του της ιστορία της χώρας μας από την εποχή του Ομήρου, κάνοντας στάση στα κυριότερα κομμάτια και φτάνει μέχρι το σήμερα.
Αναφορικά θα διαβάσουμε για τους Περσικούς πολέμους, τον Πελοποννησιακό πόλεμο, για τον Μέγα Αλέξανδρο, για τους Ρωμαίους, τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και τη Στάση του Νίκα, τους βαρβάρους, για την Οθωμανική αυτοκρατορία, τους Φαναριώτες, την επανάσταση του 1821, για το κεφάλαιο Καποδίστριας, για τη «μεγάλη ιδέα», για τον ιερό λόχο, τους Νεότουρκους, για το Κυπριακό, τη Χούντα, τις πολιτικές αναταραχές, την κρίση και πολλά ακόμη γεγονότα που στιγμάτισαν τις σελίδες τις ιστορίας μας.
Σχίσματα, σταυροφορίες, σφαγές, επιδημίες, μάχες, πτώσεις, οικονομικές δυσχέρειες, φιλέλληνες, επαναστάσεις, εξεγέρσεις, εμφύλιοι πόλεμοι, στόχοι, κόμματα, εκλογές, ενώσεις, διχασμοί, καταστροφές, βασιλιάδες, γενοκτονίες, πρόσφυγες, αλήθειες και ψέματα. Πολλά θα διαβάσουμε, πολλά θα μάθουμε, πολλά θα θυμηθούμε. Γιατί η ιστορία μπορεί να διδαχτεί, αλλά ο καλύτερος τρόπος εκμάθησής της είναι η τριβή και η εμβάθυνση μέσα από βιβλία όπως αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα.
Πρόκειται για ένα αρκετά αξιόλογο σύγγραμμα, με πλούσια εικονογράφηση, με σύντομα κείμενα, με χάρτες, με παραθέσεις προσωπικοτήτων, με ρήσεις και πολλές επεξηγήσεις, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του για μένα, ήταν η γραφή του. Μια γραφή γάργαρη, εύκολη που δίνει το έναυσμα στον αναγνώστη να κατανοήσει εύκολα τα όσα διαβάζει, χωρίς να κουράζεται ή να δυσανασχετεί σε θέματα κατανόησης.
Ξεχώρισα το κεφάλαιο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, το κομμάτι που κάνει αναφορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και εκείνο για την Ελληνική διπλωματία.
Χρόνια οδυνηρά, χρόνια ολέθρια, χρόνια άνθισης, χρόνια ανοικοδόμησης, χρόνια αλλαγών, χρόνια παρακμής και χρόνια αξέχαστων καταστροφών. Όλα ανήκουν στην Ελληνική Ιστορία, μια πλούσια ιστορία που μας χαρακτηρίζει, μια ιστορία που γράφτηκε άλλοτε με αίμα και άλλοτε με δόξα, μια ιστορία που μας ακολουθεί, μια ιστορία πάνω στην οποία πατάμε για να συνεχίσουμε.
Ο Βενιζέλος, ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων, ο Πολύβιος, ο Παπανδρέου, η Μπουμπουλίνα, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Σεφέρης, η Μερκούρη, ο Κυριακίδης, αλλά και ο Πλάτωνας με τον Αριστοτέλη, έχουν ξεχωριστή θέση στο βιβλίο, όπως και τόσες άλλες προσωπικότητες που κατέχουν μια θέση στο κάδρο της ελληνικής ιστορίας, θα μας απασχολήσουν κατά την ανάγνωση, τοποθετώντας το δικό τους λιθαράκι στα χνάρια της.
Ο Άγγλος συγγραφέας James Heneage γεννήθηκε το 1957. Είναι συνιδρυτής της γνωστής βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ottakar’s και ο εμπνευστής του Chalke Valley History Festival, του πιο μεγάλου φεστιβάλ Ιστορίας στην Αγγλία. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα έργα του: η μυθιστορηματική «Τριλογία του Μυστρά» (Τα τείχη του Βυζαντίου, 2015, Ο πύργος της Σαμαρκάνδης, 2016, Το λιοντάρι του Μυστρά, 2018), Η πιο μικρή ιστορία της Ελλάδας (2023). O James Heneage ζει, με τη σύζυγό του Charlotte, στη Δυτική Αγγλία και στην Καρδαμύλη.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.