ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ – ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Η ρεαλιστική περιπέτεια που εξιστορείται στις σελίδες του μυθιστορήματος με τις κοινωνικές και ιστορικές προεκτάσεις αδικείται από τον τίτλο, που παραπέμπει σε ένα ‘εύπεπτο” βιβλίο με κάποια ελαφρότητα, ίσως, στην υπόθεση. Αντιθέτως, η Αικατερίνη Μαυρίδου- Λιβάνη, μόνιμη κάτοικος Ν.Υόρκης, δημοσιογράφος με εμπειρία στον έντυπο τύπο της Αμερικής και με αξιόλογο συγγραφικό έργο στο ενεργητικό της, έχει συγγράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο μετά από μία μεθοδευμένη έρευνα και αναζήτηση στοιχείων για την ταραγμένη περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν όπου ταξιδεύει ο βασικός της ήρωας.

Η κεντρική ιδέα που τροφοδοτεί με έμπνευση την συγγραφέα είναι ένα πραγματικό γεγονός. Είναι η αληθινή ιστορία ενός νέου ατόμου, γόνου γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογενείας του εξωτερικού, ο οποίος εντελώς αναπάντεχα εγκαταλείπει την κοσμική ζωή για να στρατολογηθεί με τους Ισλαμιστές του Αφγανιστάν, μία είδηση που απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πριν κάποια χρόνια.

Η συγγραφέας κινεί τους πρωταγωνιστές του βιβλίου της ανάμεσα στο Λονδίνο, την Αθήνα και το Αφγανιστάν, και δευτερευόντως στην Ύδρα, και τους εντάσσει χρονικά στο περιβάλλον του τέλους του 20ου και αρχών του 21ου αιώνα.

Ο κορμός της υπόθεσης είναι ένα πρόσωπο, ο οποίος είναι ο πρωτότοκος γιος μιας διακεκριμένης ελληνικής εφοπλιστικής οικογενείας του Λονδίνου με σπουδές στο περίφημο Κολλέγιο του Ήτον. Ένα οικογενειακό μυστικό που αποκαλύπτει, τον απογοητεύει και τον αναστατώνει βαθιά. Παρασύρεται από το ανεξέλεγκτο θυμικό του που ενεργοποιεί το κέντρο λήψεως αποφάσεων και κάνει την υπέρβαση. Ο άλλοτε λογικός, συγκροτημένος και σοβαρός χαρακτήρας του αποδομείται, απαρνείται την μέχρι τώρα όμορφα “καλουπωμένη” ζωή του και, με το πρόσχημα της άσκησης του επαγγέλματος που έχει σπουδάσει, αναχωρεί για το Αφγανιστάν. Στρατολογείται και αναλαμβάνει επικίνδυνες αποστολές με άλλη εμφάνιση και άλλο όνομα και, ηθελημένα ή αθέλητα, αφοσίωση στο Κισμέτ.

Οι Ρώσοι εισβολείς, πριν χρόνια, στοχεύουν να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα και βρίσκονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο μέρος του αφγανικού λαού, οι οποίοι ως στρατιώτες του Θεού – μουζαχεντίν -είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να εκτελέσουν οι ίδιοι τους νόμους του θεού τους. Το θρησκευτικό αυτό αίσθημα των μουζαχεντίν είναι το δυνατότερο όπλο τους απέναντι στους εισβολείς που καταλήγουν δέσμιοι ενός ατελέσφορου πολέμου.

Οι αλυσιδωτές καταστάσεις οδηγούν σε σοκαριστικά περιστατικά και σε πέρα από κάθε λογική φρικαλεότητες.

Στη Δύση εμφανίζεται ένα κίνημα νέων, κυρίως φοιτητών δυτικών πανεπιστημίων, υποστήριξης του Αφγανικού λαού, που δηλώνουν πλήρη αφοσίωση στο θεό τους και γίνονται πρόθυμοι μάρτυρες του Αλλάχ.

Στη Σαουδική Αραβία, ο εκατομμυριούχος Οσάμα Μοχάμαντ Λουάντ Μπίν Λάντεν είναι στην αρχή ευνοούμενος των Αμερικανών και στη συνέχεια ο εφιάλτης τους. Η δύναμη και το κύρος που αποκτά τον κάνει να αυτοχρηστεί “εμίρης”, δηλαδή αρχηγός. Οι μουζαχεντίν ενισχύονται με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν και στρατολογούνται σε μία έκταση από την παλιά Μεσοποταμία μέχρι το Πακιστάν αφοσιωμένοι στη σαρία μέχρι θανάτου. Τα πνεύματα οξύνονται και η αγριότητα παίρνει διαστάσεις τρομακτικές.

➖” Σκοτώστε μέχρι να ελευθερώσουμε τον τόπο. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας, εχθρός του Αλλάχ, εχθρός του Ισλάμ. Αλλάχου άκμπαρ“.

Η εμπεριστατωμένη ιστοριογράφηση με τον δομημένο λόγο εκπλήσσει θετικά τον αναγνώστη που συναντά με τις λέξεις την ιστορία χωρίς να διαβάζει ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Στις σελίδες του βιβλίου θίγονται θέματα κοινωνικά με τους δεσμούς της οικογενείας να είναι άρρηκτοι. Ζητήματα συναισθηματικής ευαισθησίας οδηγούν σε σκοτεινές ατραπούς του μυαλού, όταν αδυνατεί να τα διαχειριστεί η λογική.

Τα έθιμα και οι συνήθειες της Ανατολής βρίσκονται σε ένα αγεφύρωτο χάσμα όσον αφορά τις αντιλήψεις με τη Δύση και ανάμεσα τους ο χαρακτήρας του ανθρώπου που μεταμορφώνεται εξ αιτίας μιας ανοίκειας συνθήκης.

Το εμπόριο των ναρκωτικών και όπλων ευνοεί τα παντός είδους συμφέροντα και τέλος το ιερό βιβλίο – το Κοράνι- θεωρείται ότι περιέχει αλάνθαστες αλήθειες από εκατομμύρια ανθρώπους που το ακολουθούν πιστά και γίνονται μάρτυρες.

➖”Οι μέθοδοι των ανθρώπων του χρήματος και του κέρδους παραμένουν οι ίδιες και επιδιώκουν πάντοτε το ίδιο αποτέλεσμα