Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Ο βασιλιάς Φλωρέντιος, είναι πολύ ξεχωριστός. Είναι ένας βασιλιάς που δεν του αρέσει ο πόλεμος. Είναι ένας βασιλιάς που δεν θέλει να κατακτά και να καταπατά εδάφη και σε αντίθεση με τους άλλους βασιλιάδες, στο βασίλειό του δεν υπάρχει στρατός.
Έχει άλλα ενδιαφέροντα. Του αρέσει να κοιμάται, του αρέσει να κάνει βόλτες και να ξαπλώνει στα λιβάδια απολαμβάνοντας όλα όσα βλέπει.
Παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται από τους συμβούλους του, ο Φλωρέντιος δεν άλλαζε γνώμη.

Όχι στον πόλεμο, όχι στον στρατό, όχι στις κατακτήσεις!

Ώσπου μια μέρα, ήρθαν έτσι τα πράγματα που αναγκάστηκε να πάει να πολεμήσει. Στρατιώτες του έγιναν όσοι το επιθυμούσαν και όλοι μαζί ξεκίνησαν για άγνωστες περιπέτειες.
Όμως όσο προσχωρούσαν σε ξένα μέρη, οι στρατιώτες του όλο και μειώνονταν γιατί σε κάθε μέρος που συναντούσαν στο διάβα τους έμενε και κάποιος, έως ότου ο Φλωρέντιος έμεινε μόνος του να χαζεύει έναν υπέροχο θεϊκό ουρανό.
Συνάντησε έναν βασιλιά, συνομίλησε μαζί του και όταν επέστρεψε πίσω στην πατρίδα του, ήταν σοφότερος. Κάτι είχε αποκομίσει, κάτι είχε κερδίσει από αυτό το ταξίδι και σίγουρα είχε δικαιωθεί για την απόφασή του να μη συμμετάσχει στον πόλεμο.

Τα παιδιά μέσα από το εύστοχο παραμύθι, θα μάθουν την αξία της ειρήνης, τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου και θα αγαπήσουν τον βασιλιά Φλωρέντιο για τις επιλογές του. Το παραμύθι είναι μια ευκαιρία για περεταίρω συζήτηση, μια ευκαιρία για να μιλήσετε με τα παιδιά και να τους εξηγήσετε τι σημαίνει πόλεμος, μιας ευκαιρία να μάθουν να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, μια ευκαιρία να αγαπήσουν την ειρήνη και τα οφέλη της, μια ευκαιρία να εναντιωθούν στους πολέμους και τους κατακτητές.

Για παιδιά από 3 ετών και άνω.

Εικονογράφηση: Sandro Natalini
Και μετάφραση: Νίκος Κ. Καρράς

Ο Η Lucia Giustini εργάζεται ως παιδαγωγός και κουκλοπαίκτης στη Μπολόνια. Το 2003 ίδρυσε την Ένωση καλλιτεχνών Millemagichestorie, που ασχολείται με το παιδικό θέατρο και δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάγνωση με παραστάσεις σε βιβλιοθήκες, θέατρα και σχολεία.
Διευθύνει επίσης εργαστήρια κινηματογράφου και είναι ιδρύτρια της εταιρείας Teatrino dell’Armadio.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώσση.