Πρόκειται για το 2ο escape book του La casa de papel – Η ακαδημία, (το πρώτο ήταν το ημερολόγιο του καθηγητή), βασισμένο στην τηλεοπτική σειρά θρίλερ παραγωγής 2017-2021 του ισπανικού σταθμού Antena 3 και αργότερα του Netflix, όπου η διασημότερη συμμορία ληστών στην Ισπανία, αναζητώντας το νέο της μέλος, θα δημοσιεύσει μια αγγελία η οποία θα επιφέρει σωρεία αντιδράσεων.

Επιλαχόντες για τη θέση του νέου μέλους θα είναι εννέα φιναλίστ, άνθρωποι άκρως διαφορετικοί μεταξύ τους, με εξαίρεση ένα χαρακτηριστικό, όμοιο για όλους. Είναι και οι εννέα, άνθρωποι γεμάτοι πάθη.

Η Νείλος, η Μισισιπής, ο Ορινόκο, η Ευφράτης, ο Μίνιο, η Βόλγας, η Αμαζόνιος, ο Δούναβης και ο Γάγγης, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε εννέα δοκιμασίες, όπου από κάθε μία, θα συνεχίζουν με έναν λιγότερο.

Το βιβλίο, διαθέτει πέρα από μια πρόκληση, ένα παιχνίδι στρατηγικής γεμάτο αδρεναλίνη και παρατεταμένη αγωνία, τα απαραίτητα αντικείμενα της συμμορίας για να πειραματίζεται κάθε φορά και ο αναγνώστης καλείται να λύσει τους γρίφους και να βγει αλώβητος από τον κάθε κύβο, συμπορευόμενος με του υπόλοιπους παίχτες που κατάφεραν να προχωρήσουν.

Ανάμεσα στους εννιά που διακαώς επιθυμούν να αποτελέσουν κομμάτι της συμμορίας, συναντάμε ποικίλες μορφές ανθρώπων. Μια κοκκινομάλλα με πίστη και έντονη κοινωνικότητα, η οποία διαθέτει φωτογραφική μνήμη, αλλά χωρίς φίλους και χωρίς μόρφωση, έγινε μάρτυρας μιας τραυματικής εμπειρίας όπου οδηγώντας στο παρελθόν αυτοκίνητο, προκάλεσε τροχαίο ατύχημα στο οποίο χάθηκε ο αδερφός της.

Ένας άνδρας, διαθέτοντας μια δυσμορφία, μεγάλωσε σε οικοτροφείο και κακοποιήθηκε από μεγαλύτερους του γεμίζοντας τη ψυχή του μίσος για εκδίκηση.

Κάποιοι έχουν καλή μνήμη, είναι απλοί και ειλικρινείς μεταξύ των άλλων, άλλοι παλεύουν με τις αναμνήσεις τους, δεν έχουν στον έξω κόσμο κανέναν να τους περιμένει και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεχωρίσουν.

Τα ναρκωτικά, τα εφήμερα χρήματα από κέρδος σε τηλεπαιχνίδι, η απομόνωση σε μοναστήρι και η ανείπωτη κακοποίηση ενός πατέρα, είναι πάθη που βαραίνουν έναν ακόμα εκκολαπτόμενο μέλος της συμμορίας.

Μια γυναίκα που επιθυμεί να ανήκει σε σύνολο, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλους, θεωρεί τον εαυτό της ψυχοπαθή μιας και έμεινε αλώβητη παρακολουθώντας τον άντρα της που αβοήθητος οδηγούνταν σε φριχτό θάνατο.

Ποιος θα επιβιώσει; Ποιος είναι ο μυστικός πράκτορας ανάμεσά τους; Ποια είναι η έγκυος και τι θα αποφασίσει να κάνει με το μωρό που κουβαλά στα σπλάχνα της; Ποιος έχει μαύρα νύχια άψογα επιμελημένα, ποιος είναι ο επαγγελματίας κλέφτης και στο παρελθόν έχει κάνει φυλακή; Ποιος έχει χρυσά δόντια; Ποια από την ηλικία των πέντε ετών ηθελημένα αρνείται να μιλήσει; Ποιος τελικά είναι ο λόγος που θέλουν να φτάσουν στο τέλος των διαδικασιών, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να μπουν στην ακαδημία;

Για καθέναν, ο λόγος είναι ξεχωριστός, βάσιμος και παρόλα τις μάσκες που φορούν και θέλουν να δείχνουν απρόσωποι, οι λόγοι τους ξεχειλίζουν από συναισθηματικό φορτίο.

Γρίφοι, ένταση και ένα τέλος που προδιαγράφεται, με ή χωρίς εμάς, οδηγεί στο τέλος του παιχνιδιού.

Η φράση που απομονώνω από το βιβλίο για να τη μοιραστώ μαζί σας είναι η ακόλουθη:

Μερικές φορές, όταν κρυβόμαστε είμαστε πιο αληθινοί απ΄ ότι όταν κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.