Η μεγάλη ξαδέλφη, Λάουρα Γκοστ (Ισπανία)

Η Ρόσα είναι μόλις δώδεκα χρονών όταν η μεγάλη της ξαδέλφη, η Τίνα, μένει ορφανή και υποχρεώνεται να μοιραστεί το δωμάτιο μαζί της. Έπειτα από την εσπευσμένη μετακόμιση, δεν αργεί να αντιληφθεί πως η ξαδέλφη της αντιπροσωπεύει καθετί που η ίδια απεχθάνεται, και αυτό γιατί είναι ένα κορίτσι ανεύθυνο, αχάριστο και αγενές.

Όμως, σιγά σιγά, θα αρχίσει να βλέπει πως πίσω από αυτά που την απομακρύνουν κρύβεται κάτι που επιθυμεί σφοδρά για τον εαυτό της: να γίνει μια κοπέλα εξωστρεφής, ελκυστική και σέξι, ικανή να αναστατώσει την καθημερινότητα του χωριού στο οποίο ζει.

Η μεγάλη ξαδέλφη μιλά για τη μεταστροφή του κοριτσιού σε γυναίκα, για τους διαφορετικούς τρόπους που μπορείς να βιώσεις την εφηβεία, την επιθυμία να μεγαλώσεις, και ταυτόχρονα για τον φόβο να πάψεις να είσαι παιδί.

Κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα, Λίνα Μαρία Πάρα (Κολομβία)

Τα διηγήματα της Λίνα Μαρία Πάρα δίνουν την αίσθηση ότι εγγίζουν ιδιαίτερα τον δικό μας κόσμο, εκείνο των υπέροχων αποκαλύψεων, των οδυνηρών τραγωδιών και των αναμνήσεων που έχουμε ζήσει. Αυτή η εγγύτητα όμως αποφεύγει τη σύγκριση. Κάθε ιστορία είναι αρκετά πυκνή ώστε να ξεδιπλώνει το απλό επεισόδιο και να εκτείνει την πλοκή της μέχρι τις ρωγμές που μας μεταφέρουν σε απίθανα βάθη και τόπους.

Αυτή η τρυφερή συλλογή διηγημάτων ξεφεύγει από το πλαίσιό της, αναπηδά στον χρόνο, είναι αντανάκλαση, αλλά έχει και φυσική υπόσταση. Μας χαϊδεύει, μας αρρωσταίνει, μας σκοτώνει· μας κάνει να φοβόμαστε, να χαιρόμαστε, να κλάψουμε. Είναι ένα πλήρες, ρυθμικό και κομψό λογοτεχνικό κείμενο μιας πραγματικά ταλαντούχας αφηγήτριας.

Μπαλαρίνα, Μπαλαρίνα, Μάρκο Σόσιτς (Σλοβενία)

Η Μπαλαρίνα είναι δεκαπέντε ετών. Ζει με τη μητέρα της, τον πατέρα της και τον αδερφό της σε ένα μικρό χωριό. Λατρεύει να κοιτάζει την καστανιά της πίσω αυλής τους γιατί στα κλαδιά της κοιμούνται πουλιά. Της αρέσει να τραγουδάει και είναι πολύ χαρούμενη όταν την επισκέπτεται ο φίλος της, ο Ιβάν. Αλλά μερικές φορές σπάει πιάτα και ποτήρια. Και κάθε πρωί «βρέχει» το κρεβάτι της. Η Μπαλαρίνα είναι διαφορετική από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της.

Η νουβέλα Μπαλαρίνα, Μπαλαρίνα διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο τεράστιων βημάτων και εξελίξεων για την ανθρωπότητα. Αλλά για την Μπαλαρίνα, που οφείλει το παρατσούκλι της στη συνήθεια να στέκεται στις μύτες των ποδιών της όταν αγχώνεται, οι σχέσεις μεταξύ των οικείων της προσώπων, το φως της ημέρας και το σκοτάδι της νύχτας, οι αλλαγές των εποχών και τα όνειρά της είναι πολύ πιο σημαντικά από τα νέα για τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στο φεγγάρι ή για τον πόλεμο του Βιετνάμ που έχει ξεκινήσει.

Η Μπαλαρίνα, Μπαλαρίνα επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα σλοβένικα βιβλία λογοτεχνίας μετά το 1989, και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «100 Σλαβικά Βιβλία». Τιμήθηκε με το Βραβείο Vstajenje και περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Kresnik το 1998 που πρωτοκυκλοφόρησε.