Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη
Πριν ξεκινήσω την παρουσίαση του βιβλίου, θέλω να αναφερθώ στη σειρά Ελληνικά και να συγχαρώ τις εκδόσεις Παπαδόπουλος για την πρωτοβουλία τους να γνωρίσουν στα σημερινά παιδιά, διασκευές έργων των κλασικών Ελλήνων συγγραφέων. Σήμερα επέλεξα να σας παρουσιάσω ένα έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα και είμαι βέβαιη ότι θα το λατρέψετε, όπως τόσα και τόσα παιδιά πριν από εσάς, όπως κάποτε και οι γονείς σας.
Η επιμελημένη εικονογράφηση που συνοδεύει τα κείμενα οδηγούν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, σε ένα βιβλίο άξιο επαίνου και σχολιασμού.
Η ιστορία αναφέρεται σε έναν νέο, που πιστέψτε με δεν έχει καμία σημασία το όνομά του. Αυτό που εκπέμπει είναι η αγάπη του για τη θάλασσα, ο άρρηκτος δεσμός του μαζί της και η παρακμή που νιώθει ψυχικά και σωματικά όταν είναι μακριά της.
Ο νέος λοιπόν της ιστορίας μας, είναι κομμάτι μιας οικογένειας που πάλευε με τα κύματα. Μιας οικογένειας που παρά τις συμβουλές της να απομακρυνθεί από τη θάλασσα και να ζήσει αποκομμένος, εκείνος, δίχως να το καταλάβει βρέθηκε ναυτικός στο καράβι του θείου του και καπετάνιου Καλιγέρη.
Έζησε τον σίφουνα, το θεριό της φύσης, δούλεψε σκληρά μα γρήγορα και απρόσμενα αποφάσισε να την παρατήσει. Την άφησε πίσω του και επέλεξε να γίνει στεριανός, να νοικοκυρευτεί στο πλάι της Μαριώς και να ζήσει μια ζωή που δεν είχε φανταστεί.
Όμως η αύρα, η έγνοια και η θύμηση της θάλασσας τον ταλάνιζαν, δεν τον άφηναν σε ηρεμία. Πλανεύτρα η θάλασσα και του είχε πάρει τα μυαλά. Όσο κι αν ζούσε στη στεριά, εκείνος ποθούσε να μπαρκάρει, ποθούσε να γίνει κομμάτι της, ποθούσε να λυτρωθεί.
Όσο κι αν πάσχιζε στο πλάι του η Μαριώ να τον κρατήσει κοντά της, εκείνος ταξίδευε αλλού, μακριά από χωράφια και χώματα, μακριά από σπιτικά και ζεστά φαγητά.
Έτσι κι έγινε. Μπάρκαρε μια μέρα απρόσμενα. Η θάλασσα τον καλούσε κοντά της. Τον φώναζε άλλοτε γλυκά και άλλοτε επιτακτικά. Ο νέος της ιστορίας μας δεν άντεξε άλλο. Αψήφησε τον κίνδυνο που ελλοχεύει μέσα της και ακολούθησε για μια ακόμη φορά την καρδιά του.
Στο νησί, η Μαριώ τον περιμένει, μα τούτος εδώ είναι φτιαγμένος από κύμα και αρμύρα, είναι παιδί της θάλασσας…
Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία ξέχειλη συναισθήματα, μια ιστορία που σχολιάζει τα θέλω μας και τις εσωτερικές μας ανάγκες, μια ιστορία που μας διδάσκει ότι πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρά μας, να πασχίζουμε για αυτά γιατί μονάχα έτσι θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.
Όσο βαθιά κι αν θάβεις το σποράκι των ονείρων σου, εκείνο θα υπομένει και την κατάλληλη στιγμή θα ανθίσει. Θα βρει τη δύναμη, θα βγει στο φως και θα θεριέψει.
Μην παραμελείτε τα όνειρά σας. Μην καταπατάτε τα θέλω σας. Αγκαλιάστε τα και αγάπη, εργαστείτε για να τα πετύχετε και τότε θα είστε απόλυτα ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με τις επιλογές σας.
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Όλοι μου το λέγαν και το ξαναλέγανε: Μακριά, παιδί μου, από τη θάλασσα!
Δεν τους άκουσα. Η θάλασσα με ήθελε κοντά της. Μπαρκάρισα, λοιπόν, με το πλοίο του θείου μου, του καπετάν Καλιγέρη, και γύρισα τον κόσμο όλο. Μετά ερωτεύτηκα τη Μαριώ και γύρισα πίσω, στη στεριά. Όμως η θάλασσα δεν με αφήνει ήσυχο. Με καλεί να πάω ξανά κοντά της…
Η σειρά Τα Ελληνικά περιλαμβάνει διασκευές κλασικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας, σε εικονογραφήσεις σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, και αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διαχρονικά κείμενα της πολιτισμικής μας παράδοσης.
Απόδοση: Κώστας Πούλος
Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής
Ο Αχιλλέας Ραζής γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1975. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων τις τρεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Art-Athina. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση στη Λευκωσία. Τον Νοέμβριο του 2014 επιμελήθηκε και συνδιοργάνωσε τη θεματική έκθεση «Στο Υπόγειο Νησί του: 18 Εικαστικοί για τον Διονύση Σαββόπουλο», που έλαβε χώρα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Από το 2016 ασχολείται και με την εικονογράφηση βιβλίων. Εικονογράφησε το βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη Μελάκ, μόνος, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2017 και το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου της χρονιάς του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Με τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεργάστηκε για πρώτη φορά στο επίσης βραβευμένο βιβλίο της Κατερίνας Σχινά Ιστορίες Για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 Μοναδικές Ελληνίδες. Και τα δύο βιβλία συμπεριλήφθηκαν στους καταλόγους White Ravens της Διεθνούς Παιδικής και Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.
Περισσότερα για τον Αχιλλέα Ραζή μπορείτε να διαβάσετε στο site του: www.achilleasrazis.gr και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/achilleasrazis
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου.
Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας γεννήθηκε το 1865 στα Λεχαινά της Ηλείας. Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Στα δεκατρία του πήγε στο γυμνάσιο στην Πάτρα. Το 1883 ο Καρκαβίτσας γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε τον Δεκέμβριο του 1888. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας για να συλλέξει το λαογραφικό και ιστορικό υλικό που χρησιμοποίησε στη σύνθεση των έργων του. Κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος μετά τον Παπαδιαμάντη, διακρίνεται για τη λεπτομερή παρατήρηση και απεικόνιση της πραγματικότητας και τη δημιουργική εκμετάλλευση της δημοτικής γλώσσας. Τα πιο σημαντικά έργα του είναι: Ο ζητιάνος (1897), Λόγια της πλώρης (1899), Παλιές αγάπες (1900), Ο Αρχαιολόγος (1904). Πέθανε το 1922 στο Μαρούσι Αττικής.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.