Εκδόσεις Καστανιώτη

Για το vivlio-life.gr γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις κατάγεται από το Ηράκλειο, είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης με διεθνή παρουσία και καθηγητής Πρακτικής και Θεωρίας του Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει γράψει βιβλία για το θέατρο και μυθιστορήματα. Το 2007 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το «Άμφια εταίρας» που ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2008 ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο χειροτέχνης του αίματος».

Το «ΤΑΝΑΙΣ, ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΠΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ» κυκλοφόρησε φέτος τον Μάιο. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, του Άουσβιτς και του Ολοκαυτώματος. Η ζωή των Εβραίων στην Κρήτη κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η μεταγωγή των κρατουμένων και το ταξίδι με το ατμόπλοιο Τάναϊς, η βύθιση του πλοίου, οι διασωθέντες, το Άουσβιτς η ζωή τους μετά το ΄44.

Ο πόλεμος, η περιπλάνηση των Εβραίων, το πάθος της αντίστασης, η προδοσία, οι δοσίλογοι, η ντροπή. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο τοποθετεί τους ήρωες ο συγγραφέας.

… Οι περισσότεροι κρατούμενοι έμοιαζαν με καρικατούρες ανθρώπων, που κινούνταν από τα νήματα των Ες-Ες, σ΄’ενα μάλιστα εφιαλτικό θέατρο. Όλοι, στον εξοντωτικό ρόλο του σκλάβου. Πρόσωπα ξυλόγλυπτα, χέρια που είχαν αλλάξει αίσθηση κίνησης, μέλη με ξένη βούληση στο οικείο σώμα. Πόδια κι αυτά εκπατρισμένα, στήθος, σάρκα που ζητούσε να συγκρατίσει τον σκελετό, πλευρά συσσωρευμένα, ορατά ακόμη και τα εντόσθια. Μάτια που σχεδόν τα άδειαζαν οι κόγχες τους: λόγος μόνο για παρελθούσα όραση, τόσο πόνο είχαν κινηματογραφήσε! Το σώμα ήταν το πρώτο που ενέδιδε, γιατί το πνεύμα ‘άντεχε στον πόνο και την ταπείνωση…

Το ατμόπλοιο Τάναϊς τον Ιούνιο του 1944 αναχωρεί από το λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου στοιχισμένο σε νηοπομπή, με τους Εβραίους της Κρήτης, άνδρες της Αντίστασης και Ιταλούς αιχμαλώτους.

Και ενώ καταπλέει για τον Πειραιά, με τελικό προορισμό το Άουσβιτς, τορπιλίζεται από το συμμαχικό υποβρύχιο ViVid και βυθίζεται έτσι από φίλια πυρά. Από το ναυάγιο σώζονται οι ήρωες του καθηλωτικού αυτού μυθιστορήματος, άλλοι στα καταδιωκτικά της νηοπομπής, άλλοι στο πλωτό νοσοκομείο Αγία Σκέπη, στο οποίο έχει επιβιβασθεί και μια σατανική πράκτωρ της Γκεστάπο με αδιευκρίνιστη αποστολή.

Ο τορπιλισμός του Τάναϊς. Τα γεγονότα δυναμιτίζουν το ένα το άλλο σε πυρακτωμένο έδαφος: το προφητικό όνειρο ενός παιδιού, ένας έρωτας που υποθηκεύει τον σπόρο του στον πικρό χωρισμό, το πορνείο στο Μπλοκ 24 όπου μια γυναίκα κρύβει ένα καταλυτικό μυστικό, το εκρηκτικό Άουσβιτς, μια επική απόδραση, μια δολοφονία όπου όλοι είναι ύποπτοι εκτός από τον πραγματικό ένοχο.

Ενδελεχής η έρευνα του συγγραφέα, ενδεικτικό η μεγάλη βιβλιογραφία η οποία συμπεριλαμβάνεται στο τέλος του βιβλίου μαζί με Γλωσσάρι και Τοπωνύμια. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση με πλούσια πλοκή και ρεαλιστικούς διαλόγους, με έντονες περιγραφές και κινηματογραφική γραφή, ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει ένα αξιοδιάβαστο λογοτεχνικό έργο.