Η Σοφία που είναι το κεντρικό πρόσωπο της σημερινής μας ιστορίας, μέσα από τις σελίδες του παιδικού αυτού βιβλίου θα μας διδάξει πολλά. Η αλήθεια είναι ότι, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει κάτι σημαντικότερο από την αγκαλιά και πιστέψτε με, έχει δίκιο.
Μια μέρα λοιπόν, η συμπεριφορά της μαμάς της άρχισε να τη στενοχωρεί. Βιαζόταν γιατί ο χρόνος της ήταν περιορισμένος, το γάλα που έπρεπε να πιει η Σοφία πριν φύγει για το σχολείο ήταν κρύο και η μικρή μας φίλη το μόνο που είχε ανάγκη ήταν μια ζεστή αγκαλιά από την μανούλα τους, που θα κατάφερνε μαγικά να ζεστάνει τη ψυχή της…
Στο σχολείο ήταν λυπημένη και απογοητευμένη. Όταν έφτασε το μεσημέρι η μαμά την περίμενε απέξω, έφυγαν βιαστικά για το σπίτι χωρίς να μιλήσουν και η μαμά αμέσως μόλις έφτασαν άρχισε να καταπιάνεται με δουλειές, αφήνοντας τη Σοφία παραγκωνισμένη στη μοναξιά της.
Ζητούσε λίγη σημασία, δυο γλυκές λέξεις, μια τρυφερή αγκαλιά και όταν είδε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έπαιρνε, ξέσπασε σε γοερά κλάματα.


Η μαμά ξαφνιάστηκε και τελικά αφυπνίστηκε. Ένιωσε την ανάγκη του παιδιού της και κράτησε τη Σοφία στη ζεστή αγκαλιά της για ώρες, έως ότου να ηρεμήσει και να αποβάλει από την ψυχή της όλα όσα την πονούσαν. Και κάπως έτσι, με έναν τρόπο μαγικό άρχισε σιγά – σιγά να γεμίζει το δοχείο αγάπης της μικρής μας φίλης και μαζί του, να γεμίζει και το δοχείο αγάπης της μαμάς.
Γονείς, μια αληθινή αγκαλιά μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρούς μας φίλους και να φωτίσει τις μέρες τόσο των παιδιών όσο και τις δικές σας, διώχνοντας μακριά τα γκρίζα σύννεφα που κουβαλούν βροχή.
Συνδεθείτε με τα παιδιά σας, ακούστε τα όταν σας μιλούν, αγκαλιάστε τα με κάθε ευκαιρία αλλά και χωρίς, φιλήστε τα κι ας μην υπάρχει εμφανής λόγος, δείξτε τους αγάπη, κοιτάξτε τα στα μάτια και πείτε τους σ’ αγαπώ.
Μονάχα έτσι ο δοχείο αγάπης θα είναι ξέχειλο και με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσουν και τα δοχεία των οικείων τους, με λίγα λόγια τα δικά σας.

Το σημερινό παιδικό βιβλίο ανήκει στη σειρά «θετική γονεϊκότητα» και είναι εμπνευσμένο από την καθημερινότητα παιδιού και γονέα.

Εικονογράφηση: Μεταλληνού Ρένια

Αυτή είναι η Μαμά μου. Τη λένε Ελένη Βασιλειάδη. Γεννήθηκε και έζησε πολλά χρόνια στη Γαλλία και στο Βέλγιο, αλλά από το 2008 που γνώρισε τον Μπαμπά μου, ζει στην Αθήνα.
Έχει δύο παιδιά: την αδελφή μου την Ελαία και τη Σοφία –εμένα.
Έχει κάνει αρκετές δουλειές –που μερικές δεν τις καταλαβαίνω κιόλας– όπως δικηγόρος ή δασκάλα γαλλικών, και πλέον συντονίζει ενδυναμωτικές ομάδες γονέων. Ξέρω ότι έχει μία παρέα στο Facebook, με πάρα πολλούς γονείς που θέλουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι και να ακούν πραγματικά τα παιδιά τους (και πολύ καλά κάνουν).
Το 2023, έγραψε ένα κίτρινο βιβλίο για γονείς, που λέγεται «Μαμά, Μπαμπά, μ’ ακούτε;» (δεν το έχω διαβάσει ακόμα).
Μεταξύ μας τώρα, το πραγματικό της επάγγελμα και η πιο σπουδαία της αποστολή είναι Μαμά.
Αυτό το βιβλίο για το δοχείο της αγάπης το δημιουργήσαμε παρέα. Εγώ της έχω μάθει στην πράξη τι είναι και πώς γεμίζει ένα δοχείο αγάπης (και τι μου συμβαίνει όταν αδειάζει…) και η Μαμά μου έβαλε λέξεις σε όλο αυτό.
Ευχόμαστε η ιστορία να σας αρέσει, να σας φανεί χρήσιμη και να γίνει δική σας!
Με χαρά,
Σοφία
Αν θέλετε να εμβαθύνετε και να μάθετε περισσότερα εργαλεία επικοινωνίας και σύνδεσης με το παιδί σας, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα: www.positiveparents.gr .

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Από το πρωί, η Σοφία παρατηρεί ότι έχουν σχηματιστεί «σύννεφα» πάνω από το κεφάλι της μαμάς. Αποζητά την αγάπη της με αγκαλιές και παιχνίδια, αλλά η μαμά έχει μόνο δουλειές και σκοτούρες.
Το απόγευμα, η Σοφία ξεσπά. Τότε επιτέλους η μαμά διώχνει τα σύννεφά της και μαθαίνει κάτι πολύ σημαντικό για τον κόσμο της Σοφίας· και είναι αυτό που θα κάνει όλη τη διαφορά…
Μια αληθινή ιστορία για το δοχείο της αγάπης που, μικροί και μεγάλοι, έχουμε όλοι μέσα μας, και γεμίζει όταν συνδεόμαστε και επικοινωνούμε.