Πρώτο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα Niklas Natt och Dag το «1793: Τότε που βασίλευε η βία» που στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ένα αληθινά ελπιδοφόρο ξεκίνημα για ένα συγγραφέα που δικαιώνεται για το Βραβείο που απέσπασε από την Σουηδική Ακαδημία Αστυνομικής Λογοτεχνίας, και που το 2018 το έργο του ανακηρύχτηκε ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στην Σουηδία.


Εμπνευσμένος από τις εκτεταμένες μελέτες που αφορούν κυρίως την δεκαετία του 1790 στην χώρα του, καταφέρνει να παρεμβάλει τα δικά του δραματουργικά επινοήματα καθώς και την δική του αντίληψη για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Αποτέλεσμα, ένα βιβλίο με σαφώς αστυνομική πλοκή με στοιχεία θρίλερ στοιχειοθετημένο σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό υπόβαθρο.
1793. Ένας χρόνος μετά τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ’. Οι επίγονοι αλληλοσπαράζονται για την διαδοχή ενώ ταυτόχρονα έχουν τον φόβο μήπως η Γαλλική επανάσταση εξαπλωθεί και στην Σουηδία. Το αποτέλεσμα είναι η ολιγαρχία και ο λαός να γίνουν δύο στρατόπεδα χωρίς καμία εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Η παράνοια και η βία ευδοκιμούν. Η βία βασιλεύει. Οι αρχές τοποθετούν καταδότες ανάμεσα στον λαό θέλοντας έτσι να προλάβουν πιθανές εξεγέρσεις. Τα δικαστήρια καταδικάζουν τους κατηγορουμένους ή τους στέλνουν στην φυλακή, ένα διαφορετικό μα πραγματικό ουσιαστικά είδος θανάτου.


Η ιστορία αρχίζει όταν ένα ακρωτηριασμένο πτώμα ανακαλύπτεται στα νερά μιας βρώμικης λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ. Το παράξενο είναι ότι οι ακρωτηριασμοί έγιναν σταδιακά και ενώ το θύμα ήταν ακόμα εν ζωή. Αν και η βιαιότητα της εποχής ήταν μεγάλη, το θέαμα του θύματος έκανε τους πάντες να ανατριχιάσουν. Η υπόθεση ανατίθεται στον νομικό Σεσίλ Βίνγκε ο οποίος πάσχει από φυματίωση και οδεύει προς το τέλος της ζωής του.
Ο Βίνγκε θα αναλάβει την υπόθεση που θα λειτουργήσει ως «φάρμακο» το οποίο θα του παρατείνει τη ζωή. Δεν θέλει απλά να συλλάβει τον ένοχο. Θέλει να κατανοήσει το κίνητρο του. Άλλωστε αυτό έκανε σε όλη του τη σταδιοδρομία. Νομικός που δεν καταδίκαζε αν δεν άκουγε την απολογία του κατηγορουμένου. Ήθελε να καταλάβει τι ακριβώς οδήγησε κάποιον σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Θεωρούσε ότι οι ποινές έπρεπε να διαφέρουν γι’ αυτούς που σκότωσαν κάτω από συνθήκες και δεν θα το ξανακάνουν, έναντι εκείνων που δεν θα δίσταζαν να εγκληματήσουν και πάλι.
Με βοηθό του τον τραυματισμένο παλαίμαχο του Σουηδικού-Ρωσικού πολέμου Mickel Cardell δημιουργούν ένα δυνατό δίδυμο. Όμως δεν θα αργήσουν να βυθιστούν σε έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου στον οποίο όσο η έρευνα εξελίσσεται τόσο οι υποψίες κυκλώνουν την υψηλή κοινωνία της Στοκχόλμης.


Κρίστοφερ Μπλιξ και η Άννα Στίνα Κναλ. Δύο νέα πρόσωπα που εμφανίζονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου κάνοντας έτσι τέσσερις τους κεντρικούς ήρωες του έργου. Δύο ήρωες που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα την εποχή εκείνη, αλλά και θα βοηθήσουν τον Βίνγκε να λύσει το μυστήριο. Για να φτάσουμε σε ένα αναπάντεχο τέλος. Εκεί που ο Βίνγκε, αφού ακούσει την απολογία του κατηγορουμένου, θα πάρει τον νόμο στα χέρια του και θα αποδώσει μόνος του δικαιοσύνη. Την δικαιοσύνη στην οποία πίστευε σε όλη του τη ζωή.


Ένα συναρπαστικό και πολυδιάστατο έργο με στοιχεία γοτθικού αστυνομικού μυστηρίου και ιστορικού μυθιστορήματος με έντονες περιγραφές, πρωτότυπη πλοκή και δομή και άριστη αφήγηση. Δομημένο σε τέσσερα μέρη. Στο τέλος του έργου υπάρχει επίμετρο του συγγραφέα και συγκεντρωτικά οι σημειώσεις του μεταφραστή. Ένα αναλυτικό πορτρέτο της Σουηδίας τον 18 αιώνα. Τότε που η Στοκχόλμη βρισκόταν στην αιχμή των συνομωσιών και της παράνοιας. Τότε που η φεουδαρχική κοινωνία κατέτασσε τα μέλη της σε τάξεις. Την πόλη με την υψηλή κοινωνία που ασκεί εξουσία και την πόλη την σκοτεινή και βρώμικη, εκεί όπου οι φτωχοί προσπαθούν να επιβιώσουν με οποιονδήποτε τρόπο, εκεί όπου κυριαρχεί η πορνεία, οι κλοπές, ο φόβος και οι δολοπλοκίες.
Μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης στην οποία συμβάλλει η μετάφραση του Γρηγόρη Κονδύλη. Ένα μυθιστόρημα με το οποίο ο συγγραφέας ανοίγει μια πύλη- εκεί που το ιστορικό μυθιστόρημα δένει με το αστυνομικό- πηγαίνοντάς μας πίσω στον χρόνο. Τότε. Στο 1793… Τότε που βασίλευε η βία.

«Σουηδία, 1793. Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ΄. Στον απόηχο του θανάτου του, με τους επιγόνους να αλληλοσπαράσσονται για τη διαδοχή, και έντονο τον φόβο πως η Γαλλική Επανάσταση θα εξαπλωθεί στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη πλέον σπανίζει, ενώ η παράνοια και οι συνωμοσίες ευδοκιμούν σε κάθε σκοτεινή γωνιά.
Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα που ανακαλύπτεται στα βρομερά νερά μιας λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ είναι τόσο φρικτά παραμορφωμένο που είναι αδύνατο να αναγνωριστεί. Τη ζοφερή αυτή υπόθεση αναλαμβάνει ο φθισικός αστυνόμος Σέσιλ Βίνγκε που δεν θα αργήσει να βυθιστεί σ’ έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου στον οποίο όσο προχωρά τόσο κυκλώνει την υψηλή κοινωνία της Στοκχόλμης.

Ένα μοναδικό μυθιστόρημα που ανανεώνει την αστυνομική λογοτεχνία, συνδυάζοντας το θρίλερ με το ιστορικό μυθιστόρημα.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)