«Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα», Ιουλία Ιωάννου, εκδ. Λιβάνη

Του Κωνσταντίνου Αυγερινού

Αναδημοσίευση από το: http://www.thinkfree.gr/%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF/

Ένα ταξίδι επιστροφής στο κέντρο των αναμνήσεων μιας ταραγμένης ζωής είναι το βιβλίο της Ιουλίας Ιωάννου που κυκλοφορεί από τις εκδ. Λιβάνη.

Η Έλενα, παιδί ακόμα στα δεκατέσσερα, φεύγει στην Αμερική αμέσως μετά το γάμο της με έναν άντρα που αποδεικνύεται εφιάλτης. Πολύ σύντομα θα βρεθεί να ζει εγκλωβισμένη στον παραλογισμό μιας βιτριολικής σχέσης, ανήμπορη να ζήσει όλα όσα ονειρεύτηκε.

Τριάντα ένα χρόνια μετά επιστρέφει στην πατρίδα της με τις αναμνήσεις της να τη συντροφεύουν και να φέρνουν στην επιφάνεια της ψυχής της τον πόνο και τα ναυαγισμένα όνειρα, τη διάψευση και την απελπισία, την ελάχιστη ευτυχία και την απόρριψη, τελικά τη λύτρωση μέσα από την αυτογνωσία που θα της προσφερθεί όταν καταμετρήσει τις στιγμές της ζωής της. Μοιραία θα αναμετρηθεί με το παρελθόν της και είναι αυτή ακριβώς η αναμέτρηση που θα την οδηγήσει σε μια νέα θέαση των πραγμάτων.

Ανάμεσα σ’ αυτήν και το πεπρωμένο της βρίσκονται δυο άντρες. Ο τρυφερός Βασίλης που την αγαπά απερίφραστα και ο Πέτρος με το ασίγαστο πάθος να τη διεκδικεί σιωπηλά, αμίλητα, βουβά. Και ο ανεκπλήρωτος έρωτας που συνεχίζει να σιγοκαίει ανεξάρτητα από το χρόνο και σε βάθος του, ερήμην των προσωπικών αποφάσεων και διεκδικήσεων, συνεχίζει να ταλανίζει την ψυχή της Έλενας και να διεκδικεί το μέλλον της.

Πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το μέλλον ένας άνθρωπος με τσακισμένα φτερά; Πόσο τα γρανάζια της μοίρας θα εξακολουθήσουν να συνθλίβουν τη ζωή της Έλενας; Τι απάντηση θα δώσει η ίδια στα ερωτήματα του μεγάλου της κριτή, του εαυτού της;

Άλλωστε τις περισσότερες φορές η ζωή μάς φέρνει αντιμέτωπους με τα πεπραγμένα και μας ζητά το λόγο για τις αποφάσεις μας διεκδικώντας το μερδικό της στη σωτηρία. Η Έλενα, κατά τον ίδιο τρόπο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους φόβους της, να βρει τη λύτρωση στο τέλος των ονείρων και να ξαναγράψει τη μοίρα της.

Η συγγραφέας στέκεται με αγάπη δίπλα στους χαρακτήρες της. Τους αγκαλιάζει με στοργή, συμπάσχει μαζί τους και αποστασιοποιείται εκεί που πρέπει σκηνοθετώντας κινηματογραφικές εναλλαγές στην πλοκή. Το κείμενο ρέει και κρατά αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον όταν οι ήρωες προσπαθούν να ορίσουν τη μοίρα τους, να πρωταγωνιστήσουν στο έργο της δικής τους ζωής και να αποποιηθούν το ρόλο του κομπάρσου. Η Ιουλία Ιωάννου διεισδύει στη γυναικεία ψυχοσύνθεση με επιτυχία και καταθέτει την πρώτη της συγγραφική δουλειά με ευθύτητα και ειλικρίνεια δηλώνοντας πως όλα μπορεί να γίνουν, έστω και εντελώς ξαφνικά.
etsi