Συγγραφέας του βιβλίου «Ερμίνα. Σωρός από πέτρες» – Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Μια γυναίκα που κουβαλά πάντα μαζί της ένα σωρό από πέτρες. Είναι Ελληνίδα. Πόρνη πολέμου. Βρέθηκε να ταξιδεύει σε ένα βαγόνι, με προορισμό το Άουσβιτς. Βαρύ και ασήκωτο το φορτίο της ψυχής της: διαπόμπευση, βιασμός, απαξίωση, εξευτελισμός… Ένας άντρας θα τη διεκδικήσει μέχρι τέλους. Δε ζήτησε τίποτα από εκείνη μόνο να του επιτρέψει να την αγαπά. Είναι Γερμανός. Η Βασιλική Τσούνη πιστεύει πως οι αναγνώστες θα λατρέψουν τον Άριεν, γιατί «είναι ένας άντρας με πυγμή, ένας άντρας ερωτευμένος, ένας άντρας που θα καταπατήσει τα πιστεύω του και τις αρχές του». «Η Ερμίνα» είναι ένα μυθιστόρημα που μεταφέρει στον αναγνώστη το σφίξιμο της καρδιάς που ένιωθε η συγγραφέας τις μέρες και νύχτες της ηρωίδας της στο κολαστήριο της Κρακοβίας. Κατορθώνει με τη γραφή της να μας βάλει μέσα από τα συρματοπλέγματα για να ζήσουμε την παράνοια του ναζισμού, αναζητώντας μαζί της τη λύτρωση. Όπως λέει στο Vivlio-life «Πώς μπορεί μια ψυχή να λυτρωθεί εκείνη την τραγική εποχή; Αυτές οι πληγές πάντα θα μένουν ανοιχτές και θα κακοφορμίζουν. Δεν υπάρχει αντίδοτο, ούτε γιατρικό και πόσο μάλιστα όταν η μνήμη και η ευαισθησία λειτουργούν σαν καταπέλτης».

Δεν είναι τόσο ο τίτλος με το όμορφο αυτό γυναικείο όνομα, ούτε ο υπότιτλος του εξωφύλλου που σφίγγει τις ψυχές. Είναι το γκρι φόντο πίσω τους με τα δεκάδες ονόματα ανθρώπων που βρέθηκαν μαζί με την Ερμίνα σας στο Άουσβιτς. Πόσο νιώσατε τη δική σας ψυχή να σφίγγει ακολουθώντας την ηρωίδα σας στο κατόπι ενός δρόμου χωρίς γυρισμό;
Από το πρώτο κεφάλαιο ένιωσα στη καρδιά μου ένα σφίξιμο. Η πορεία της Ερμίνας ξεκίνησε βυθισμένη σε ένα μαύρο πέπλο και κατέληξε να καταστρέφεται μέσα από τον αποτροπιασμό και την Μεγάλη Ιδέα των Γερμανών. Η ζωή της με έβαλε έστω και λίγο στον δρόμο χιλιάδων Εβραίων που έχασαν τα πάντα. Πόνεσα, έκλαψα αλλά και θύμωσα για όλα εκείνα τα παρανοϊκά μυαλά που έβαλαν σε εφαρμογή το τρομερό τους σχέδιο μόνο και μόνο γιατί θεωρούσαν πως μόνο εκείνοι ήταν η γνήσια φυλή.

Ποια ήταν η αφορμή να καταπιαστείτε μ’ ένα θέμα που παραμένει πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών;
Θέλησα μέσα από τα δικά μου μάτια, να αποδώσω την δική μου εκδοχή και να ‘κατατροπώσω’ τη βία και τον ρατσισμό. Να αφυπνίσω εκείνους που δεν γνωρίζουν αλλά και εκείνους που δυστυχώς ξεχνούν. Προσπάθησα να μην επικεντρωθώ μόνο στους Εβραίους, αλλά και σε εκείνους που από την “Άρια” φυλή χαρακτηρίστηκαν ως “κοινωνικά απροσάρμοστοι” ακόμα και για τις γυναίκες που άφηναν την τελευταία τους ανάσα στα πορνεία των Γερμανών.

«Η ζωή της γεμάτη πέτρες ασήκωτες, που κούρασαν την ψυχή της». Μιλήστε μας για την Ερμίνα. Πώς ήταν η ζωή της πριν περάσει τα ηλεκτροφόρα σύρματα του κολαστηρίου;
Η κόλαση ξεκίνησε νωρίς για εκείνη. Από τη στιγμή που βεβήλωσαν το κορμί και την ψυχή της. Ναι, σωρός από πέτρες η ψυχή της όπως και η σημασία του ονόματός της. Ασήκωτες, βαριές και στοιχειωμένες από το πεπρωμένο της ζωής της. Ξέρετε κάποιοι άνθρωποι έρχονται σε τούτο τον κόσμο για να υποφέρουν, να κουβαλούν στην ψυχή τους αμαρτήματα άλλων. Θέλει τεράστια ψυχική δύναμη για να αποτινάξεις από πάνω σου όλα εκείνα που δεν σου ανήκουν και πιστεύω πως η Ερμίνα τα κατάφερε.

Η ψυχή της ηρωίδας ήταν «σωρός από πέτρες» πριν βρεθεί ανάμεσα στους Εβραίους φυλακισμένους στο στρατόπεδο. Ποιες, όμως, από τις πέτρες της ζωής της είχαν το μεγαλύτερο βάρος;
Οι “πέτρες” της διαπόμπευσης, του βιασμού, της απαξίωσης και του εξευτελισμού.

Η ιστορία της ηρωίδας σας είναι συγκλονιστική. Θα μπορούσε να είναι και αληθινή. Στις προσωπικές μαρτυρίες και το φωτογραφικό υλικό που σας εμπιστεύτηκαν, υπήρχε κάποια γυναίκα με τα ίδια χαρακτηριστικά και τα ίδια βιώματα;
Υπήρχαν πολλές αλλά μόνο μία άγγιζε εξ ολοκλήρου τη ζωή της Ερμίνας. Μία γυναίκα που έχασε τα πάντα. Η Ερμιόνη που ξεκίνησε η διαδρομή της ζωής της από τα Γιάννενα, κρατώντας μόνο μια βαλίτσα στο χέρι της με προορισμό το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

«… βρέθηκε να ταξιδεύει σε ένα βαγόνι, με προορισμό το Άουσβιτς, ως πόρνη πολέμου», γράφετε στο οπισθόφυλλο. Πώς βρέθηκε σ’ αυτό το βαγόνι και τι έκρυβαν στα χρόνια της κατοχής οι λέξεις «πόρνη πολέμου», πέρα από το προφανές;
Η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια, όπως και οι άνθρωποι. Το μίσος φέρνει μόνο σκοτεινά μονοπάτια μπροστά σου όπως και στην Ερμίνα οδηγώντας την σε ένα τέτοιο βαγόνι. Η τιμωρία του καθενός επέρχεται με το πλήρωμα του χρόνου αρνούμαι όμως να δεχτώ πως ένας άνθρωπος μπορεί να καταστρέφει κάποιον άλλον μόνο και μόνο γιατί δε πληρούσε τις δικές τους προδιαγραφές.
” Πόρνη πολέμου” στην περίοδο της κατοχής ήταν αιχμάλωτες – όμορφες γυναίκες που με την βία φυλακίζονται στους θαλάμους των στρατοπέδων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν εκείνες οι γυναίκες που μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο, “χάριζαν” το κορμί τους στους κρατούμενους ακόμα και στους ανώτερους αξιωματικούς Γερμανούς για να ζήσουν μια μέρα παραπάνω. Για να απελευθερωθούν μια ώρα αρχύτερα από τα κολαστήριά τους. Ψέματα, παντού ψέματα… Όταν η ερωτική συνουσία ξεκινούσε τα πάντα άλλαζαν προς το χειρότερο… Πιστεύω πως κάπου εδώ πρέπει να σταματήσω. Όσοι διαβάσουν την Ερμίνα θα ζήσουν την ζωή της από την αρχή. Βήμα βήμα.

«Ερωτεύεται, ξέρετε, και μια πόρνη κι όταν ερωτεύεται, ερωτεύεται με όλη τη δύναμη της ψυχής της», μας λέει η Ερμίνα κοιτώντας μας στα μάτια. Ποιος είναι ο άντρας που θα κάνει την καρδιά της να σκιρτήσει;
Ένας άντρας που θα την διεκδικήσει μέχρι τέλους. Ένας άντρας που δε ζήτησε τίποτα από εκείνη μόνο να του επιτρέψει να την αγαπά. Πράγμα σπάνιο στις μέρες μας.

Άριεν και Ερμίνα. Ένας Γερμανός και μια Ελληνίδα. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη σχέση.
Μία μοναδική σχέση που την περίοδο της κατοχής είχε αφήσει το δικό της στίγμα, στην κλειστή κοινωνία των Ιωαννίνων. Μία ιστορία αγάπης που έμεινε ανεξίτηλη στον χρόνο.

Κωνσταντίνος. Είναι ο άνδρας που θα παίξει έναν ψυχοφθόρο ρόλο στην ιστορία σας. Μιλήστε μας γι’ αυτό το ρόλο.
Κωνσταντίνος, ένα μικρό κεφάλαιο στη ζωή της Ερμίνας. Ένας άντρας που θα αλλάξει τραγικά την ηρωίδα μου. Ξέρετε, κάποιες φορές η αγάπη μεταμορφώνεται σε άσβεστο μίσος όταν πληγώνεται ο εγωισμός μας.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο του μυθιστορήματός σας είναι η Έστερ και ο Ελιέζερ. Οι Εβραίοι φίλοι της Ερμίνας. Χάρη σ’ αυτούς η ηρωίδα σας θα μείνει ζωντανή…
Μία σχέση αλληλένδετη. Πίσω από τα συρματοπλέγματα δεν υπάρχει ζωή μόνο πίστη και η ευχή να παραμένουν οι κρατούμενοι στη ζωή μια μέρα παραπάνω. Μέσα από τους ισχυρούς δεσμούς παύει η φυλετική διάκριση. Όταν έχεις πιάσει πάτο δεν σε νοιάζει ποιο χέρι θα σε βγάλει από τον βούρκο, αλλά την δύναμη της ψυχής. Η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός γι’ αυτό που πραγματικά είσαι, αλλάζει τα πάντα….

Ο Άριεν θα προσπαθήσει να σώσει την Ερμίνα και θα δούμε στην εξέλιξη της πλοκής αν θα τα καταφέρει. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πιστεύω, να μας μιλήσετε για τα συναισθήματά σας καθώς γράφατε γι’ αυτόν τον άντρα και πώς θα θέλατε να τον «αντιμετωπίσουμε» εμείς οι αναγνώστες.
Ο Άριεν θα κάνει τα πάντα… Γιατί είναι ένας άντρας με πυγμή, ένας άντρας ερωτευμένος, ένας άντρας που θα καταπατήσει τα πιστεύω του και τις αρχές του.
Νιώθω μέσα μου πως οι αναγνώστες θα τον λατρέψουν, γιατί είναι από εκείνους τους άντρες που υποστηρίζουν όσα αγαπούν.

Πώς νιώσατε όταν γράφατε τις τελευταίες λέξεις του επιλόγου, ολοκληρώνοντας μια ιστορία, σαν εκείνες τις χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες που έγιναν γνωστές από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα; Λυτρωθήκατε;
Πώς μπορεί μια ψυχή να λυτρωθεί εκείνη την τραγική εποχή; Κανείς δεν την αισθάνθηκε και πιστεύω πως ούτε και εγώ. Αυτές οι πληγές πάντα θα μένουν ανοιχτές και θα κακοφορμίζουν. Δεν υπάρχει αντίδοτο, ούτε γιατρικό και πόσο μάλιστα όταν η μνήμη και η ευαισθησία λειτουργούν σαν καταπέλτης.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Ήταν μια καλή ευκαιρία να μας ταξιδέψετε και να μας ξεναγήσετε στην πατρίδα σας, τοποθετώντας εκεί τους ήρωές σας;
Θεωρώ πως ήταν η καλύτερη επιλογή. Όχι γιατί μεγάλωσα στα Γιάννενα, αλλά γιατί μέσα στην μικρή κοινωνία εκείνης της εποχής Γιαννιώτες και Εβραίοι ζούσαν μαζί. Δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν. Ισχυροί δεσμοί μέχρι και τώρα τους ένωναν και τους ενώνουν. Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη και μέσα από την Ερμίνα μου, θέλησα να αποδώσω έναν μικρό φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άφησαν πίσω τους την φυλετική διαφορετικότητα. Δεν γνώριζαν από ρατσισμό και στις καρδιές τους επικρατούσε μονάχα η αγάπη. Τι ποιο σημαντικό και όμορφο από εκείνη.

Με την δική μου σειρά θα ήθελαν να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας και για τις υπέροχες ερωτήσεις σας. Εύχομαι η ιστορία της Ερμίνας που ξεκινά από την Ήπειρο να γοητεύσει τους αναγνώστες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Από όταν γεννήθηκε, η ζωή της μόνο εύκολη δεν ήταν. Βρέθηκε στα Γιάννενα, όμως εκεί η μοίρα της επιφύλασσε να ζήσει τον αγοραίο έρωτα. Κι εκεί που πίστευε πως βρήκε τον έρωτα και τη λύτρωση στα χέρια του Γερμανού κατακτητή της καρδιάς της, βρέθηκε να διαπομπεύεται για προδοσία. Η Θεσσαλονίκη ακόμη ένας προορισμός αλλά όχι ο τελευταίος, γιατί βρέθηκε να ταξιδεύει σε ένα βαγόνι, με προορισμό το Άουσβιτς, ως πόρνη πόλεμου. Η ζωή της γεμάτη πέτρες ασήκωτες, που κούρασαν την ψυχή της. Μια ζωή που διψούσε μόνο για αγάπη. Όλα τελείωσαν, έτσι σκεφτόταν. Όμως, η ζωή της χρωστούσε και μάλιστα, πολλά. Θα καταφέρει να βγει νικήτρια και να ανακαλύψει μια λάμψη φωτός; «Κουράστηκα να με κυνηγά πάντα το παρελθόν και να χάνω το μέλλον. Όσοι πέθαναν, πέθαναν. Όσοι έζησαν, έζησαν. Τώρα ήρθε η ώρα να παλέψουν. Και ξέρετε γιατί; Για όλες εκείνες τις Ερμίνες, που κατάφεραν να αγγίξουν για λίγο τον ουρανό και μετά, χάθηκαν. Για εκείνες, που ανθρώπου χέρι δεν έχει το δικαίωμα να τις αγγίζει, για εκείνες που πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο όνειρα και για εκείνες που κατάφεραν και έσωσαν κάτι από την ψυχή τους, που την είχαν καταπλακώσει οι πέτρες της μοίρας».

Βιογραφικό
Γεννήθηκα στα Γιάννενα μια ηλιόλουστη μέρα το 1982. Σπούδασα Γεωπονία στη Λάρισα και στη συνέχεια, εγκαταστάθηκα στην πόλη καταγωγής μου. Τις πρώτες μου συγγραφικές απόπειρες τις έκανα σε μικρή ηλικία, γράφοντας παραμύθια και ποιήματα. Λατρεύω το διάβασμα, το γράψιμο, τα ζώα, τη μουσική και στις ελεύθερες ώρες μου θα με βρείτε να «ονειροπολώ» στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Σήμερα ζω και εργάζομαι στα Γιάννενα, περιτριγυρισμένη από χιλιάδες βιβλία, που είναι και η μεγάλη μου αγάπη. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ: Μοναχικές Αλκυόνες, Δεκέμβριος 2015, εκδόσεις Πηγή. Οι Νύμφες της Εροιβιάς, Μάρτιος 2017, εκδόσεις Μάτι, 3η έκδοση. Το άρωμα του Μιγκέ, Δεκέμβριος 2018, εκδόσεις Μάτι.