Συγγραφέας του βιβλίου «Φωτιά στο παρελθόν» – Εκδόσεις «Ωκεανός»


Μια φανταστική ιστορία, που όμως καθόλου δε διαφέρει από τα σενάρια που γράφει, σε ρόλο σκηνοθέτη, η ζωή. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας στο πρόσωπο των οποίων όλοι θα αναγνωρίσουμε, αν όχι τον εαυτό μας, σίγουρα κάποιον που γνωρίζουμε. Ήρωες που σε κάνουν να τους συμπαθήσεις, να τους αντιπαθήσεις, ακόμη και να τους μισήσεις. Ανάμεσά τους η Γερακίνα Μπουρίκα, σε ρόλο αφηγητή, σχολιαστή και παρατηρητή για να καταγράψει τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Όπως λέει στο Vivlio life η συγγραφέας «η άκρη από το νήμα που δένει τη ζωή των ηρώων, κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας ξεμωραμένης γριάς…»

Θανάσιμα μυστικά, ανατροπές, κρυφοί έρωτες, αμαρτωλές σχέσεις, άρρωστες σκέψεις … Ποιες άλλες λέξεις και επίθετα χαρακτηρίζουν το μυθιστόρημά σας;


Ποίηση, παντοτινός έρωτας, συναίσθημα, δικαίωση…

Πόσα χρόνια σιγόκαιγε η φωτιά του τίτλου και στο παρελθόν πόσων ανθρώπων πλησιάζουν οι φλόγες της;


Η φωτιά ξεκίνησε να καίει από έναν αιφνίδιο θάνατο και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά από αυτό το γεγονός. Αν σκεφτείς ότι κανείς άνθρωπος δεν λειτουργεί αυτόνομα αλλά δέχεται επιδράσεις και από την δράση άλλων ανθρώπων, όταν μια φωτιά ανάβει στο παρελθόν επηρεάζει πολλά πρόσωπα όπως ακριβώς γίνεται και σε αυτό το μυθιστόρημα.

Η αδίστακτη και άτακτη Ισμήνη, ο πλούσιος Πέτρος που αποφασίζει να παντρευτεί, χωρίς να βγάλει ποτέ από το μυαλό της το Βασίλη, ο κρυφός εραστής Αντώνης και η νεαρή υπηρέτρια Αρετή. Αν προσθέσω και τα μωρά στα οποία είναι έγκυες η ηρωίδες σας αναρωτιέμαι πριν συνεχίσω την ανάγνωση, πόσο θα μπερδευτούν οι ζωές τους!


Δεν μπερδεύονται λιγότερο ή περισσότερο από την πραγματική ζωή. Ξέρεις η πραγματική ζωή έχει φοβερή πλοκή απλά συνήθως τα μυστικά και οι σκέψεις περιορίζονται σε ένα στενό κύκλο. Το πιο απλό θα σου πω. Σκέψου μόνο τα σκάνδαλα οικογενειών ή ισχυρών προσωπικοτήτων που ακούμε κατά καιρούς και ήταν για χρόνια κρυμμένα.

«Η φτώχεια του της έφερνε αναγούλα …», διαβάζω στο δεύτερο κεφάλαιο και ήδη η Ισμήνη αρχίζει να μου γίνεται πολύ αντιπαθητική. Αυτός ήταν ο σκοπός σας; Θέλατε να την αντιπαθήσει ο αναγνώστης;


Ακριβώς αυτός ήταν ο σκοπός. Ήδη την αντιπαθούσα εγώ πολύ. Ήθελα να το νιώσουν όλοι.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές γυναίκες με τα χαρακτηριστικά της Ισμήνης γύρω μας. Εσείς έχετε γνωρίσει έναν τόσο αδίστακτο χαρακτήρα;


Κάθε άνθρωπο και χαρακτήρα που περιγράφω τον έχω συναντήσει στη ζωή μου απλά σε ξεχωριστές συνθήκες τον καθένα. Δεν ξέρω αν θα είχα την ικανότητα να φανταστώ έναν χαρακτήρα, την δράση του και τα συναισθήματά του αν δεν τον είχα γνωρίσει η ίδια από κοντά. Η Ισμήνη που αναφέρεις έχει τα στοιχεία του χαρακτήρα μιας γυναίκας που γνωρίζω εδώ και δεκαεπτά χρόνια.

Καθώς φεύγουμε από το 1971 και περνούν οι δεκαετίες γνωρίζουμε τον Φίλιππο τον Σταμάτη, τη Μαρία αλλά και τους υπόλοιπους ήρωές σας. Να υποθέσουμε πως και αυτοί θα επιχειρήσουν να βάλουν φωτιά στο παρελθόν;


Όταν κάποιος διαβάζει το βιβλίο κατανοεί ότι κανείς από τους ήρωές μου δεν προσπαθεί να κάψει το παρελθόν του. Η φωτιά στο παρελθόν συμβολίζει την ανατροπή των δεδομένων μιας ολόκληρης ζωής για κάποιους ανθρώπους.

Ποιο στοιχείο θα βάλει στο ίδιο συγγραφικό μονοπάτι τους ανθρώπους αυτούς;


Θα σου απαντήσω με μια φράση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Μήπως η άκρη από το νήμα που δένει τη ζωή των ηρώων, κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας ξεμωραμένης γριάς; «Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σε ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από την λεμονιά μας».

«Το πλήρωμα του χρόνου όμως θα φτάσει», μας προειδοποιείτε στο οπισθόφυλλο. Τι να περιμένουμε πλησιάζοντας στον επίλογο;


Σαρωτικές αποκαλύψεις φέρνει το πλήρωμα του χρόνου και ο καθένας πληρώνει ό,τι χρωστάει για τις πράξεις του…

Τα κόκκινα γράμματα – που φαντάζομαι δεν επιλέχθηκαν τυχαία – για το τέλος του οπισθόφυλλου θέτετε ένα ερώτημα: «Ποια θα ήταν τα απομεινάρια της ζωής τους μόλις χανόταν ο καπνός από το παρελθόν, που είχε πάρει ήδη φωτιά;». Αλήθεια θα υπάρξουν απομεινάρια στις ζωές αυτών των ανθρώπων;


Πάντα υπάρχουν απομεινάρια ζωής στα αποκαΐδια μιας φωτιάς. Μπορεί το τοπίο να δείχνει αρχικά νεκρό όμως η δύναμη της ζωής νικάει πάντα. Όπως οι ανεμώνες που βλέπουμε φυτρώνουν μέσα σε ένα καμένο δάσος.

Ποιος από τους πρωταγωνιστές σας άγγιξε περισσότερο τους αναγνώστες σας; Τι προκύπτει από τα μηνύματά τους;


Είναι εντυπωσιακό ότι ο καθένας μου μιλά για κάποιον διαφορετικό ήρωα. Έχω ακούσει π.χ. «μίσησα την Ισμήνη», «ερωτεύτηκα τον Ιάσωνα», «ταυτίστηκα με την Βασιλική». Το προτιμώ αυτό. Θέλω ο κάθε αναγνώστης να νιώθει κάτι διαφορετικό διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Να διαλέγει εκείνος τον ήρωά του και το συναίσθημά του χωρίς να υπάρχει ένα δεδομένο κυρίαρχο πρόσωπο.

Και ποιος άγγιξε εσάς;


Η Αρετή και η Βασιλική.

Κρύβει κάποιος από τους χαρακτήρες των ηρωίδων σας στοιχεία του δικού σας χαρακτήρα;


Η Αρετή και η Βασιλική έχουν κάποια μικρά κομμάτια δικά μου μέσα τους. Ίσως γι’ αυτό με άγγιξαν και περισσότερο από τους άλλους. Το οικείο πολλές φορές μας παρασύρει.

Το γράψιμο φαίνεται να μπήκε για τα καλά στη ζωή σας. Εκτός από τη μυθοπλασία που σας έδωσε τη χαρά των εκδόσεων ασχοληθήκατε και με τη δημοσιογραφία. Όλα γίνονται πιο εύκολα για ένα συγγραφέα που ξέρει τι θα πει ρεπορτάζ ή αρθρογραφία;


Στη δική μου περίπτωση επηρεάζει το ένα το άλλο νομίζω. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποια ιδιότητα προσθέτει στην άλλη.

Και τώρα που μένει να δούμε τα αποτελέσματα της «φωτιάς» σας, έχετε ξεκινήσει ή εμπνευστεί την επόμενη ιστορία σας;


Η αρχή της ιστορίας έχει ξεκινήσει στο μυαλό μου και στο χαρτί. Την συνέχεια δεν την γνωρίζω. Την ανακαλύπτω κι εγώ σελίδα σελίδα καθώς την γράφω.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τη δεκαετία του ’70, η Ισμήνη, μια γυναίκα που ανήκει στην ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας, με όπλο τη σκοτεινή πλευρά της ψυχής της, καταστρέφει όποιον απειλεί τον γάμο της. Η Αρετή, η καμαριέρα της Ισμήνης, κρυφά ερωτευμένη με το αφεντικό της, πρέπει να αντιμετωπίσει μια θανάσιμη παγίδα που έχει στηθεί για εκείνη.
Χρόνια μετά, οι δραματικές εξελίξεις στο ερωτικό τρίγωνο της Αθήνας σφραγίζουν τη ζωή του ανυποψίαστου Φίλιππου στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Το πλήρωμα του χρόνου όμως θα φτάσει. Αποκαλύψεις ανασκαλεύουν το πυρωμένο παρελθόν και η φωτιά αρχίζει να φουντώνει. Μήπως η άκρη από το νήμα που δένει τη ζωή των ηρώων κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας ξεμωραμένης γριάς;
«Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σ’ ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από τη λεμονιά μας».

«Ποιά θα ήταν τα απομεινάρια της ζωής
τους μόλις χανόταν ο καπνός από το
παρελθόν, που είχε πάρει ήδη φωτιά;
»

Βιογραφικό
Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαεπτά να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, Βασιλικής και Δημήτρη. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» τής έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής. Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.