Συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της τριλογίας «Σκιερός. Η πλεκτάνη» – Εκδόσεις «Ανάτυπο»

Ένα πρόσωπο που ήρθε στον κόσμο μας πριν από χιλιάδες χρόνια εκτελώντας σκοτεινές εντολές, θα μας κρατήσει ξάγρυπνους στο μυθιστόρημα του Γρηγόρη Τριγλίδη. Λεπτομέρειες της αποστολής της μυστηριώδους οντότητας θα έχουμε με την ολοκλήρωση της τριλογίας, όπως διευκρινίζει ο συγγραφέας, αλλά μέχρι τότε θα απολαύσουμε δυνατή πλοκή, η οποία σε αρκετά σημεία θα μας κόψει την ανάσα. «…δεν ξέρω πόσο θα αγχωθείτε να πω την αλήθεια. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε ένα ξεχωριστά. Ανάλογα τις αντοχές. Να πω μόνο πως δεν λυπήθηκα τον αναγνώστη σε αυτό. Μου αρέσει να τον βουτάω στο μυστήριο από την αρχή μέχρι το τέλος», λέει στο Vivlio-life και ήδη παίρνουμε μια βαθιά ανάσα για τη βουτιά στο… μυστήριο!

Μία τριλογία μυστηρίου, που μάλλον κρύβει ανατροπές που θα μας μπερδέψουν και θα κρατήσουν έντονο το ενδιαφέρον μας. Ποια συγγραφικά εφόδια χρησιμοποιήσατε για να μη μας αφήσετε να πάρουμε ανάσα;
Με ενδιαφέρει να κρατήσω τον αναγνώστη από τις πρώτες λέξεις σε αγωνία. Να ενσωματώσω από εκεί το στοιχείο του μυστηρίου. Είναι κάτι που μου αρέσει να διαβάζω και το έχω υιοθετήσει.

«Σκιερός. Μια μυστήρια οντότητα άλλοτε φωτεινή σαν τον ήλιο κι άλλοτε σκοτεινή σαν το έρεβος». Μιλήστε μας γι’ αυτόν.
Θα προσπαθήσω να δώσω τα απαραίτητα στοιχεία χωρίς να διώξω το πέπλο μυστηρίου που τον περιβάλει. Δεν ανήκει στον δικό μας κόσμο, έχει έρθει από άλλη διάσταση. Έχει έρθει πριν από χιλιάδες χρόνια στον κόσμο μας. Η αποστολή του θα ξετυλιχτεί εν καιρώ στα βιβλία της τριλογίας. Εκτελεί εντολές. Γιατί φωτεινή σαν τον ήλιο και σκοτεινή σαν το έρεβος; Λόγω της αποστολής του σε ετούτο τον κόσμο. Ποια είναι αυτή; Θα την μάθετε διαβάζοντας.

Κεντρικοί σας ήρωες ένας φοβισμένος Λονδρέζος και μια θαρραλέα Αθηναία. Ας γνωρίσουμε τον Μαρκ και την Πηνελόπη, μέσα από τα δικά σας μάτια.
Ας ξεκινήσουμε με τον Μαρκ. Ο Λονδρέζος Μαρκ είναι ένας φοβισμένος, ατυχής νέος που εγκαταλείφθηκε από την αδιάφορη και πολύ νευρική μητέρα του σε μικρή ηλικία. Τον ανέλαβε ο υπερπροστατευτικός πατέρας του. Αυτό τον έκανε διστακτικό, φοβικό και αντικοινωνικό. Ο φόνος του πατέρα του μπροστά στα μάτια του και ο φόβος να μη τον κυνηγήσει η μαφία του Λονδίνου τον ανάγκασε να φύγει άρον άρον για το Ονφλέρ στη βόρεια Γαλλία. Το σπίτι, όμως, που αγόρασε κρύβει ένα μυστικό που καλείται να ανακαλύψει.
Η Πηνελόπη είναι θαρραλέα από μικρή ηλικία. Έμεινε ορφανή από μητέρα και από πατέρα. Αυτό δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να είναι μαχήτρια Δεν διστάζει να πει την γνώμη της, να επιτεθεί αν χρειαστεί και να διεκδικήσει. Παράλληλα είναι ευαίσθητη.

Όπως λέτε, δεν γνωρίζονται αλλά έχουν κοινή την αδυναμία των χαρακτήρων τους και την αγάπη για τα βιβλία. Μιλήστε μας για τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Είναι αυτά που θα τους φέρουν και πιο κοντά;
Ο φόβος του Μαρκ για κοινωνικότητα, η αγάπη της Πηνελόπης για την μητέρα της είναι δύο από αυτά. Στην πορεία θα τους δοθεί από μία αποστολή που πρέπει να φέρουν εις πέρας. Ο Σκιερός το εκμεταλλεύεται χωρίς δισταγμό. Αν θα έρθουν κοντά; Χμμμ θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω.

Ποια είναι η σχέση τους με την μυστηριώδη οντότητα;
Ο Σκιερός ζητάει να πάρει από τον Μαρκ και την Πηνελόπη κάτι που είναι απαραίτητο για την αποστολή του στη γη.

Πόσο θα αγχωθούμε ως αναγνώστες όταν αντιληφθούμε πως θα γίνουν «εργαλεία του Σκιερού, που στήνει μια πλεκτάνη και στους δυο για κάποιον δικό του σκοπό…»
Δεν ξέρω πόσο θα αγχωθείτε να πω την αλήθεια. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε ένα ξεχωριστά. Ανάλογα τις αντοχές. Να πω μόνο πως δεν λυπήθηκα τον αναγνώστη σε αυτό. Μου αρέσει να τον βουτάω στο μυστήριο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Καθώς προχωρά η ανάγνωση η αγωνία κορυφώνεται όταν εμφανίζεται άλλο ένα μυστηριώδες πρόσωπο. Ποιος είναι ο Μαρκ; Δώστε μας κάποια στοιχεία, που δε θα αποκαλύπτουν την πλοκή αλλά θα εντείνουν την αναγνωστική μας ανησυχία.
Σε αυτό το σημείο θέλω να πω πως έχτισα το βιβλίο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Στην πραγματικότητα είναι ιστορίες δύο νέων ανθρώπων που δεν γνωρίζονται. Συνδετικός κρίκος είναι ο Σκιερός. Το βιβλίο ξεκινάει με τον Μαρκ, στην πορεία μπαίνει η ιστορία της Πηνελόπης και συνεχίζω από την μία ιστορία στην άλλη. Ενδιάμεσα μικρές αναφορές του Σκιερού παρεμβαίνουν και το μυστήριο συνεχίζεται.

Ποιο από τα πρόσωπα που επιλέξατε να πρωταγωνιστήσουν στο μυθιστόρημά σας θα μας εκπλήξει περισσότερο με τις ανατροπές που θα ταράξουν τη ζωή του;
Η αρχή γίνεται με τον Μαρκ. Ανακαλύπτει πως το σπίτι που ζει κρύβει κάποιο μυστικό που καλείται να ανακαλύψει. Στην πορεία η Πηνελόπη πρέπει να βρει ένα αρχαίο αντικείμενο. Να, είδες τι μ’ έκανες τώρα; Αποκάλυψα κάτι.

Παρακολουθώντας και την προσέγγιση της Πηνελόπης από κάποιον άγνωστο πλούσιο άντρα, καταλαβαίνουμε πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Πως πίσω από πρόσωπα και καταστάσεις βρίσκεται ο Σκιερός. Αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να φθάσουμε στην τελευταία σελίδα για να διαπιστώσουμε τις σχέσεις των πρωταγωνιστών σας ή τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους νωρίτερα.
Θα πάρουν τον δρόμο τους νωρίτερα. Μη ξεχνάς αυτό που γράφει το οπισθόφυλλο: «Ένας μυστήριος γείτονας του Μαρκ στο Ονφλέρ προκαλεί ερωτήματα. Κάποιος πλούσιος άγνωστος που πλησιάζει δολίως την Πηνελόπη σε μια στιγμή αδυναμίας…». Κάθε βιβλίο έχει τις αποκαλύψεις του για τον Σκιερό.

Μυθιστόρημα μυστηρίου ή θρίλερ; Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας;
Σίγουρα μυστηρίου.

Αν ψάξουμε τη βιβλιοθήκη σας θα βρούμε αποκλειστικά και μόνο μυθιστορήματα με μυστήριο και ένταση; Σας αρέσει η αγωνία να… χτυπά κόκκινο και στη συγγραφή και στην ανάγνωση;
Μου αρέσουν τα βιβλία μυστηρίου, θρίλερ, τρόμου. Διαβάζω επίσης βιβλία αυτογνωσίας. Φυσικά δεν λείπουν κι αρκετά με κοινωνικό περιεχόμενο.

Για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας σας επιλέξατε τον τίτλο «Η Πλεκτάνη». Έχετε καταλήξει και στους επόμενους δυο τίτλους;
Ναι έχω καταλήξει. Επιτρέψτε μου, δεν θέλω να τους αποκαλύψω.

Στα επόμενα βιβλία σας θα κρατήσετε τους ίδιους πρωταγωνιστές σε νέες, όμως, περιπέτειες, ή θα μας συστήσετε καινούρια πρόσωπα;
Τα επόμενα βιβλία είναι αυτοτελείς ιστορίες. Που σημαίνει πως θα είναι με νέους ήρωες και απλά θα συνεχίζουν την ιστορία του Σκιερού.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Σκιερός. Μια μυστήρια οντότητα άλλοτε φωτεινή σαν τον ήλιο κι άλλοτε σκοτεινή σαν το έρεβος.
Ο Μαρκ. Ένας φοβισμένος Λονδρέζος που φεύγει άρον άρον για τη βόρεια Γαλλία, στο Ονφλέρ κοντά στις όχθες του Σηκουάνα, γιατί αισθάνεται να τον καταδιώκει η Μαφία του Λονδίνου.
Η Πηνελόπη. Μια θαρραλέα Αθηναία που αφιέρωσε, ψυχαναγκαστικά, πολλά χρόνια για τη θεραπεία της μητέρας της.
Οι δυο τους δεν γνωρίζονται, έχουν όμως κοινά τις αδυναμίες των χαρακτήρων τους και την αγάπη που έχουν για τα βιβλία. Γίνονται εργαλεία στα χέρια του Σκιερού, που στήνει μια πλεκτάνη και στους δύο για κάποιον δικό του σκοπό.
Ένας μυστήριος γείτονας του Μαρκ στο Ονφλέρ προκαλεί ερωτήματα. Κάποιος πλούσιος άγνωστος πλησιάζει δολίως την Πηνελόπη σε μια στιγμή αδυναμίας. Ποια η σχέση μεταξύ τους και πώς συνδέεται ο Σκιερός με αυτούς;

Σύντομο Βιογραφικό

Credits, φωτογραφία, επεξεργασία: Μιγκένα Πίσα/Χριστόφορος Παπαϊωάννου

• Ο Τριγλίδης Γρηγόρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1977 όπου και μεγάλωσε.

• Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

• Το Μάιο του 2017 έγινε τακτικό Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

• Το ταλέντο του στην γραφή φάνηκε σε μικρή ηλικία, καθώς άφηνε παντού χαρτάκια με τις σημειώσεις του.

• Το βιβλίο με τίτλο «Όνειρα ξεχασμένα» από τις εκδώσεις Ίτανος, είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.

• Έχει πάρει μέρος στο ποιητικό ανθολόγιο «Η ποίηση στις ράγες Θεσσαλονίκη – Κατερίνη 2017» με το ποίημα «Ουράνια Αντιπαράθεση.http://www.easywriter.gr/ebooks/item/1613

• Τον Μάιο του 2018 έκδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συλλεκτικές Εντυπώσεις» από τις εκδόσεις Όστρια.

• Τον Απρίλιο του 2019 έγινε Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στη πόλη της Κατερίνης με την πολιτική ομάδα Ανατροπή – Αναγέννηση, με τον υποψήφιο δήμαρχο του δημοσιογράφου Ευγένιου Παπαδόπουλου.

• Από τον Ιούνιο του 2019 έως τις 24 Οκτωβρίου 2020 διαχειριζόταν την διαδικτυακή ομάδα στο Facebook: Απόσταξη κι Ουσία.
• Τον Αύγουστο του 2019 ξεκίνησε το Blog με ονομασία «13 ερωτήσεις» ως επέκταση της ομάδας του στο Facebook και φιλοξενεί διάφορες συνεντεύξεις και έως τις 24 Οκτωβρίου 2020.

• Τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ΣυγγραφέωνΠιερίας και ανέλαβε τα καθήκοντα του ταμία.

• Από τις 26 Ιουνίου έγινε αρθρογράφος του site:TheWeirdSideDaily στην διεύθυνση: https://weirdsides.com/

• Στις 24 Αυγούστου 2020 έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός στην εκπομπή Secretum στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Spectral του Ερευνητικό Οργανισμό Ελλάδος – Ε.Ο.Ε.
• Τον Σεπτέμβριο 2020, έκδωσε το τρίτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Ανάτυπο με τίτλο: Σκιερός Η πλεκτάνη.
• Στις 11 Οκτωβρίου 2020, μετά από την πρόσκληση της ποιήτριας Μαρίας Ποπκιώση, πήρε μέρος στον διεθνή μαραθώνιο ποίησης στο Facebook: #PeetMeNotLeave