Αλέξανδρος Μάγγελ, αναγνώστης

Με μια θερμή εξομολόγηση, η Ζωή-Μαρία Μοντανάρι αφηγείται μια οικογενειακή ιστορία. Μια μαρτυρία, με φόντο τη Φλωρεντία, τη Ζάκυνθο και την Αθήνα, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα γεμάτα αισθήσεις μέσα απ’ το θρίλερ της καθημερινότητας, σχέσεις, πάθη, λάθη και το υπαρξιακό δράμα των πρωταγωνιστών σε μια εποχή για την Ελλάδα όπου η ένδεια, η πείνα και ο πόλεμος αφάνιζαν.
Το βιβλίο «Πίστη και Περηφάνια», του Δημήτρη Βαρβαρήγου, μας μεταφέρει στην Αθήνα του 1930. Μια εποχή γεμάτη από κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Η πρωταγωνίστρια, η Ζωή Μαρία Μοντανάρι, ένα κορίτσι γεννημένο μ’ ένα φιλί κι ένα τραγούδι, ήρθε στο φως να συμπληρώσει την ύπαρξη της με τη σάρκα του γένους της, στις ρίζες του μέλλοντος της.
Ποιο το όνομά της, το φύλο της, η σκέψη της, η πορεία της. Τα πρέπει, τα πώς, τα γιατί, σε μια τράπουλα σημαδεμένη από τη Μοίρα. Ζει με την οικογένεια της τον μεσοπόλεμο γεμάτη στιγμές ευτυχίας μέχρι την κήρυξη του 2ου παγκόσμιου πολέμου και τα πέτρινα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Οι δύσκολες συνθήκες και οι τεράστιες ευθύνες της στερούν το δικαίωμα να ονειρεύεται. Μια φονεμένη αρχή κι ένα εφηβικό τέλος την οδηγούν στην πρόωρη ενηλικίωση.
Ασυμβίβαστη, στην κόλαση που φανέρωνε η ζωή, αψήφησε τη σκιά της μοίρας που την ακολουθούσε στρέφοντας το βλέμμα της στον ουρανό, ώσπου ήρθε ο έρωτας να ανατρέψει τα πάντα στη ζωή της.
Μέσα στο ζοφερό μεταπολεμικό περιβάλλον, ο καταλύτης έρωτας ως κεντρικό στοιχείο του βιβλίου, επιφέρει τέτοιες απρόσμενες ανατροπές και δοκιμασίες που βιώνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η Μαρία-Ρόζα και η Ζωή-Μαρία Μοντανάρι, κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους πορείας που ποθούν να ζήσουν το ευ και το απόλυτο της ατομικής ελευθερίας· όσο και την αφοσίωση σε μια δοτική αγάπη γεμάτη πίστη και περηφάνια.

«Anima mia,.. είμαι άνθρωπος που αγάπησε και δεν φοβήθηκε τη ζωή. Η άτιμη, ζάχαρη είναι στα χείλη και σε αφήνει να την ξερογλείψεις. Δε λέω, δύσκολα έζησα,
όμως αυτές οι δυσκολίες με μάθανε να είμαι δυνατή. Ευχαριστώ το Θεό για όσα μου έδωσε μέχρι σήμερα. Με αξίωσε να δω τον ουρανό, με άφησε ν’ αγγίξω τα αστέρια. Ένιωσα τη θάλασσα και τους αγέρηδες. Βέβαια, δεν ήταν εύκολα για μένα, όλο αναποδιές και θανάτους, αλλά έτσι είναι η ζωή, ανατρεπτική. Έτσι γνώρισα και τους ανθρώπους. Τώρα αυτό δεν ξέρω αν ήταν καλό, πάντως απόκτησα μεγάλη εμπειρία για το είδος μας
»

Το βιβλίο «Πίστη και Περηφάνια», αξίζει να διαβαστεί για τα ιστορικά συμβάντα που περνούν σαν υπομνήσεις μέσα στη μυθιστορία όπως τα βίωσαν οι ήρωες παράλληλα με τις δικές τους προσωπικές αναζητήσεις σ’ ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο γεμάτο μυρωδιές περασμένων, όμορφων ημερών και παράφορων ερώτων.
Ατμοσφαιρική γραφή, γεμάτη συναισθηματικές περιγραφές, γοητευτικούς ήρωες που αγγίζουν τις ψυχές των αναγνωστών με τα σπουδαία μεγέθη της αλήθειας τους, ζωντανεύοντας εικόνες μιας πάλαι ποτέ ρομαντικής εποχής.
Αξίζει για το διάβασμα, μιας τρυφερής-αληθινής ανθρώπινης ιστορίας που καταφέρνει ένα ταξίδι μέχρι τα βάθη της ψυχής. Για τη συναισθηματική δοκιμασία των ηρώων και τη γλαφυρή αφήγηση σε μια εποχή συνεχών αλλαγών και ανατροπών που ταυτίζει και ανταμείβει τον αναγνώστη από τη βαθιά πίστη των πρωταγωνιστών που με τη διεισδυτική ματιά τους στην καθημερινά αναπόδραστη μοίρα της αφοσίωσης δίνουν το μήνυμα, πως τίποτα άλλο δεν αξίζει στη ζωή περισσότερο, εκτός απ’ την αλήθεια της αγάπης.