http://www.vivlia4u.com/418039930?b=EAFE6285E1C24989BAEE3C4795641F9122250A

Από την Μαρία Κουλούρη

Απώλειες είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου της Ιουλίας Ιωάννου και με μια ήρεμη διήγηση, απαλή, χωρίς να κουράζει, η συγγραφέας μας βάζει στον κόσμο των ηρώων της, ανθρώπων καθημερινών που η ζωή μέσα από το μαύρο και άσπρο χρώμα της τους φέρνει αντιμέτωπους με Απώλειες.

Απώλεια εμπιστοσύνης, απώλεια αισιοδοξίας, απώλεια πίστης, απώλεια των καλών στοιχείων του εαυτού τους, αλλά και απώλεια ζωής.

apol
Τα πρόσωπα πολλά στο μυθιστόρημα αυτό της Ιουλίας Ιωάννου. Ο χειρισμός τους όμως γίνεται με τρόπο άριστο και η σύνδεσή τους με τα γεγονότα σαφής και καθαρή με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μπορεί να επικεντρωθεί στα μηνύματα που περνά η συγγραφέας, πράγμα που είναι ο βασικός στόχος της.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε δύο χρονικές περιόδους, σε τρία διαφορετικά μέρη, τα πρόσωπα σχεδόν όλα μπαίνουν γρήγορα επί σκηνής, όμως το πέρασμα από το ένα στο άλλο γίνεται τόσο άνετα από τη συγγραφέα που αντί να κουράζει τον αναγνώστη, ενδυναμώνει το ενδιαφέρον του.

Το κέντρο της ιστορίας είναι μια οικογένεια και το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον της. Οι ήρωες καθημερινοί με κάποιους από αυτούς να κουβαλούν πολλά αναγνωρίσιμα στοιχεία, κοντινά μας, δικά μας. Ανάμεσά τους οι απώλειες αλλά και οι συγκυρίες που ελευθερώνουν τους δρόμους που χρειάζεται να διαβούν. Συγκυρίες που τους οδηγούν στη λύση, στην κάθαρση και τέλος στη συγχώρεση.

Δεν γίνεται να μη σταθώ σε κάποιους από αυτούς. Που κάνουν έντονη την παρουσία τους και διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο Χρήστος είναι ο ήρωας που κάνοντας το μοιραίο λάθος κινεί τα νήματα της πορείας των υπολοίπων. Όμως επαναπροσδιορίζει τη στάση του και προχωρά ταγμένος στη μία και μοναδική αγάπη του.

Η Ειρήνη ξεκινά την ενηλικίωσή της αντιμέτωπη με μια προδοσία. Βρίσκει στήριγμα και συνεχίζει, όμως οι δυσκολίες που συναντά τη σκληραίνουν. Ώσπου θέτει τον εαυτό της στη βοήθεια των άλλων. Βασιζόμενη στο ένστικτό της.

Ο Φίλιππος είναι ο ήρωας της διπλανής πόρτας. Απλός, ευαίσθητος, ρομαντικός, αγνός. Αληθινός.

Η Χριστίνα αν και από μικρή πληγώνεται, ξέρει να συγχωρεί, να προχωρεί και να στηρίζει. Είναι δοτική και δυνατή.

Η Σοφία ζει πάνω στην εφηβεία σκληρές καταστάσεις. Μισεί, θέτει σκοπούς, προχωρεί, αγαπά, συγχωρεί.

Η Μαρία μια αγάπη όλη είναι ! Έτοιμη να συντρέξει και να βοηθήσει τους γύρω της. Να στηρίξει την ευρύτερη οικογένειά της. Έρχεται στιγμή που λυγίζει. Το βάρος είναι ασήκωτο. Σηκώνει το βλέμμα ψηλά και συνεχίζει.

Η ζωή έχει τα πάνω της και τα κάτω της είναι ένα από τα μηνύματα του βιβλίου. Φορά πότε το μαύρο φόρεμά της ή το άχαρο γκρι και πότε το ροζ, το θαλασσί, το λευκό, το πράσινο. Και εμείς θα πρέπει να μπορούμε να την αντικρίσουμε χωρίς να χάσουμε την πίστη μας και την αισιοδοξία μας. Θα πρέπει να τη ζήσουμε. Κι αυτό δεν γίνεται χωρίς μάχη, χωρίς την ελπίδα αρωγό μας. Χωρίς την αγάπη γύρω μας.
Κι αν υπάρξουν απώλειες θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε για την ελπίδα. Όπως κάνουν και οι ήρωες του βιβλίου.
Ζουν για την ελπίδα.
Ζουν για τη Ζωή και την Ελπίδα, τις δύο ηρωίδες που έντεχνα απέκτησαν τα ονόματά τους από τη συγγραφέα.

Μ.Κ.