Μια παρέα του χτες συναντά το σήμερα. Ένας κουτσός ζαχαροπλάστης που πέτυχε στη ζωή του, ο φίλος του, ένας χωροφύλακας φανατικός οπαδός του Βενιζέλου, μία κόρη ενός χωροφύλακα από την Πελοπόννησο που δουλεύει σε καμπαρέ, ένας Γάλλος γιατρός, απομεινάρι του Βερντέν!
Μαθητές και φοιτητές του σήμερα, σπουδάζουν στον καιρό της κρίσης στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να επιβιώσουν από τη μία κι από την άλλη να αναπτύξουν αυτό που έχουν άφθονο: το μυαλό τους. Ένας καθηγητής υπεύθυνος στις χρηματοδοτήσεις της Ευρώπης τους βοηθά να αφήσουν την Ελλάδα του σήμερα ενάντια σ’ έναν καθηγητή Λυκείου, που τον αγαπάνε όλοι, και προσπαθεί από την πλευρά του να μεταδώσει το ελληνικό ιδεώδες!
Ζωές ανθρώπων του χθες, φωνές νέων στο σήμερα, στη Θεσσαλονίκη του capital control, της οικονομικής κρίσης, του δημοψηφίσματος!
Ένα βιβλίο που με ταξίδεψε με την όμορφη γραφή της συγγραφέως και μου έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που είχα μέσα μου όπως όλοι οι άνθρωποι του σήμερα. Είδα με τη ματιά των νέων την θλίψη και απογοήτευσή τους, τις σκέψεις τους για τη ζωή που θέλουν να ξεκινήσουν ελεύθεροι.
Όλα αυτά σε μία πόλη που αλλάζει και στο τότε και στο τώρα, μία Θεσσαλονίκη που προσπαθεί να ενταχθεί στην ιστορία, αλλά και σε μία Θεσσαλονίκη που πονάει και στις δύο αυτές εποχές!!!
Περιηγήθηκα στις πορείες με τα όπλα του τότε, αλλά και στην παιδεία του σήμερα. Όλοι και όλα φωνάζουν: Ελευθερία!