«…Για την Γκουέν, η Κεϋλάνη ήταν ένα μέρος όπου είχαν χτιστεί βρετανικά όνειρα και είχαν γίνει περιουσίες, ένα μέρος όπου αγγλικές οικογένειες ζούσαν και γεννούσαν τα παιδιά τους… Ωστόσο εδώ υπήρχε ένας διαφορετικός κόσμος, όπου τα κορίτσια περιφέρονταν με απλές βαμβακερές μπλούζες και λιωμένες φούστες, όπου τα μωρά γουργούριζαν και σέρνονταν στις λάσπες, και οι άνθρωποι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να φάνε…»

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, η Νύφη της Κεϋλάνης, της Dinah Jefferies, των εκδόσεων ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ, το οποίο η συγγραφέας εμπνεύστηκε από παλιές ιστορίες ανθρώπων του οικογενειακού της περιβάλλοντος, που έζησαν την δεκαετία του 1920 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, στην Βιρμανία και την Ινδία. Η συγγραφέας επέλεξε να μας μεταφέρει στην Κεϋλάνη, όπως λεγόταν τότε, την σημερινή Σρι Λάνκα. Ένα εξωτικό νησί, γνωστό για τις φυτείες τσαγιού, τις οποίες εκμεταλλευόταν η Μεγάλη Βρετανία.

Η Dinah Jefferies μέσα από την ιστορία του βιβλίου της αναδεικνύει το φυλετικό ζήτημα και ιδιαίτερα τις προκαταλήψεις της εποχής. Τότε που ήταν πολύ συνηθισμένο, οι πρώτοι άποικοι από την Αγγλία, να παίρνουν ντόπια νύφη, θεωρώντας ότι έτσι θα συνήθιζαν πιο εύκολα την εγκατάστασή τους και θα μπορούσαν να χειριστούν καλύτερα τους ντόπιους. Όταν άνοιξε όμως η Διώρυγα του Σουέζ, τα πράγματα άλλαξαν και όλο και περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες άρχισαν να ταξιδεύουν σε εκείνα τα μέρη, για να βρουν έναν πλούσιο σύζυγο. Αυτό είχε σαν συνέπεια οι πρώτοι απόγονοι των μεικτών γάμων, οι μιγάδες δηλαδή, να γίνονται όλο και λιγότερο ανεκτοί, καθώς δεν τους θεωρούσαν και ιδιαίτερα πιστούς στο στέμμα.

Όμως το άνοιγμα της Διώρυγας, επέτρεψε και στους αποίκους να ταξιδεύουν συχνότερα προς την Αγγλία. Σε ένα τέτοιο ταξίδι, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Λόρενς, θα γνωρίσει και θα παντρευτεί τη νεαρή και όμορφη Γκουέν. Και η ιστορία μας αρχίζει με την Γκουέν, μόνη της, στην κουπαστή του πλοίου, αφού ο Λόρενς είχε επιστρέψει νωρίτερα, να πλησιάζει πια το λιμάνι της Κεϋλάνης. Εκεί θα κάνει την πρώτη γνωριμία της με τον μυστηριώδη Σιναλέζο ζωγράφο Σαβι Ραβασινχε, κάτι που όταν το έμαθε αργότερα ο Λόρενς, έδειξε να ενοχλήθηκε, σαν κάτι να υπάρχει μεταξύ τους. Τι όμως;
Επόμενη γνωριμία της Γκουέν ήταν με την Βέριτι, αδελφή του Λόρενς, μια σκοτεινή και ύπουλη ύπαρξη που η Γκουέν κατάλαβε ότι πρέπει να προσέχει. Οι πρώτες περιπλανήσεις της Νύφης της Κεϋλάνης, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και στο δάσος γύρω από αυτό, θα την οδηγήσουν σε νέα μυστήρια. Ένα κιτρινισμένο νυφικό πέπλο, αλλά και ένας μικρός τάφος κρυμμένος σε πυκνή βλάστηση θα κάνουν την Γκουέν να συνειδητοποιήσει ότι ο άντρας της έχει κρυμμένα μυστικά. Ο Λόρενς όμως δεν δείχνει τη διάθεση να μιλήσει και κλείνεται στον εαυτό του. Η εγκυμοσύνη της, θα τα αλλάξει όλα προς το καλύτερο.
Η Γκουέν γεννάει μόνη της, με την οικιακή βοηθό της, αφού ο σύζυγός της θα λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι. Όμως η μοίρα παίζει άσχημο παιχνίδι και φέρνει την Γκουέν αντιμέτωπη με ένα δίλλημα και η μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με την σύζυγο.
Τι θα επιλέξει η νύφη της Κεϋλάνης;
Τι μυστικά κρύβουν ο Λόρενς και η αδελφή του;
Και ο Σαβι Ραβασινχε; Ποιος είναι ο ρόλος του;
Τι διλλήματα θα δημιουργηθούν όταν η αγαπημένη της ξαδέλφη ερωτευτεί;
Θα μπορέσει ποτέ να αποκαλύψει την αλήθεια στον άντρα της και αν ναι, θα μπορέσει να τη συγχωρήσει;
Μια συγκινητική και αρκετά ευρηματική ιστορία, γραμμένη με στρωτή λογοτεχνική γραφή, ένας ύμνος στην μητρική αγάπη, αλλά και στην λυτρωτική δύναμη της αγάπης. Ένα μαγευτικό ταξίδι με υπέροχες περιγραφές και χρώματα στην εξωτική Κεϋλάνη, εκεί όπου το άρωμα της κανέλλας συνυπάρχει με το άρωμα των λουλουδιών. Εκεί όπου οι φυτείες τσαγιού, και τα ήθη και έθιμα των κατοίκων, μυρίζουν αρώματα τσαγιού. Εκεί όπου οι μουσώνες, με την ατέλειωτη βροχή, κάνουν τις φυτείες του τσαγιού να λάμπουν. Εκεί όπου εκείνα τα χρόνια οι αντιθέσεις ήταν μεγάλες και η κοινωνική και ταξική δικαιοσύνη σχεδόν ανύπαρκτες.
Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα, ατμοσφαιρικό με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία, με εξαιρετική πλοκή και ανατροπές, με ήρωες αληθινούς- καθημερινούς που συναντούν αντιξοότητες και προσπαθούν να επιβιώσουν με θάρρος και να ξεπεράσουν τα λάθη τους, τις ενοχές και τις επιλογές τους .
Ας ταξιδέψουμε μαζί με την Νύφη της Κεϋλάνης, ζώντας μέσα από τα μάτια της ηρωίδας μας την ζωή της. Μιας ζωής με στιγμές χαράς, φόβου, ζήλιας, απόγνωσης, ευτυχίας. Τα διλήμματά της, όλες τις αγωνίες που προκύπτουν από τις επιλογές της και την κορύφωση της στιγμής της αλήθειας που θα αποκαλυφθεί.

image description

Πόσα μυστικά χωράει ένας έρωτας;

«Η Γκουέντολιν Χούπερ φτάνει νιόπαντρη στην Κεϋλάνη του 1920, γεμάτη όνειρα για μια παραμυθένια ζωή με τον σύζυγό της, ιδιοκτήτη μιας φυτείας τσαγιού. Η νέα της πατρίδα την κατακτά με την ομορφιά της, αλλά ο Λόρενς δεν θυμίζει καθόλου τον άντρα που ερωτεύτηκε στην Αγγλία: είναι απόμακρος, κλεισμένος στον εαυτό του, και λείπει συνεχώς για δουλειές, αφήνοντας τη νεαρή γυναίκα του μόνη της. Όταν η Γκουέν ανακαλύπτει ένα κιτρινισμένο νυφικό πέπλο σ’ ένα μπαούλο κι έναν μικρό τάφο κρυμμένο στην πυκνή βλάστηση, συνειδητοποιεί ότι ο άντρας της έχει μυστικά για τα οποία εκείνη δεν γνωρίζει τίποτε…
Έπειτα η Γκουέν μένει έγκυος, κι όλα δείχνουν ν’ αλλάζουν προς το καλύτερο. Ωστόσο, πάνω στη γέννα, ένα παιχνίδι της μοίρας την αναγκάζει να πάρει μια σκληρή απόφαση: να διαλέξει ανάμεσα στο μητρικό ένστικτο και την αγάπη για τον άντρα της. Και πρέπει να κρατήσει την απόφασή της μυστική από εκείνον, με κάθε τίμημα.
Άραγε, αν ποτέ αποκαλυφθεί η αλήθεια, θα μπορέσει ο Λόρενς να συγχωρέσει την επιλογή της;
Μια συναρπαστική ιστορία έρωτα, προδοσίας και μυστικών σε μια χώρα εξωτικών χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων.
Ένα συγκινητικό βιβλίο για το βάρος της ενοχής και τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης .»