Τρία βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μου κράτησαν συντροφιά, προτείνω να διαβάσετε φίλες και φίλοι αναγνώστες. Ανήκουν και τα τρία στην κατηγορία αστυνομικά-ψυχολογικά θρίλερ, κάτι που δεν κρύβω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα.

ΟΜΗΡΙΑ: Clare Mackintosh

Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη


Είκοσι ώρες µέχρι την προσγείωση. Πολλά μπορούν να συµβούν σε είκοσι ώρες…

Ακολουθώ πιστά από τα προηγούμενα βιβλία της την Clare Mackintosh και φυσικά η ΟΜΗΡΙΑ δεν θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορη. Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό ψυχολογικό-αστυνομικό θρίλερ που κάνει συνεχώς τον αναγνώστη να μπαίνει στη θέση της ηρωίδας και φυσικά, να μην θέλει με τίποτα να υποψιαστεί καν ότι θα του συνέβαινε κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι μόνο ότι όλη σχεδόν η υπόθεση εκτυλίσσεται μέσα σε ένα αεροπλάνο που κάνει την παρθενική του πτήση από το Λονδίνο στο Σίδνεϋ, είναι ότι εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει επιστροφή όταν αντιλαμβάνονται οι επιβάτες ότι έχουν πέσει θύματα αεροπειρατείας, και μάλιστα μιας ιδιαίτερης ομηρίας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο διπλανός του, ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο ένοχος. Αποφάσεις που θα στοιχίσουν τη ζωή όλων όσων επιβαίνουν στο αεροσκάφος ή όλων όσων αγαπάει πρέπει να πάρει η ηρωίδα και αναρωτιόμαστε, άραγε, ποιο είναι το σωστό και το λάθος; Τι τίμημα καλείται να πληρώσει κάποιος που έχει εσκεμμένα αποκρύψει σημαντικά πράγματα από τη ζωή του, πράγματα που μπορεί να φέρουν την καταστροφή και να οδηγήσουν αθώους ανθρώπους στη θυσία. Αξίζει άραγε τον κόπο να πορευόμαστε γεμάτοι μυστικά και ενοχές;
Ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι το απροσδόκητο τέλος…


Η Μίνα Χόλµπρουκ είναι µέλος της επίλεκτης οµάδας αεροσυνοδών που συµµετέχει στην παρθενική απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ, ένα ταξίδι-σταθµός διάρκειας είκοσι ωρών. Προσπαθεί να µείνει συγκεντρωµένη στη δουλειά της και να µην την αποσπούν οι σκέψεις για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η πεντάχρονη κόρη της και ο γάµος της που καταρρέει.
Ενώ όµως το Boeing 777 µε τους 353 επιβάτες βρίσκεται στον αέρα, η Μίνα λαµβάνει ένα ανατριχιαστικό σηµείωµα από έναν ανώνυµο επιβάτη, κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά της για να πετύχει τον στόχο του· να εµποδίσει το αεροσκάφος να φτάσει στον προορισµό του. Και ξέρει ακριβώς πώς να την κάνει να συνεργαστεί: Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σώσουν τη ζωή της κόρης σου.
Όταν ένας επιβάτης πέφτει νεκρός η Μίνα καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια. Πρέπει να επιλέξει. Να σώσει τις ζωές εκατοντάδων επιβατών ή τις ζωές των δικών της ανθρώπων;

ΟΧΤΩ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: Alex Pavesi
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Ανακαλύψτε το πιο πρωτότυπο μυστήριο της χρονιάς, που θα σας κάνει να μαντεύετε ως την τελευταία σελίδα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μια ευχάριστη ανακάλυψη, καθώς ο συγγραφέας καταθέτει την πρώτη του δουλειά και αξίζει πραγματικά να μάθετε τον τρόπο που μοιράζεται μαζί μας την πρωτότυπη αυτή ιστορία.
Τα εφτά διηγήματα στο μυθιστόρημα του Alex Pavesi, Οχτώ ντετέκτιβ, θυμίζουν έντονα το στυλ της Αγκάθα Κρίστι και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι σαν να προτείνει για την κάθε ιστορία τρεις στην ουσία διαφορετικές εκδοχές, για το τι συνέβη πραγματικά στο τέλος της κάθε μιας. Κι αυτό θα το καταλάβετε όταν ολοκληρώσετε το μυθιστόρημα, γιατί είναι έτσι δομημένο ώστε να έχει τη δυνατότητα αλλαγών στον τρόπο γραφής του. Σαν να είστε κι εσείς ένας ακόμη ντετέκτιβ που ψάχνει να βρει την αλήθεια.
Αξίζει να σταθείτε στις λεπτομέρειες, να παρακολουθήσετε τους κανόνες που διέπουν το πρωτότυπο κείμενο και να αναρωτηθείτε μαζί με την ηρωίδα τι δεν κολλάει και ποια είναι η αλήθεια πίσω από τις λέξεις, κυρίως, πίσω από τους φόνους, τους λευκούς φόνους! Κι εδώ ένα απροσδόκητο τέλος θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις και θα θαυμάσετε την ευφυία και το στυλ του συγγραφέα!

Υποψήφιο για το Goldsboro Books Glass Bell Award 2021
Υποψήφιο για το HWA Debut Crown Award 2021
Υποψήφιο για το Barry Award for Best First Novel
Sunday Times Crime Book of the Month
Capital Crimes Reader Award for Debut Book of the Yea

Κάθε μυστήριο ακολουθεί συγκεκριμένους απλούς κανόνες. Ο Γκραντ Μακάλιστερ, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και καθηγητής μαθηματικών, κατάφερε κάποτε να τους εντοπίσει όλους.
Όμως αυτό συνέβη πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα ζει μια απομονωμένη ζωή σ’ ένα ήσυχο νησί της Μεσογείου – μέχρι τη στιγμή που του χτυπά την πόρτα η Τζούλια Χαρτ, μια έξυπνη, φιλόδοξη επιμελήτρια. Η Χαρτ σκοπεύει να επανεκδώσει τα πρώτα έργα του, επτά ιστορίες που είχαν κυκλοφορήσει σ’ έναν τόμο με τίτλο Οι λευκοί φόνοι, ιστορίες που τώρα πρέπει να ξανακοιτάξουν οι δυο τους.
Καθώς όμως διαβάζει τις ιστορίες, η Τζούλια ταράζεται από την ανακάλυψη ότι υπάρχουν μέρη που δεν βγάζουν νόημα. Ασυμφωνίες, αστοχίες, καθώς και περίπλοκα στοιχεία που μοιάζουν να αναφέρονται σε έναν πραγματικό φόνο. Έναν φόνο που παραμένει ανεξιχνίαστος εδώ και τριάντα χρόνια…
Για να βρει τις απαντήσεις, η Τζούλια πρέπει να επιστρατεύσει όλη της την εξυπνάδα και να θριαμβεύσει έναντι ενός επικίνδυνα ευφυούς αντιπάλου.
Πρέπει όμως να κινηθεί προσεκτικά: ξέρει ότι υπάρχει ένα μυστήριο εδώ, όμως αυτό που δεν συνειδητοποιεί ακόμα είναι ότι ένας φόνος έχει ήδη γίνει…

Η ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ: Nita Prose
μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου

Καλώς ήρθατε στο ξενοδοχείο Ρίτζενσι Γκραντ.
Η Μόλι, η καμαριέρα σας, θα φροντίσει για την άνετη διαμονή σας.

Ένα μυστήριο κλειδωμένου δωματίου καλείται ο αναγνώστης να ανακαλύψει στο βιβλίο Η ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ και δεν θα το μετανιώσει καθόλου!
Μια ιδιαίτερη καμαριέρα μας συστήνει η συγγραφέας Nita Prose στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα και σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη! Δεν είναι μόνο ότι η μανία της με την καθαριότητα είναι μνημειώδης, δεν είναι ότι αυτό το κορίτσι δεν μοιάζει με κανένα άλλο της ηλικίας της ή της εποχής της, είναι και τόσο μυστηριώδης, τόσο εξωπραγματική που δεν μπορεί παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσο αόρατη κι αν είναι στη ζωή της.
Συνήθως, τέτοια άτομα, χωρίς παρέες, φίλους, σύντροφο, αυτοπεποίθηση μπορεί εύκολα κάποιος να τα θεωρήσει και χαμηλής ευφυίας. Κάτι τέτοιο όμως σίγουρα δεν ισχύει για την Μόλι, η οποία έχει τακτοποιήσει τη ζωή της μέσα σε συγκεκριμένα κουτάκια και ποτέ δεν παραβαίνει τους όρους που έχει θέσει στη ρουτίνα της. Όμως αυτή ακριβώς η ρουτίνα της θα την οδηγήσει στο να την υποψιαστούν για φόνο και μάλιστα με όλα τα στοιχεία να την καθιστούν ύποπτη.
Εκεί όμως που πιστεύει ότι είναι ολομόναχη, χωρίς φίλους, χωρίς κάποιον να νοιάζεται για την ίδια, ανακαλύπτει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να στηριχτεί πάνω τους… όπως και το αντίστροφο!

H Μόλι Γκρέι, η καμαριέρα, δεν είναι σαν τους άλλους. Έχει συνηθίσει να είναι αόρατη στη δουλειά της στο Ρίτζενσι Γκραντ. Κάθε πρωί φοράει τη στολή της, γεμίζει το καροτσάκι της µε σαπούνια και καθαριστικά, και ξανακάνει τα δωμάτια του ξενοδοχείου πεντακάθαρα. Ο εκκεντρικός της χαρακτήρας καθώς και η εµµονική της αγάπη για την καθαριότητα την κάνουν ιδανική για τη θέση.
Όμως όλα αυτά θα αλλάξουν όταν ανακαλύψει έναν πασίγνωστο πλούσιο επισκέπτη, τον κύριο Μπλακ, νεκρό στο κρεβάτι του. Αυτό το χάος δεν μπορεί να καθαριστεί εύκολα. Κι έτσι η Μόλι µπλέκεται στο κυνήγι για την αναζήτηση της αλήθειας, καθώς περιηγείται στον σκοτεινό και αθέατο κόσμο του ξενοδοχείου, αναζητώντας στοιχεία. Πριν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, η ασυνήθιστη συμπεριφορά της τη μετατρέπει σε κύρια ύποπτη.
Μυστήριο κλειδωμένου δωματίου και συγκινητικό πνευματικό ταξίδι, Η καμαριέρα διερευνά τι σημαίνει να είσαι ίδιος µε όλους τους άλλους και ταυτόχρονα ολότελα διαφορετικός – και αποκαλύπτει ότι όλα τα μυστήρια λύνονται, όταν ακούς την καρδιά.
Το βιβλίο κατακτά την κορυφή των ευπώλητων, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 35 χώρες, ενώ η Universal έχει αναλάβει τη μεταφορά του στην οθόνη, με την υποψήφια για Όσκαρ και BAFTA Florence Pugh στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας.