Είναι φορές που συναντάμε στην πορεία της ζωής μας κάποιους ανθρώπους και έχουμε την εντύπωση ότι μας ενώνει κάτι ξεχωριστό, ότι είναι η αδελφή ψυχή μας, πως ίσως, κάποτε, έχουμε ξανασυναντηθεί, ότι έχουμε ζήσει μαζί. Είναι άραγε αυτό δυνατόν; Μπορούν οι ψυχές να περιπλανιούνται στα χρόνια, να αναζητούν το σώμα εκείνο που θα φωλιάσουν και θα συνεχίσουν αυτό που δεν πρόλαβαν σε μια προηγούμενη ζωή; Ο Πλήθων Γεμιστός άλλωστε, πίστευε και δίδασκε, ότι οι ψυχές πάντα αναζητούν το σώμα εκείνο που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν αυτό που δεν κατάφεραν στην προηγούμενη ενσάρκωσή τους και θα συνεχίσουν μέχρι να βρουν την τελείωση, αυτό για το οποίο γεννήθηκαν. Το άλλο τους μισό. Τον άνθρωπο εκείνο που οι συνθήκες της εποχής δεν τους επέτρεψαν να ολοκληρώσουν όσα ονειρεύτηκαν, όσα δεν πρόλαβαν να ζήσουν, όσα κάποιοι άλλοι τους στέρησαν…


Στο βιβλίο της Έλενας Γκίκα-Πετρουλάκη, «Η ζωή που σου ’κλεψα», οι ψυχές κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι. Ξεκινώντας την ιστορία της από τις αρχές του 2000 στο πρώτο μέρος, όπου γνωρίζουμε τη Λουκία, φτάνει στη δεκαετία του 2020 και μας συστήνει την Βασιλική και τη Λουκία στο δεύτερο μέρος και μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1449 στο τρίτο μέρος του βιβλίου, όπου η Λουκιανή και η Βασιλεία έχουν και τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για το πώς ξεκίνησαν όλα. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την γεμάτη μυστήριο καστροπολιτεία του Μυστρά και ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός μιας υπέροχης αφήγησης, μιας μοναδικής ξενάγησης στην ιστορία τόσων αιώνων στον περήφανο βράχο. Και αν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο δένουν όλες αυτές οι χρονολογίες και πώς γίνεται να απαντηθούν κάποια αιώνια ερωτήματα που κάθε άνθρωπο, έστω για λίγο τον έχουν απασχολήσει στην πορεία της ζωής του, ξεκινήστε και αφεθείτε στη μαγεία του ταξιδιού αυτού.


Δεν υπάρχει λόγος να αναλύσω τι συνδέει τους ήρωες, είναι άλλωστε μοναδικός ο τρόπος που οι χαρακτήρες αναλύονται και ψυχογραφούνται και σίγουρα θα σας μαγέψει τόσο η ιστορία των ανθρώπων, όσο και του τόπου. Και αν κάτι μένει να διευκρινιστεί αυτό είναι το κατά πόσο ο καθένας από εμάς έχει στο μυαλό του το τώρα, αυτό που ζει, αν σκέφτεται και τον απασχολεί το μέλλον που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί ή είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι όλα ξεκινούν από το παρελθόν, από σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί και με το δικό τους τρόπο βρίσκουν πάντα τη σωστή χρονική στιγμή να επανέλθουν στο φως;


Και κάτι ακόμη, όσο ίδιοι και αν είναι εξωτερικά δυο άνθρωποι, οι διαφορές που έχουν ως χαρακτήρες τους καθιστούν τόσο διαφορετικούς και τόσο μοναδικούς και μόνο όσοι τους αγαπούν πραγματικά μπορούν να καταλάβουν αυτή τη διαφορά. Την τεράστια διαφορά. Γιατί, στη ζωή αυτή, κάποιοι πορεύονται με βάση τη λογική και κάποιοι με βάση το συναίσθημα. Το ιδανικό θα ήταν όλοι να μπορούσαμε να τα συνδυάσουμε. Όμως, ακόμη και οι τόσο ίδιες δίδυμες γυναίκες της ιστορίας της κυρίας Πετρουλάκη, δεν το καταφέρνουν. Γιατί όταν κονταροχτυπιούνται ο έρωτας με το χρήμα, και γενικότερα με το συμφέρον, μόνο ένας θα βγει νικητής. Όχι πάντα όμως.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι ψυχές εκείνες που έστω και μετά από αιώνια περιπλάνηση, θα βρουν τον τρόπο να κάνουν τον τέλειο συνδυασμό!
Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στη συγγραφέα για αυτό το μοναδικό ταξίδι! Ξεκινήστε το και αφεθείτε στη μαγεία που εκπέμπει ο Μυστράς και τα αιώνια μυστικά του…

Δυο δίδυμες αδελφές και ένας άντρας ανάμεσά τους. Αγάπη, καθήκον και έρωτας μπλέκονται, συγκρούονται, χωρίζονται βίαια και ξανασμίγουν σε μια διαδρομή χωρίς τέρμα. Ένα γαϊτανάκι ψυχών που τις δένει ένας βαρύς όρκος και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας.
Από το σήμερα στο μακρινό χθες, πάντα με φόντο τη μυστηριακή καστροπολιτεία του Μυστρά, οι δίδυμες δε θα πάψουν να αναζητούν τη λύτρωση.
Επειδή κάποιες ψυχές δεν τις γαληνεύει ο θάνατος.
Επειδή κάποιους έρωτες δεν τους νικά ο χρόνος.