Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;

Το πράσινο σημειωματάριο που αφήνει ο Τζούλιαν στο καφέ της Μόνικας, φέρνει κοντά έξι αγνώστους, οδηγώντας τους σε απροσδόκητες φιλίες και αγάπες. Οι ζωές τους συνυφαίνονται, αποκαλύπτοντας στο τέλος τη δύναμη και το μεγαλείο της ειλικρίνειας.

«Το χθες είναι ιστορία, το αύριο ένα μυστήριο, το σήμερα είναι δώρο».
«Δεν είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ευγνώμονες, αλλά οι ευγνώμονες ευτυχισμένοι».

Κάθε φορά που μου στέλνουν ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αναρωτιέμαι τι νέα και πρωτότυπη ιδέα θα έχει το όλο κόνσεπτ! Και αυτή τη φορά, «το πράσινο σημειωματάριο» εκτός από το τόσο ξεχωριστό και συναρπαστικό βιβλίο, περιείχε και ένα μικρό πράσινο σημειωματάριο, αλλά και μια ιδιαίτερη κάρτα με υπογραφή από τις αξιαγάπητες κυρίες των εκδόσεων Μεταίχμιο: Λίλα, Ντόρα, Ελένη, Άννα, αλλά και τα εξής λόγια…
Να είσαι τολμηρή!
Να είσαι γενναία!
Αλλά πάνω από όλα,
να είσαι ο εαυτός σου.

Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας να διαβάσω αυτό το ξεχωριστό μυθιστόρημα, που ξεκινάει με τη φράση «Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;» είχα στο μυαλό μου ότι θα είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης, αλλά τελικά είναι μια ιστορία γεμάτη αλήθειες, λάθη, συμβιβασμούς, απώλειες και κυρίως αποκαλύψεις για όλα όσα κρύβουμε μέσα μας.
Ξεκινώντας με την ιστορία του Τζούλιαν, του εκκεντρικού καλλιτέχνη που άρχισε «Το πείραμα της αυθεντικότητας» όπως ονόμασε το πράσινο τετράδιο και το άφησε στο τραπέζι στο καφέ της Μόνικας, διαπιστώνουμε πόσοι άνθρωποι αυτής της ηλικίας, στη δύση της ζωής, αισθάνονται μόνοι, απογοητευμένοι και άχρηστοι.

Αυτό είναι η αρχή για τη Μόνικα να αποφασίσει κι εκείνη να γράψει όσα επιμελώς κρύβει και την πονάνε, όσα πιστεύει ότι θα την έκαναν ευτυχισμένη και όσα προσμένει να της συμβούν.
Και στη συνέχεια το τετράδιο πέφτει στα χέρια του Χάζαρντ, ενός εθισμένου στο αλκοόλ και τις καταχρήσεις νέου άντρα που αποφασίζει να αλλάξει τρόπο ζωής και παίρνοντας μαζί του το σημειωματάριο φτάνει σε ένα νησί της Ταϊλάνδης. Και σαν ντόμινο η ιστορία συνεχίζεται με τον επόμενο κάτοχο, τον γλυκούλη και καλόψυχο Ράιλι, ο οποίος ξεκινώντας από την Αυστραλία, κάνει μια στάση στο νησάκι που γνωρίζει τον Χάζαρντ και κατευθύνεται στο Λονδίνο προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του για το γύρο της Ευρώπης. Στις αποσκευές του όμως έχει κι ένα τετράδιο που θα του αλλάξει τη ζωή, καθώς αποφασίζει να πάει να γνωρίσει τη Μόνικα και τον Τζούλιαν και να γίνουν μια ομάδα ανθρώπων που δίχως να το γνωρίζουν τους ενώνει ένα «πείραμα». Είναι όμως αυθεντικό όπως ήταν ο τίτλος του και κυρίως περιέχει όντως αλήθειες αυτό το πείραμα;


Ο επόμενος κάτοχος θα είναι η Άλις, μια νέα γυναίκα με ένα μωρό, η οποία έχει στηρίξει όλη της τη ζωή στους ακολούθους που έχει στο ίνσταγκραμ και στην ψεύτικη ζωή που ανεβάζει για να ικανοποιήσει… άραγε τι; Ούτε η ίδια γνωρίζει, καθώς η καθημερινότητα την πνίγει, οι υποχρεώσεις την έχουν τσακίσει, ο υπέροχος γάμος και η ειδυλλιακή ζωή κάθε άλλο παρά αληθινή είναι. Και η αγανάκτησή της την οδηγεί να γράψει την δική της αλήθεια στο σημειωματάριο, το οποίο όμως στη συνέχεια χάνει και η Λίζι που το βρίσκει, είναι εκείνη που θα βάλει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα πράγματα στη θέση τους.


Πολλές οι ανατροπές, οι ήρωες τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους μα και τόσο αληθινοί στον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Πόσα πράγματα άραγε κρύβει ο καθένας μέσα στην ψυχή του και πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα τον ξεκλειδώσει και θα τον αλαφρύνει από αυτό το βάρος που κουβαλάει μια ολόκληρη ζωή.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι σας περιμένει με «το πράσινο σημειωματάριο» και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε κι εσείς αν όντως όσα αφήνετε να αποκαλυφθούν αντικατοπτρίζουν και τον πραγματικό σας χαρακτήρα και μήπως θα ήταν καλύτερα να βγάλετε τη μάσκα της τελειότητας και να τσαλακωθείτε, να πλησιάσετε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω σας, να τους γνωρίσετε πραγματικά και να αφήσετε και τους άλλους να γνωρίσουν εσάς… να επικρατήσει η αλήθεια και η αυθεντικότητα!

Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;

Αυτό αναρωτιέται ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος εβδομήντα εννέα ετών. Αποφασίζει να καταγράψει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα πράσινο σημειωματάριο και να το αφήσει στο καφέ της Μόνικα στην oδό Φούλαμ. Κι όσο η ιστορία ξετυλίγεται, το σημειωματάριο, που ο Τζούλιαν το έχει ονομάσει «Πείραμα της Αυθεντικότητας», αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων που το πιάνουν στα χέρια τους.
Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ανταλλαγή μυστικών οι ήρωες αποκαλύπτουν τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες τους και μαθαίνουν πως η ειλικρίνεια δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μοιάζει. Απεναντίας, μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία.

Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με ξεχωριστούς χαρακτήρες, συγκίνηση και χιούμορ, άρωμα Λονδίνου και έντονο κινηματογραφικό αέρα.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ένα νοσταλγικό, αισιόδοξο βιβλίο. Μια όμορφη και αποκαλυπτική ιστορία αυτογνωσίας.
Publishers Weekly

Το πράσινο σημειωματάριο είναι γεμάτο αλήθειες ζωής, αστείο, αιχμηρό και απόλυτα αισιόδοξο. Το απόλαυσα πραγματικά.
Fanny Blake, συγγραφέας

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα εδώ και πολύ καιρό. Πρωτότυπο και συναρπαστικό. Θα μου μείνει αξέχαστο.
Sarah Morgan, συγγραφέας

Μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την απώλεια και την ανθρώπινη φύση. Το πρώτο μυθιστόρημα της Pooley είναι ένα τρομερά αισιόδοξο και ευχάριστο ανάγνωσμα.
Annabel Abbs, συγγραφέας