Μια διαφορετική προσέγγιση για το πώς βιώνει μια νέα μητέρα τη φάση της μητρότητας, καθώς όσα κουβαλάει μέσα της καθιστούν την ψυχική της ηρεμία τόσο εύθραυστη, που είναι έτοιμη να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή.
Η συγγραφέας με το ένστικτο βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, μια δυνατή ιστορία που βγάζει στην επιφάνεια τις φοβίες κάθε γυναίκας, όλα όσα δεν θέλει ποτέ να σκεφτεί ότι θα συμβούν στην ίδια και στο παιδί που έφερε στον κόσμο.

Συνήθως, οι γυναίκες έχουν μέσα τους το μητρικό ένστικτο, αγαπούν το παιδί που κουβαλούν στα σπλάχνα τους από τη στιγμή της σύλληψής του. Ονειρεύονται τις στιγμές που θα το κρατήσουν στην αγκαλιά τους, το πρώτο του γέλιο, τους μήνες που θα το βλέπουν να μεγαλώνει και να εξελίσσεται σε έναν αυτάρκη άνθρωπο. Συνήθως, το παιδί δένεται με τη μητέρα του από την πρώτη στιγμή που θα βγει από το σώμα της, αναζητάει το χάδι της, τη φωνή της, τους χτύπους της καρδιάς της. Όλα αυτά είναι όσα συνηθίσαμε να βλέπουμε σε μια φυσιολογική σχέση μητέρας παιδιού.


Στο ένστικτο όμως, δεν συμβαίνουν όλα με αυτή τη σειρά ή μάλλον η σχέση μητέρας κόρης έχει πολύ βαθιές ρίζες και άσχημη κατάληξη γενιές πριν. Η Μπλάιθ μας εξιστορεί τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο, τη γνωριμία της με τον Φοξ, την κοινή τους πορεία, τη δημιουργία της οικογένειάς τους, τους φόβους και τις ανασφάλειές της μέσα από μικρά κεφάλαια που δίνουν κάθε φορά και μια νέα πληροφορία. Συγχρόνως παρουσιάζεται η ιστορία της Έτα, και κατόπιν της Σεσίλια, αντίστοιχα γιαγιά και μητέρα της Μπλάιθ, οι οποίες δεν είχαν και την πιο δεμένη σχέση με την κόρη της η κάθε μία. Και μπορεί να πει κάποιος ότι η κληρονομικότητα φταίει, ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, ότι κάθε μητέρα είναι διαφορετική, πως οι συνθήκες είναι πάντα άλλες…


Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι να κατανοήσουμε το φόβο της κάθε γυναίκας για το αν είναι ικανή να φέρει αυτό το ρόλο και εν τέλει μήπως επηρεάζεται από το παρελθόν και δεν δίνει τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να κάνουν το παρόν αλλιώτικο από ό,τι προηγήθηκε.
Έχει σημασία να κατανοήσουμε και τον τρόπο που ο σύντροφος στέκεται δίπλα στις δυσκολίες που περνάει η νέα μητέρα, το ψυχολογικό της φορτίο, τις τεράστιες ευθύνες, την έλλειψη ύπνου, τον ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό της. Πολλά θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ως θέματα με βάση την ιστορία της πρωταγωνίστριας. Πώς βιώνει μια μητέρα το γεγονός ότι η κόρη της δεν την αναζητάει και η ίδια δεν αισθάνεται ότι τη θέλει κοντά της όπως θα ήταν το φυσιολογικό, ότι υπάρχουν στιγμές που την φοβάται και την αμφισβητεί. Και η ζήλια ανάμεσα στη διεκδίκηση του πατέρα-συντρόφου, η αντιζηλία μάλλον. Και ο ερχομός ενός δεύτερου μωρού αντί να μαλακώσει την ένταση, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους φόβους.


Είναι τέτοια η εξέλιξη της ιστορίας που η παραμικρή αναφορά θα μπορούσε να προδώσει την τρομακτική εξέλιξη, γι’ αυτό θα αφήσω στον καθένα από εσάς να ανακαλύψετε το αν έχει δίκιο να φοβάται η μητέρα ένα μικρό παιδί, την ίδια της την κόρη και αν ένα παιδί είναι ικανό για το χειρότερο σενάριο.
Σκέψεις, φοβίες, ευθύνες, ανασφάλειες, ανατροπές και άφθονο σασπένς μέχρι την τελευταία σελίδα που και πάλι, άλυτο μυστήριο παραμένει…

Ένα μυθιστόρημα για τη δημιουργία και τη διάλυση μιας οικογένειας, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που βιώνει τη μητρότητα τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι ονειρευόταν – στην πραγματικότητα, τη βιώνει ακριβώς όπως φοβόταν…

Θέλεις να σπάσεις την κατάρα που βαραίνει τις γυναίκες της οικογένειάς σου. Ελπίζεις πως αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Εσύ θα τα καταφέρεις. Θα είσαι στοργική και θερμή, η κόρη σου θα αποζητά την παρουσία σου. Οι δυο σας θα είστε ομάδα!
Η Μπλάιθ Κόνορ είναι αποφασισμένη. Θα είναι η ιδανική μητέρα για την κόρη της. Θα είναι ακριβώς αυτό που δεν ήταν για κείνην η δική της μητέρα. Από τις πρώτες μέρες όμως της μητρότητας το όνειρο γίνεται κομμάτια. Κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καλά. Είναι το παιδί της σαν όλα τα άλλα παιδιά; Κι αν ναι, εκείνη γιατί δεν το βλέπει έτσι; Τι είναι αλήθεια και τι προϊόν της φαντασίας της;
Το ένστικτο είναι ένας λογοτεχνικός άθλος που διαβάζεται με μιαν ανάσα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αμφισβητεί όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμα και των πιο κοντινών.

Καλοδουλεμένο, προσεκτικά σχεδιασμένο, γλαφυρά γραμμένο, καθηλωτικό. Το ένστικτο είναι ένα ευφυές μυθιστόρημα που ζωντανεύει τους φόβους και τις ανασφάλειες κάθε νέας μητέρας.
Guardian

Απόλυτα ευρηματικό και καθηλωτικό, Το ένστικτο της Ashley Audrain αποτελεί μια βουτιά στις απόκρυφες πτυχές της μητρότητας. Ωμό, ανατριχιαστικό, και συχνά φρικιαστικό, είναι ένα έντονο ψυχολογικό δράμα που θα αγαπηθεί από τους λάτρεις του είδους όσο και το Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν.
Kristin Hannah, συγγραφέας

Το ένστικτο είναι ένα δυνατό, ωμό, συγκλονιστικό ανάγνωσμα. Η Audrain φωτίζει τις πιο σκοτεινές γωνιές της μητρότητας, τολμώντας να βαδίσει εκεί που ελάχιστοι έχουν πάει πριν. Από τα πιο γενναία και ατρόμητα μυθιστορήματα που θα γνωρίσετε ποτέ: τα φαντάσματά του θα με στοιχειώνουν για πολύ καιρό.
Emma Stonex, συγγραφέας

Ένα ποιητικό, καθηλωτικό ανάγνωσμα που με τάραξε βαθιά με τον τρόμο και την αλήθεια του. Το διάβασα απνευστί και δεν έφυγε στιγμή από το μυαλό μου για μέρες ολόκληρες. Μην το χάσετε!
Lisa Jewell, συγγραφέας

Συναισθηματικά φορτισμένο, ανατριχιαστικό… Η Audrain έχει το χάρισμα να συλλαμβάνει τις φαινομενικά ασήμαντες στιγμές που μαρτυρούν τόσο πολλά για τις σχέσεις των ανθρώπων.
New York Times Book Review