Εκδόσεις Ψυχογιός 2023 σελ. 462-Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς


Την νύχτα της Πρωτοχρονιάς του 2000, στην έπαυλη του εφοπλιστή Ορέστη Ερμείδη είχε διοργανωθεί πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Τα ξημερώματα Πρωτοχρονιάς στον κήπο της βίλας μέσα στο σκοτάδι έγιναν δύο φόνοι. Κανείς στην βίλα δεν αντιλήφθηκε τίποτα και δεν άκουσαν τους πυροβολισμούς. Κάποιος ή κάποια σκότωσε τον Ορέστη Ερμείδη και τον Αργύρη τον κηπουρό.
Η αστυνομία δεν μπόρεσε να ανακαλύψει τον δολοφόνο. Το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε.
Έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια, σε δεκαεπτά ημέρες τα εγκλήματα παραγράφονται…


Η ηλικιωμένη Κυβέλη Ερμείδη, η σύζυγος του δολοφονηθέντος Ορέστη μέσω του Ντίνου που ήταν γραμματέας της, ζητάει την βοήθεια της οικογένειας Νιάρχου (ο Σταύρος, ο πατέρας, είναι ιδιωτικός ερευνητής όπως και ο γιος του Έβανς, ενώ η κόρη του η Μελίνα έχει το χάρισμα να είναι υπερ-ενσυναισθητική) να ανακαλύψουν μέσα σε δεκαεπτά ημέρες την αλήθεια. Ποιος ευθύνεται για τον θάνατο του άνδρα της Κυβέλης. Η νέα έρευνα μετά από τόσα χρόνια, γίνεται μετά από αίτημα της Κυβέλης, που έχει εμπιστοσύνη στο ιδιαίτερο χάρισμα της Μελίνας.
Οι ύποπτοι για την δολοφονία είναι οκτώ, μεταξύ αυτών και ο τότε δεκαεξάχρονος Ιάσονας Ερμείδης, ο γιος του Ορέστη και της Κυβέλης.
Η πανέμορφη Μελίνα είναι δασκάλα, περίφημη παιδαγωγός, αλλά παράλληλα έχει το χάρισμα της υπερ-ενσυναίσθησης: είναι κάτι σαν την τηλεπάθεια, με τη διαφορά πως δεν ακούει τις σκέψεις των άλλων αλλά νιώθει και αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά τους, καταλαβαίνει τους ανθρώπους και τους βοηθά να τα αξιοποιήσουν με τρόπο ωφέλιμο για τους ίδιους. Συναισθάνεται τους άλλους, τον πόνο, τους φόβους, τις αγωνίες τους, αλλά και τη χαρά τους, τον ενθουσιασμό τους, τις ελπίδες τους. Διαβάζει τους άλλους σαν «ανοιχτό βιβλίο». Κανείς δεν μπορεί να της κρυφτεί ή να την ξεγελάσει. Η Μελίνα είναι πάντα χαρούμενη, δοτική, ενορατική, άφοβη, έχει έμφυτη αισιοδοξία και δύναμη θετικής σκέψης και αύρας.


Η Μελίνα θα μείνει στην βίλα δεκαοκτώ ημέρες με το πρόσχημα δήθεν να εκπαιδεύσει ως προσωρινή γκουβερνάντα τον δισέγγονο της Κυβέλης, τον χαρισματικό εφτάχρονο Ορέστη, γιο του χήρου Ιάσονα, ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί ώστε να «διαβάσει» όλα τα άτομα που είναι ύποπτα για τους δύο φόνους.
Εκεί στη βίλα η Μελίνα βούτηξε ανενδοίαστα στα βάθη της ύπαρξης της Κυβέλης. Κι εκεί βρήκε μόνο θλίψη ανάμεικτη με ανίσχυρη οργή. Η απώλεια του παιδιού της την είχε γονατίσει και η ανημποριά της να τιμωρήσει τον υπαίτιο δεν της είχε επιτρέψει ποτέ να ξανασταθεί όρθια. Η κυρία Ερμείδη ήταν βαθιά πληγωμένη. Αλλά όχι ανισόρροπη. Η έκφρασή της ήταν αξιοθαύμαστα ήρεμη. Αλλά η Μελίνα άκουγε πεντακάθαρα το υπόκωφο βουητό από τον ανταριασμένο ωκεανό του ψυχικού πόνου της. Η Κυβέλη και η νύφη της Λίλιαν, σύζυγος του Ορέστη, ζούσαν σε μια κατάσταση ατέρμονου πένθους. Στη Λίλιαν εντόπισε παρά την ομορφιά και τα πλούτη της, η μοναξιά είχε σχηματίσει αιχμηρούς σταλακτίτες στις σπηλιές της ψυχής της. Ο δε μικρός Ορέστης μεγάλωνε ρουφώντας σαν σφουγγάρι τη θλίψη που ελλόχευε σε κάθε γωνία της έπαυλης. Μεγάλη ήταν η επίδραση στην ψυχή του χαρισματικού Ορέστη αυτή η θλιβερή ιστορία.


Έτσι η Μελίνα θα βρεθεί μπλεγμένη σε μια υπόθεση διπλής ανθρωποκτονίας και αθεράπευτα, βαθιά, παράφορα και αναπόδραστα ερωτευμένη, με τον όμορφο και πάμπλουτο εφοπλιστή Ιάσονα Ερμείδη, έναν από τους υπόπτους…
Αυτός ο άντρας άρεσε της Μελίνας αμέσως μόλις τον γνώρισε. Την ήλκυε σαν μαγνήτης αν και το βλέμμα του την έκοβε σαν χειρουργικό νυστέρι. Ο Ιάσονας ήταν απροσπέλαστος και την κοιτούσε με ένα ανακριτικό, αδιάκριτο και διεισδυτικό βλέμμα. Είχε ένα βλέμμα -γεωτρύπανο και ψυχρός συναισθηματικά. Κινδύνευε να ερωτευτεί παράφορα τον μοναδικό άνθρωπο, που δεν μπορούσε να «διαβάσει» και να καταλάβει τα συναισθήματά του. Αλλά ο Ιάσονας φαινόταν να μην διαθέτει συναισθήματα, αυτός ο άνθρωπος δεν ένιωθε τίποτα, ήταν το απόλυτο κενό!
Η συναστρία όμως το έδειχνε καθαρά. Υπήρχε ακατανίκητη έλξη ανάμεσα στους δύο…
Μπαίνοντας η Μελίνα, για λίγες μέρες, στην οικογένεια Ερμείδη θα τα αλλάξει όλα… Με την τρέλα της, την επιμονή της, το πείσμα της… την αγάπη της…
Μπήκε στην έπαυλη Ερμείδη σαν οδοστρωτήρας και τα ισοπέδωσε όλα…


Ένα από τα μεγάλα κατορθώματα της Μελίνας ήταν: να χαστουκίσει τον Ιάσονα, να τον διαλοστείλει, να τον βάλει να φάει με τους υπηρέτες του και να μαζέψει το τραπέζι. Πράγματα ανήκουστα για τον υπερήφανο, αλαζόνα, απόμακρο και πλούσιο Ιάσονα…
Εκείνος που περισσότερο από όλους θα ενθουσιαστεί με την Μελίνα και θα αλλάξει νοοτροπία, συμπεριφορά, ψυχική διάθεση και θα αποκτήσει θετική ενέργεια, θα είναι ο εφτάχρονος χαρισματικός Ορέστης. Αρκετή αρνητική ενέργεια έπαιρνε ο Ορέστης απ΄ όλους τους άλλους. Ο Ορέστης θα θυμάται πάντα αυτό που τον συμβούλευε η Μελίνα: Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν ένα είναι το απόλυτο καταφύγιο από τη μελαγχολία! Ο Σάκης Ρουβάς και το «Όλα καλά»! Αυτό… και η σοκολάτα!
Θα ανοίξει η Μελίνα διάπλατα τις πόρτες της ψυχής του Ιάσονα;
Θα δει ο Ιάσονας ότι η Μελίνα έλιωνε για χατίρι του;
Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εκεί που δεν το περιμένεις;
Είναι η Μελίνα αριβίστρια, αδίστακτη και χειριστική;
Ποια είναι η διαβόητη τρομοκράτισσα της τριακοστής Δεκέμβρη;
Πονάει ο θυμός;
Θα επικρατήσει η αγάπη στην οικογένεια Ερμείδη;
Ποιος μάρτυρας γνώριζε την αλήθεια αλλά δεν μιλούσε;
Εκτός από τις δύο δολοφονίες υπάρχει και οικονομικό έγκλημα;
Θα μπορέσει η Μελίνα να προλάβει σε δεκαεπτά ημέρες να εξιχνιάσει το παλιό έγκλημα αλλά και να ξαναφέρει την ευτυχία σε μια οικογένεια που την έχει στερηθεί;


Υπέροχα γραμμένο μυθιστόρημα, με έξυπνους διαλόγους, τολμηρό, απολύτως σαγηνευτικό και με χιούμορ υποδόριο, καυστικό και λυτρωτικό…
Ένα συναρπαστικό ψυχολογικό και ερωτικό μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση και σασπένς, που θίγει πολλά ευαίσθητα ζητήματα.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς.


Η ΕΛΕΝΑ ΓΚΙΚΑ-ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε αρχικά Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της φοιτώντας στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως διοικητικό στέλεχος και από το 2009 έχει τη θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino. Έχει ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ταξιδεύει συχνά. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην πόλη της Μεσσήνης με τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά τους. Γράφει ερασιτεχνικά από τα μαθητικά της χρόνια, κυρίως διηγήματα, μονόπρακτα θεατρικά έργα και ποιήματα.