«Δες το σαν να μπαίνεις σε ένα άλλο δωμάτιο στο οποίο δεν έχεις ξαναμπεί, υποπτευόσουν όμως πως υπήρχε. Είναι εύκολο να μπεις στο δωμάτιο μόλις βρεις το κλειδί. Όμως η νέα πραγματικότητα οι νέες διαστάσεις, η νέα διαρρύθμιση, ο τρόπος που πέφτει το φως – δε θα είναι ποτέ όπως τα φαντάστηκες. Ωστόσο, αυτό θα είναι πια το δωμάτιό σου, διότι η άλλη πόρτα έχει κλείσει».

Γνωρίσαμε την Τζέσσι Μπέρτον με το εντυπωσιακό «Κουκλόσπιτο» ένα βιβλίο που λατρέψαμε και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. «Η εξομολόγηση» είναι το τρίτο της βιβλίο και για άλλη μια φορά υπόσχεται ότι θα μας ανταμείψει για τις ώρες που θα περάσουμε μαζί του.
Οι κεντρικές ηρωίδες είναι τρεις, η αινιγματική Ελίζ, η δυναμική Κόννι και η Ρόουζ, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα απαντήσεις.


Με εναλλαγές στο χρόνο και στην τριτοπρόσωπη με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η συγγραφέας αναλύει τη ζωή της Ελίζ, η οποία στα είκοσί της χρόνια συναντά την δυναμική συγγραφέα Κόνστανς Χόλντεν, που της προτείνει να την πάρει μαζί της στο Λος Άντζελες για να παρευρίσκονται στα γυρίσματα της ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο της. Η Ελίζ την ακολουθεί αλλά εκεί αντιλαμβάνεται ότι αισθάνεται ξένη ανάμεσα σε ξένους, οι άνθρωποι την τρομάζουν και η δημοσιότητα την απωθεί. Νιώθει αγκιστρωμένη επάνω στην Κόννι όμως εκείνη έχει απορροφηθεί από την επιτυχία και δεν της δίνει την κατάλληλη σημασία.


Στο σήμερα η Ρόουζ δέχεται από τον πατέρα της κάποια βιβλία μιας συγγραφέα την οποία δεν γνωρίζει και όπως της αναφέρει εκείνη ήξερε την μητέρα της. Έχοντας μέσα της πάντα την απορία γιατί δεν μεγάλωσε με τη μητέρα της, καθώς την εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη μωρό, αρπάζει την ευκαιρία που της δίνεται και πλησιάζει την Κόνστανς ψάχνοντας απαντήσεις για την εξαφανισμένη Ελίζ μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια. Αναπτύσσεται μια σχέση αμοιβαίας συμπάθειας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους, η οποία όμως βασίζεται στο ψέμα της Ρόουζ. Όταν η αλήθεια για το ποια είναι αποκαλύπτεται, αρχίζει η εξομολόγηση της Κόννι για εκείνη την μακρινή περίοδο, τότε που είδε την Ελίζ για τελευταία φορά, για τα συναισθήματα που μοιράστηκαν, για το χαμένο χρόνο, τις αποφάσεις που ο κάθε άνθρωπος καλείται να πάρει και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στα αγαπημένα του πρόσωπα.


Ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει με πολύ γλαφυρό τρόπο τις ανησυχίες των ανθρώπων σε σημαντικά στάδια της ζωής τους, που αναδεικνύει πώς φέρονται στην επιτυχία και τι έχει ο καθένας τελικά πραγματικά ανάγκη. Η Τζέσσι Μπέρτον έχει τον τρόπο να κρατήσει τον αναγνώστη μέσα στις σελίδες των βιβλίων της, να τον ταξιδέψει παράλληλα σε χρόνους μακρινούς και να τον κάνει μάρτυρα μιας καταβύθισης στην ανθρώπινη ψυχή.

  1. Η Ελίζ είναι μια μοναχική γυναίκα που αισθάνεται αόρατη, παρά την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, στο Χάμπστεντ Χιθ, γνωρίζει την Κόνστανς Χόλντεν και γοητεύεται από την έντονη και φωτεινή της προσωπικότητα.
    Η Κόννι είναι συγγραφέας ενός εξαιρετικά επιτυχημένου μυθιστορήματος που πρόκειται να γίνει ταινία στο Χόλλυγουντ. Προτείνει στην Ελίζ να την ακολουθήσει στο Λος Άντζελες, μια πόλη με παράξενα όνειρα, πισίνες και γοητευτικούς ανθρώπους. Ενώ, όμως, η Κόννι ανθίζει μέσα στην ένταση και τον ηλεκτρισμό του νέου αυτού κόσμου, όπου όλοι στοχεύουν ψηλά και κανείς δε λέει την αλήθεια, η Ελίζ δυσκολεύεται. Όταν σε ένα πάρτι ακούει κρυφά μια συζήτηση που φέρνει τα πάνω κάτω, η Ελίζ θα πάρει μια απόφαση που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της. Τρεις δεκαετίες αργότερα, η Ρόουζ Σάιμονς αναζητά απαντήσεις για τη μητέρα της, η οποία εξαφανίστηκε όταν εκείνη ήταν ακόμη μωρό. Μαθαίνοντας πως ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε δει ήταν η Κόνστανς Χόλντεν, μια μοναχική συγγραφέας που αποσύρθηκε από το προσκήνιο στο απόγειο της δόξας της, η Ρόουζ θα βρεθεί στο κατώφλι του επιβλητικού σπιτιού της ελπίζοντας σε μια εξομολόγηση…
    Ένα φωτεινό, δυνατό και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τα μυστικά και την αφήγηση, τη μητρότητα και τη φιλία, για το πώς χάνει κανείς και βρίσκει τον εαυτό του, από τη συγγραφέα του Κουκλόσπιτου και της Μούσας, που κέρδισαν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
    Η Burton αποτυπώνει συγκλονιστικά τη γυναικεία ταυτότητα και δημιουργικότητα… Εξαιρετικό!Red
    Ένα αριστούργημα για την αυτονομία της γυναίκας και τους κοινωνικούς της ρόλους“. Irish Tatler
    Θρίαμβος!” The Guardian
    Ένα υπέροχο μυθιστόρημα συναισθημάτων, κλιμακούμενης πλοκής, εξερεύνησης της λογοτεχνικής δημιουργίας“. Madame Figaro