«Το όνομα της αλήθειας» είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο το οποίο προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις φιλοσοφικών όρων. Παρ΄ όλα αυτά είναι προσιτό και φιλικό στην εκφορά του λόγου ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος σημαντικές αρχές και θεωρίες που διακρίνουν τη φιλοσοφική σκέψη.
Το δοκίμιο αποτελείται από τέσσερα μέρη και επιμέρους κεφάλαια.


Στο πρώτο μέρος εστιάζει την προσοχή μας στον ιδιαίτερο κόσμο της συνείδησης και τη σχέση της με τον εξωτερικό κόσμο που αποκαλούμε πραγματικότητα. Διερευνά αναλυτικότερα τη νοητική σύλληψη της άγνωστης πραγματικότητας, μέσα από τον αιτιώδη και συνεκτικό δεσμό του υποκειμένου και του αντικειμένου. Θα μας απασχολήσει ευρύτερα η πολυχρωματική σχέση του εγώ και του εξωτερικού κόσμου, λαμβάνοντας ως αφετηρία τις σημαντικές θεωρίες και παραλλαγές του ματεριαλισμού και του ιδεαλισμού. Ακόμα, προσεγγίζουμε διαφορετικές αρχές σύγχρονων φιλοσοφικών συστημάτων, σε σχέση πάντα με τη λειτουργία της συνείδησης και της πραγματικότητας. Τέλος επικεντρώνεται στη μηχανική λειτουργία της ανθρώπινης νόησης, όταν αυτή παράγει τις καταληπτές έννοιες που μας βοηθούν να προσδιορίσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον.


Στο δεύτερο μέρος, θα ψηλαφίσουμε τις αναφερόμενες ως μεταφυσικές αλήθειες. Αναφέρεται στον τρόπο που ο ανθρώπινος νους διερευνά και λειτουργικά επεξεργάζεται τον κόσμο του άρρητου και της εξωκοσμικής πρώτης αρχής του σύμπαντος. Θα προβληματιστούμε από την ανάλυση της πιθανής μεθόδου που ο ανθρώπινος νους αντιμετωπίζει τις αναγκαίες διανοητικές υπερβάσεις και συνδιαλλέγεται, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, με την μεταφυσική έννοια της εξαίρεσης και του θαύματος. Στην ίδια ενότητα, αναλύονται φιλοσοφικά τα κοσμολογικά επιχειρήματα την έννοια της κρίσης «ο Θεός υπάρχει», τη γέννηση του θρησκευτικού συναισθήματος και τη βαθύτερη έννοια της πίστης, όταν αυτή δεν αποσπάται από τη λογική.


Στην Τρίτη ενότητα, εξετάζεται οι «χωροχρονικές» αποτυπώσεις της αλήθειας και ο ιδιαίτερος τρόπος που εδραιώνονται τα παρελθοντικά ιστορικά γεγονότα, προσπορίζοντας κατοχυρωμένη και μη ψευδή γνώση του κόσμου. Ασχολείται με τις ιστορικές και τις αποκαλυπτικές αλήθειες όπως αυτές καταγράφονται και εδραιώνονται κυρίως στη θρησκεία του Ιουδαϊσμού και αργότερα εξελίσσονται στον Χριστιανισμό. Στην ίδια ενότητα, διερευνώνται τα πολλαπλά κριτήρια και η αξιολόγηση των πηγών που μας κατευθύνουν στην αληθινή γνώση του παρελθόντος.


Στο τελευταίο και, ίσως φιλοσοφικά πιο εξειδικευμένο ως προς την ορολογία του, μέρος, θα αναζητήσουμε την προσωπική αλήθεια που προκύπτει μέσα από τη σχέση του νου με τις αναμνήσεις του καθοριστικού παρελθόντος. Εξετάζεται η έννοια της εμπειρίας, η πρώτη και αναγκαία οδό γνώσης της αλήθειας του κόσμου. Θα γνωρίσουμε επίσης την ιδιαίτερη λειτουργία της προσωπικής έκφρασης, όπως καταγράφεται μέσω της απελευθέρωσης των ιδιωτικών πληροφοριών που ενυπάρχουν στον χώρο της μνήμης μας.


Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μουσικής της Ελλάδας. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δράση έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο πνευματικό λόγο. Που τον έχει αναδείξει ως έναν από τους σύγχρονους φιλοσόφους της μουσικής. Οι σοβαρές σπουδές του σε μεγάλα ιδρύματα, όπως η Ακαδημία Julliard στη Νέα Υόρκη και η École Normale στο Παρίσι, ταυτόχρονα με τις σπουδές Φιλοσοφίας στη Σορβόννη του άνοιξαν τον δρόμο για μια σημαντική διεθνή σταδιοδρομία από τα νεανικά του χρόνια. Ο Έλληνας βιρτουόζος πιανίστας χαρακτηρίστηκε από τη New York Times ως ένας από τους πιο πολυσχιδείς και χαρισματικούς ευρωπαίους μουσικούς. Που ξεδιπλώνουν το ευρύ φάσμα του ταλέντου τους. Από τη διεύθυνση της ορχήστρας, το κλασικό πιανιστικό ρεπερτόριο έως τις πιο σύγχρονες αναζητήσεις του αυτοσχεδιασμού και τη σύνθεση έργων για συμφωνική ορχήστρα.
Η ασυνήθιστη για τον κόσμο της μουσικής αλλά βαθιά αρμονική ένωση των φιλοσοφικών του ιδεών. Μαζί με την ιδιαίτερη φύση του ταλέντου του, συνέβαλε καίρια στην εξέλιξη της καλλιτεχνικής του πορείας. Αλλά και στην ανάπτυξη και διαμόρφωση των ιδεών του. Η μακρόχρονη αφοσίωσή του στον χώρο της φιλοσοφίας, τον έχει αναδείξει ως έναν σημαντικό διανοητή στον τομέα της γνωσιολογίας και της μεταφυσικής.