Το βιβλίο αφιερώνεται σ’ «εμάς». Στα κορίτσια.
Στις φίλες που φροντίζουν η μία την άλλη
στις δύσκολες στιγμές, μικρές και μεγάλες,
χρόνο με τον χρόνο. Ξέρετε ποιες είστε.

Έτσι ξεκινάει το μυθιστόρημά της «Πυγολαμπίδες» η Κριστίν Χάνα, αφιερώνοντάς το στις φίλες, στις γυναίκες, στις μητέρες όλου του κόσμου!
Και φυσικά, οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν να σταθούν στον κόσμο αυτό χωρίς τους άντρες, τους φίλους, τους συντρόφους, τους πατεράδες. Είναι δοχεία αλληλένδετα, το φως και το σκοτάδι, η χαρά και η λύπη, τα ΠΑΝΤΑ.
Έχοντας λατρέψει τα προηγούμενα βιβλία της, ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ, Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΙΩΝΑ, ΑΧΑΝΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑ, δεν θα μπορούσα να έχω διαφορετικά συναισθήματα και για τις ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ, καθώς δεν είναι μόνο η ιστορία που περιγράφει ένας συγγραφέας που σε κερδίζει, αλλά κυρίως, ο τρόπος που εκφράζει τις σκέψεις, ο λόγος που σε κάνει να τον ακολουθείς σε κάθε του βήμα.
Και αυτό το έχει κερδίσει επάξια η Κριστίν Χάνα, μια συγγραφέας που παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον οδηγεί βαθιά στην ψυχή των ηρώων της. Και καταφέρνει να συγκινήσει, να μαγέψει, να βγάλει στην επιφάνεια όποια ευαισθησία κρύβει ο καθένας μέσα του και να τη μοιραστεί μαζί της.
Συνήθως είμαι αντικειμενική αναγνώστρια, δεν παρασύρομαι από ό,τι διαβάζω, δεν μπορεί εύκολα κάτι να μου προκαλέσει εντύπωση, καθώς έχω διαβάσει άπειρα βιβλία και όλων των ειδών, αλλά είναι μερικές φορές που δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Θες γιατί όπως είπα παραπάνω σε παρασέρνει ο λόγος του συγγραφέα, θες γιατί ταυτίζεσαι τόσο πολύ με ορισμένες καταστάσεις και πρόσωπα… δεν ξέρω. Πάντως αυτό που αντιλαμβάνομαι, είναι πως μέσα από αυτό το βιβλίο αισθάνθηκα ξανά παιδί, στα δεκατέσσερα, με τις ανησυχίες της εφηβείας, την ανάγκη μιας δυνατής φιλίας, τα όνειρα που συνήθως κάνουμε στο κατώφλι της ενήλικης ζωής μας. Και είναι τόσο δυνατός ο τρόπος που περιγράφονται τα χρόνια που ακολουθούν, το πώς βιώνουν την ξεγνοιασιά, την ελευθερία, την δίψα για ζωή, για έρωτα, για να ανοίξουν τα φτερά τους και να κατακτήσουν τον κόσμο όλο, όπως ακριβώς οι δύο φίλες της ιστορίας που αναπολείς και τη δική σου πορεία στα αντίστοιχα χρόνια.


Και μετά έρχεται η ενήλικη ζωή, ο αγώνας για να πραγματοποιήσουν όλα όσα ονειρεύτηκαν, όλα όσα θέλησαν κι ακόμη περισσότερα.
Δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες, πορεύονται σε παράλληλες πορείες μα πάντα η μία κοντά στην άλλη. Η Τάλι απίστευτα δυναμική και φιλόδοξη, βάζει στόχους και τους πραγματοποιεί, και θέλει κάθε φορά ακόμη περισσότερα, θέλει να κατακτήσει δόξα, επιτυχία, χρήματα. Η Κέιτ θέλει να αποκτήσει οικογένεια, να αφοσιωθεί στον άντρα που λατρεύει, στα παιδιά της, στο να κάνει ευτυχισμένους τους γύρω της.
Πάντα όμως, όσα και να έχει ο άνθρωπος κάτι θα του λείπει. Δεν θα αισθάνεται πλήρης, γιατί θα κοιτάζει και την άλλη πλευρά και θα αναπολεί ίσως, πώς θα ήταν αν είχε επιλέξει τον άλλο δρόμο. Έτσι θα γίνεται και κατά της διάρκεια των τριάντα χρόνων που θα πορευτούν τόσο διαφορετικά μα πάντα τόσο κοντά οι δύο φίλες. Θα μιλάνε για όλα, θα θυμούνται όσα τις ενώνουν, θα καθρεφτίζεται η μία στα μάτια της άλλης και βαθιά μέσα τους θα αισθάνονται και ζήλια για όσα έχει η κάθε μία. Όμως η αγάπη τους είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι πάνω από όλα, είναι βράχος.
Και η ζωή, απρόβλεπτη όπως πάντα, θα κάνει αυτές τις δυο γυναίκες να απομακρυνθούν, θα βγάλει από μέσα τους την πίκρα και τη ζήλεια και τα απωθημένα τους. Όχι για πολύ όμως, καθώς στις μεγάλες φιλίες και στις μεγάλες αγάπες, δεν περισσεύει χώρος για κακία. Θα σταθούν η μία δίπλα στην άλλη στην πιο κρίσιμη μάχη ζωής. Θα μοιραστούν ξανά από την αρχή τις αναμνήσεις τους, όσα τις ένωσαν, όσα τις χώρισαν, όσα τις έφτασαν να γίνουν αυτό που έγιναν.
Γιατί καμία μάχη, ακόμη και η πιο κρίσιμη, αυτή που θα χαράξει το μέλλον, δεν μπορεί να τις κρατήσει μακριά, θα τις ενώνει για πάντα το παρελθόν, αλλά και όσα θα μείνουν να θυμίζουν την πορεία τους…
Ένα βαθιά συγκινητικό, γεμάτο συναισθήματα μυθιστόρημα, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ύμνος στη φιλία, τη βαθιά αγάπη, την ελπίδα, την συγχώρεση και την αποδοχή!

Ένα μυθιστόρημα ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας από τη συγγραφέα του παγκόσμιου best seller Το Αηδόνι

Η Κέιτ Μαλάρκι είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι, αλλά το καλοκαίρι του 1974 μετακομίζει απέναντι από το σπίτι της το πιο δημοφιλές κορίτσι και θέλει να γίνουν φίλες. Η Τάλι Χαρτ μοιάζει να έχει τα πάντα –ομορφιά, εξυπνάδα, φιλοδοξία. Επιφανειακά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, αλλά το καλοκαίρι εκείνο χτίζουν μια φιλία που θα κρατήσει για μια ζωή. Τάλι-και-Κέιτ. Αχώριστες, σαν μία λέξη.
Για τριάντα χρόνια, η Τάλι και η Κέιτ στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες από τις θύελλες της ζήλειας, του θυμού και του πόνου. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής.
• Μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες
• Έλαβε περισσότερες από 70.000 κριτικές 5* στο Goodreads
• Σύντομα θα μεταφερθεί σε σειρά στο Netflix με τίτλο Firefly Lane